GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PBZ snizio prognozu ovogodišnjeg rasta s 1 na 0,7%

PBZ snizio prognozu ovogodišnjeg rasta s 1 na 0,7%
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2011 / 11:40
Autor: SEEbiz / PBZ analize
ZAGREB - Analitičari Privredne banke Zagreb smanjili su svoju ocjenu rasta hrvatskog gospodarstva za 2011. godinu s dosadašnjih 1,0 posto na 0,7 posto, a njihovo je trenutno očekivanje da će naredna godina donijeti gospodarski rast od oko 1,5 posto uz naglašene rizike da taj rast bude i manji.
U PBZ tjednim analizama napominju da ih je na tu reviziju ocjene rasta za ovu godinu navela kombinacija kretanja u domaćem gospodarstvu i očekivano usporavanje u Europskoj uniji, koje će se s određenim vremenskim pomakom odraziti na hrvatsko gospodarstvo.

Pritom navode kako u prošlotjednoj Interim forecast publikaciji Europska komisija upozorava na usporavanje gospodarskog rasta u EU. Nakon što je u prvom kvartalu ove godine zabilježen snažan rast BDP-a, drugi je kvartal donio usporavanje. Pogoršanje krize javnog duga i napeta situacija na financijskim tržištima dodatno su pogoršali izglede za nastavak oporavka. Komisija za drugu polovicu godine očekuje usporavanje rasta koje će prema kraju godine dovesti do gospodarske stagnacije.

Prema novim procjenama EU27 u ovoj bi godini trebala zabilježiti rast od 1,7 posto, a euro zona od 1,6 posto.

"Razočaravajuća prva polovica godine koja je završila 'pozitivnom' nulom na računu hrvatskog gospodarskog oporavka te šaroliki visokofrekventni pokazatelji za ljetne mjesece (rast trgovine na malo i industrijske proizvodnje od svega 1 posto u srpnju, obećavajući rast robnog izvoza od 4,6 posto nakon dva uzastopna mjeseca pada, daljnji pad uvoza od 4,7 posto te nastavak negativnih kretanja u građevini) u kombinaciji s navedenim očekivanim usporavanjem u EU, naveli su nas na reviziju ocjene rasta za 2011. godinu s dosadašnjih 1,0 na 0,7 posto", navode analitičari PBZ-a.

Iako očekuju da će treći kvartal donijeti prvu stopu rasta izvan granica statističke greške, kretanja u okruženju navode ih na očekivanje ponovnog usporavanja u posljednjem ovogodišnjem kvartalu.

Prelijevanje globalnog i posebno europskog gospodarskog usporavanja na hrvatsko gospodarstvo neminovno je iako očekujemo da će se odvijati uz određeni vremenski pomak, napominju.

Ekonomska situacija našeg najznačanijeg trgovinskog parnera Italije, ali i usporavanje drugih europskih tržišta nije nimalo obećavajuća i u kombinaciji s vrlo niskom domaćom potražnjom (visoka nezaposlenost, nužnost strukturnih reformi koje u kratkom roku mogu negativno djelovati na rast) ne daje nam puno optimizma niti za kretanja u 2012. godini, ocjenjuje Ivana Jović.

Trenutno očekivanje analitičara PBZ-a je da će naredna godina donijeti gospodarski rast od oko 1,5 posto uz naglašene rizike da taj rast bude i manji.

Dodaju kako je činjenica i da će kalendarski kasni parlamentarni izbori pomaknuti proračunski proces što stvara dodatnu neizvjesnost u pogledu očekivanih fiskalnih kretanja u narednoj godini što je posebno važno pitanje na koje se referiraju rejting agencije.

Uglavnom, očekuje nas gospodarski zahtjevna godina s rizikom niza vanjskih i unutarnjih šokova poput procesa prilagodbe predstojećem pristupanju zajedničkom tržištu EU, zaključuju Ivana Jović.
Tagovi: BDP, hrvatski BDP, izvoz, maloprodaja, potrošnja, turizam, PBZ analize, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ZSE
Sastavnice indeksa CROBEX10 ipak su najsigurnija oklada
ANALIZA - U posljednjih šesnaest mjeseci CROBEX10 zabilježio solidan rast od 8%, dok je polovica sastavnica nadmašila indeks.
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
ENORMNO
Norveški stabilizacijski fond u prvom kvartalu zaradio 45,7 milijardi dolara
OSLO - Norveški stabilizacijski fond izvijestio je u srijedu da je u prvom tromjesečju ostvario dobit od 382 milijarde kruna (45,7 milijardi dolara) ponajprije zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom i energetskom sektoru.
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
OPORAVAK
Euromonitor: Hrvatski turizam će se oporavljati brže od španjolskog i francuskog
ZAGREB - Projekcije globalne tvrtke za istraživanje tržišta Euromonitor iznesene na 15. sastanku Tematske upravljačke grupe za Održivi turizam EUSAIR Jadransko-jonske strategije, pokazuju da bi se turistički promet mogao oporaviti za tri do pet godina.
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi rastu, dobri rezultati kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, pa tako prate jučerašnji uspon Wall Street, dok su cijene nafte pale treći dan zaredom.
Wall Street porastao nakon dva dana pada
RAST
Wall Street porastao nakon dva dana pada
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodna dva dana, pri čemu su se oporavili gotovo svi sektori.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE