GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PBZ: Na rast dobiti utjecala prodaja udjela u PBZ Investu

PBZ: Na rast dobiti utjecala prodaja udjela u PBZ Investu
POLA GODINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2013 / 13:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom je polugodištu ostvarila dobit prije oporezivanja od 586,9 milijuna kuna, dok dobit nakon oporezivanja iznosi 464,7 milijuna kuna, što je 15,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, isključivo zbog utjecaja prodaje udjela u tvrtki PBZ Invest slovačkom VUB Asset Management, izvijestili su iz PBZ-a u financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.
PBZ grupa je u prvom polugodištu ostvarila dobit nakon oporezivanja od 534,9 milijuna kuna, što je 4,3 posto manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine, a iz PBZ-a napominju kako je sastavni dio tog rezultata i izvanredni prihod u iznosu od 156,3 milijuna kuna temeljem prodaje dotadašnje članice grupe, PBZ Investa.

PBZ je prenio većinski udjel u tvrtki PBZ Invest u društvo VUB Asset Management, u sklopu konsolidacije društava za upravljanje investicijskim fondovima i imovinom klijenata Banke Intesa Sanpaolo, većinskog vlasnika PBZ-a.

To je, napominju u PBZ-u, utjecalo na značajan rast prihoda u segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima.

Po podacima za samu banku, PBZ je u prvom polugodištu ostvario kamatni prihod u iznosu 1,67 milijardi kuna, što je smanjenje za 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su kamatni troškovi istodobno smanjeni za 7,8 posto, na 613,5 milijuna kuna. Tako je neto kamatni prihod pao za 7,3 posto, na 1,06 milijardi kuna.

Istodobno su neto prihodi od provizija i naknada neznatno pali te su iznosili 251,3 milijuna kuna.

PBZ grupa je pak u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila pad neto kamatnog prihoda za 10,3 posto, na 1,1 milijardu kuna, dok su neto prihodi od provizija i naknada smanjeni za 4,1 posto, na 515,4 milijuna kuna.

Tijekom prvog polugodišta PBZ grupa je izdvojila 234,9 milijuna kuna za troškove vrijednosnog usklađenja i rezerviranja za gubitke, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjenje za 13,2 posto, ili za 35,7 milijuna kuna.

Osim samog PBZ-a prvo su polugodište s dobiti završile i ostale članice PBZ grupe. Tako je PBZ Card poslovao s neto dobiti od 110,8 milijuna kuna, PBZ Stambena štedionica ostvarila je neto dobit od 7,2 milijuna kuna, a tvrtka PBZ Nekretnine od 1,8 milijuna kuna. Neto dobit PBZ Leasinga iz prvog polugodišta iznosi 5,6 milijuna kuna, a dobit društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom PBZ Croatia osiguranje iznosi 3,9 milijuna kuna.


Tagovi: Privredna banka Zagreb, PBZ, PBZ Invest, VUB Asset Management
PROČITAJ I OVO
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
EUROZONA
Marić o kriterijima za euro: Hrvatska stoji dobro
ZAGREB - O amandmanima na državni proračun raspravljalo se u Saboru. Vladino prihvaćanje pet oporbenih amandmana vrijednih 11 milijuna kuna oporba naziva 'kikiriki' i najavljuje da proračun neće podržati.
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
SPORAZUMI
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
NEW DELHI - Rusija i Indija potpisale su niz sporazuma o trgovini i oružju tijekom posjeta New Delhiju predsjednika Vladimira Putina, uključujući i sporazum da će Indija proizvesti više od 600.000 kalašnjikova.
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, indeksi blago pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic Grupa u fokusu, indeksi blago pali
ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su blago pali, a promet je u odnosu na kraj prošlog tjedna povećan, uz samo jednu dionicu kojom se trgovalo za više od milijun kuna.
Hotelijeri očekuju poticaje i pomoć države za investicije i nedostatak radne snage
OČEKIVANJA
Hotelijeri očekuju poticaje i pomoć države za investicije i nedostatak radne snage
ZAGREB - Hotelijeri u Hrvatskoj se nadaju da će 2022. biti turistički uspješnija od 2021. godine, što će ovisiti i o epidemiološkoj situaciji, ali i pripremama sektora te daljnjoj suradnji s javnim sektorom i posebice državom, bez čije pomoći i poticaja teško da će se pokrenuti potrebne investicije i riješiti problem nedostatka radne snage.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je blago ojačao prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, uz podršku stabilizacije prinosa na ključne američke obveznice i očekivanja da će američki Fed ubrzati proces smanjenja poticaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE