GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pčelari u potpunosti iskoristili omotnicu za 2020. godinu

Pčelari u potpunosti iskoristili omotnicu za 2020. godinu
MED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 15:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pčelari su u potpunosti iskoristili ovogodišnju financijsku omotnicu te im je isplaćeno svih 14,8 milijuna kuna koji su im bili na raspolaganju, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2020., a u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2020. godinu u potpunosti je iskorišten te su isplaćena sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 14,8 milijuna kuna.

Veliki odaziv pčelara zabilježen je za Mjeru 1 - Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara - kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme, kao i edukacije pčelara i senzorskih analitičara, te Mjeru 2 - Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, ponajprije varooze kojom se nastoji ispravno, pravovremeno i učinkovito kontrolirati i suzbijati štetnike i bolesti u pčelinjim zajednicama, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Podsjeća se da je prošle godine donesen Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine, koji kroz tri godine predviđa ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna, a cilj mu je provedbom mjera stvoriti uvjete za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj, kao i stvoriti osnovu za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru.

Mjere koje se provode u okviru Nacionalnog pčelarskog programa 2020. - 2022. su tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, obnavljanje pčelinjeg fonda, suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, praćenje tržišta te poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu, navodi se.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je potpuno iskorištenje omotnice dijelom rezultat pomno osmišljenih i provedenih mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa.

"U velikoj mjeri za ovaj uspjeh zaslužni su sami pčelari - sve bolje evidentiranje i efikasnije organiziranje pčelara doprinijelo je porastu broja registriranih pčelara i pčelinjih zajednica što, uz odgovarajuću edukaciju i pomoć, rezultira potpunim iskorištenjem dostupnih sredstava, osnažuje ovu gospodarsku granu i razvija ruralne prostore", izjavila je Vučković.

Tagovi: pčelari, hrvatski pčelari, Nacionalni pčelarski program, financijska omotnica, Marija Vučković
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE