GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PBZ: Neto dobit zaslugom rasta prihoda od kamata skočila 33,6%

PBZ: Neto dobit zaslugom rasta prihoda od kamata skočila 33,6%
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2012 / 20:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) prošle je godine ostvarila neto dobit od 1,13 milijardi kuna, što je porast u odnosu na 2010. godinu za 33,6 posto, pokazuju preliminarni i nerevidirani podaci iz financijskog izvješća PBZ-a objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Dobit prije oporezivanja iznosila je 1,37 milijardi kuna, što je rast za 33,1 posto.

Ovakav rezultat proizlazi iz umjerenog rasta kreditnog portfelja, posebno prema pravnim osobama, nižih troškova financiranja te uz adekvatno upravljanje rizicima i troškovima poslovanja, navodi se u obrazloženju izvješća.

PBZ je u prošloj godini, kako navode, bez povećanja aktivnih kamatnih stopa, ostvario ukupni prihod od kamata u iznosu od 3,6 milijardi kuna, što je porast od 171,1 milijun kuna, odnosno 5 posto u odnosu na 2010.

Kamatni su troškovi iznosili 1,3 milijarde kuna, što je u odnosu na godinu prije smanjenje za 135,4 milijuna kuna, odnosno 9,2 posto, što u PBZ-u objašnjavaju efikasnijim upravljanjem troškovima financiranja.

To je utjecalo na neto rezultat prihoda od kamata u iznosu od 2,27 milijardi kuna, što je porast za 15,6 posto.

Nekamatni neto prihod iz poslovanja iznosi 510 milijuna kuna, što je na razini 2010.

Troškovi vrijednosnog usklađenja i rezerviranja za gubitke iznose 352,7 milijuna kuna, što je 9,1 posto manje u odnosu na 2010.

Banka adekvatno upravlja rizicima kojima je izložena, a posebno kreditnim rizikom što joj omogućava da na vrijeme anticipira sve bitne promjene na portfelju, a time i da izdvoji adekvatnu razinu rezervacija za pokriće gubitaka, ističe se u obrazloženju.

Imovina PBZ-a na kraju prošle godine iznosila je 67,5 milijardi kuna, što je na razini 2010.

Prema preliminarnim i nerevidiranim podacima, PBZ grupa je prošle godine ostvarila dobit prije oporezivanja u iznosu od 1,58 milijardi kuna, dok neto dobit iznosi 1,27 milijardi, što je u odnosu na 2010. povećanje od 245,3 milijuna kuna, odnosno 24 posto.

Iz PBZ-a pritom ističu kako su, uz matičnu banku, gotovo sve članice grupe ostvarile uspješne financijske rezultate, primjerice Međimurska banka neto dobit od 32,5 milijuna kuna, PBZ Card 221 milijun kuna, itd.
Tagovi: Privredna banka Zagreb, PBZ, PBZ Leasing, PBZ Card
PROČITAJ I OVO
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
PRIJEDLOZI
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad.
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici povećali gubitke, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou, a trgovanje akcijama i državnim obveznicama je bilo razočaravajuće.
Zagrebačka burza: CROBEX ispod 1.800, Atlantska plovidba gubitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ispod 1.800, Atlantska plovidba gubitnica dana
ZAGREB - Na domaćem tržištu kapitala je vladalo negativno raspoloženje, kao i na globalnim tržištima, vođeno zabrinutošću ulagača oko daljnjeg razvoja pandemije i produženjem lockdowna, kao i najavljenim usporavanjem procesa cijepljenja zbog smanjenja planiranih isporuka količina cjepiva Hrvatskoj.
HTZ: Na stranim tržištima suradnja s pet agencija, u veljači sigurnosne oznake
ODLUKE
HTZ: Na stranim tržištima suradnja s pet agencija, u veljači sigurnosne oznake
ZAGREB - Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u petak je odabralo pet stranih marketinških i PR agencija za suradnju u oglašavanju, odnosima s medijima i digitalnoj komunikaciji na 10 tržišta, uz najavu da u veljači počinje i primjena sigurnosnih oznaka koje jamče odgovornost i sigurnost boravka turista u Hrvatskoj.
Hanfa upozorava korisnike Facebooka na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu
UPOZORENJE
Hanfa upozorava korisnike Facebooka na lažne oglase o ulaganju u kinesku kriptovalutu
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga upozorila je u petak korisnike Facebooka da ne 'nasjedaju' na oglase koji promoviraju ulaganje u kinesku kriptovalutu u izdanju Yuan Pay Group, a iza koje navodno stoji kineska vlada, jer sve okolnosti upućuju na prevaru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE