GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pentagon: Kina je na putu da stvori modernu vojsku

Pentagon: Kina je na putu da stvori modernu vojsku
VOJSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2011 / 08:19
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON - Kina je na putu da do 2020. godine stvori modernu regionalno fokusiranu vojsku, navodi se u izveštaju Pentagona.

Iz Pentagona upozoravaju da bi kineska vojna ekspanzija mogla da izazove nove napetosti i isprovocira opasne nesporazume.

Brzina i obim investiranja u vojsku omogućili su Kini da stekne kapacitete za koje verujemo da su potencijalno destabilizujući po regionalnu vojnu ravnotežu, povećavaju rizik da dođe do nerazumevanja i pogrešnih proračuna i mogu doprineti regionalnim napetostima i zabrinutosti, rekao je zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane Michael Shifter.

On je, predstavljajući redovan godišnji izveštaj Pentagona o Kini, namenjen Kongresu, rekao da bi takvi kapaciteti mogli uvećati opcije Pekinga da upotrebi vojnu silu da bi stekao neku diplomatsku prednost, da bi unapredio svoje interese i rešio vojne sporove u svoju korist.

U izveštaju se navodi da je Kina zatvorila kritički tehnološki jaz i da ubrzano modernizuje svoju vojnu opremu, imajući na umu sprečavanje moguće američke intervencije u sukobu sa Tajvanom.

Upozorava se da bi se kineska vojna ekspanzija mogla protegnuti po zapadnom Pacifiku u nastojanju da se tamo Amerikancima i njihovim saveznicima uskrati pristup i kretanje.

U izveštaju se navodi da su politički odnosi Kine i Tajvana "možda otoplili", ali da to nije usporilo napore Pekinga da proširi svoje vojne opcije da bi onemogućio stranu intervenciju u Tajvanskom prolazu.

Peking razvija kapacitete čiji je cilj da odvrati, odloži ili onemogući eventualnu američku podršku Tajvanu u slučaju sukoba , navodi se u izveštaju.

Kina je prošle godine zamrzla vojne kontakte sa SAD u znak protesta zbog američke prodaje oružja Tajvanu u vrednosti većoj od šest milijardi dolara.

Tagovi: Pentagon, Kina, Vojska, Michal Shifter
PROČITAJ I OVO
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE