GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Peričić: Do kraja godine 650 radnika odlazi iz HŽ Infrastrukture

Peričić: Do kraja godine 650 radnika odlazi iz HŽ Infrastrukture
ODLAZAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2012 / 12:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Do kraja godine veći dio od 650 radnika HŽ Infrastrukture koji će biti iskazani kao tehnološki višak otići će iz tvrtke, a približno polovica njih odlazi dobrovoljno, uz poticajne uvjete, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić.
Planovi za sljedeću godinu uključuju odlazak još 360 zaposlenih, a ukupno bi u trogodišnjem razdoblju iz HŽ Infrastrukture trebalo otići do dvije tisuće zaposlenih, rekao je Peričić.

Takvo smanjivanje broja zaposlenih, po njegovim je riječima, osnovni uvjet funkcioniranja tvrtke.

Peričić je ujedno izvijestio da će HŽ Infrastruktura preuzeti 54 zaposlena u HŽ Holdingu, koji prestaje postojati zadnjim danom rujna.

U pogledu restrukturiranja ovisnih društava, Peričić je izvijestio da je Uprava Remonta i održavanja pruga zadužena da pokrene stečaj, a dio djelatnosti i 51 radnik prešli su u Infrastrukturu.

U društvo Proreg HŽ Infrastruktura prenijet će svoj udjel većinskom vlasniku (HŽ Putničkom prijevozu), Željezničko ugostiteljstvo bit će podijeljeno na nekoliko društava i potom privatizirano, dok Posit i Pružne građevine zasad ne mijenjaju status.

Tijekom kolovoza, rekao je Peričić, HŽ Infrastruktura pokrenula je nadmetanje za odabir financijske institucije koja bi osigurala zajam od 620 milijuna kuna koji će biti upotrebljen za sređivanje financijske likvidnosti i realizaciju investicija. Također, u tijeku su pregovori s EBRD-om o zajmu za nabavu strateške mehanizacije i financiranje otpremnina za višak radnika.

Govoreći o ulaganjima u projekte poboljšanja kvalitete željezničke infrastrukture, Peričić je kazao kako su u razdoblju od 2012. do kraja 2016. godine u planu ulaganja od 2,5 milijardi kuna za investicije i održavanje iz vlastitih sredstava te 7,5 milijardi kuna za investicije iz fondova EU-a.

Uz velike infrastrukturne projekte, kao što što su obnova dionice Okučani-Novska, izgradnja drugog kolosijeka dionice pruge Križevci-Koprivnica-državna granica, u planu je i niz manjih kao što su revitalizacija kolodvora u Petrinji, obnova dionice pruge Pleternica-Požega te obnova prometa prema Daruvaru i Kumrovcu. Posebnost tih manjih projekata je što će ih HŽ Infrastruktura odraditi bez zaduženja i uz upotrebu polovnog materijala, koji se do sada otpisivao.

Tagovi: Hrvatske željeznice, HŽ Infrastruktura, Darko Peričić
PROČITAJ I OVO
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
PREPORUKE
SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta
WASHINGTON - Američki State Department rekao je u ponedjeljak kako će preporuku građanima da ne putuju u određene države proširiti na oko 80% zemalja diljem svijeta zbog "rizika bez presedana za putnike" uslijed pandemije covida-19.
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
ROBA
Zbog Brexita sve više robe isporučuje se preko Sjeverne Irske
LONDON - Sve više kompanija isporuke roba između Irske i Velike Britanije preusmjerava preko Sjeverne Irske da bi izbjegle birokraciju i kašnjenja nakon brexita, tvrde u dublinskoj luci.
Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni, dolar tone sve dublje
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta, ponajviše cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok podršku tržištima pruža odluka o nastavku poticajne monetarne politike u Kini.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, a najviše su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru jer su ulagači oprezni uoči objave poslovnih rezultata kompanija iz tog sektora.

Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE