GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PBZ: Na rast dobiti utjecala prodaja udjela u PBZ Investu

PBZ: Na rast dobiti utjecala prodaja udjela u PBZ Investu
POLA GODINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2013 / 13:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom je polugodištu ostvarila dobit prije oporezivanja od 586,9 milijuna kuna, dok dobit nakon oporezivanja iznosi 464,7 milijuna kuna, što je 15,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, isključivo zbog utjecaja prodaje udjela u tvrtki PBZ Invest slovačkom VUB Asset Management, izvijestili su iz PBZ-a u financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.
PBZ grupa je u prvom polugodištu ostvarila dobit nakon oporezivanja od 534,9 milijuna kuna, što je 4,3 posto manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine, a iz PBZ-a napominju kako je sastavni dio tog rezultata i izvanredni prihod u iznosu od 156,3 milijuna kuna temeljem prodaje dotadašnje članice grupe, PBZ Investa.

PBZ je prenio većinski udjel u tvrtki PBZ Invest u društvo VUB Asset Management, u sklopu konsolidacije društava za upravljanje investicijskim fondovima i imovinom klijenata Banke Intesa Sanpaolo, većinskog vlasnika PBZ-a.

To je, napominju u PBZ-u, utjecalo na značajan rast prihoda u segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima.

Po podacima za samu banku, PBZ je u prvom polugodištu ostvario kamatni prihod u iznosu 1,67 milijardi kuna, što je smanjenje za 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su kamatni troškovi istodobno smanjeni za 7,8 posto, na 613,5 milijuna kuna. Tako je neto kamatni prihod pao za 7,3 posto, na 1,06 milijardi kuna.

Istodobno su neto prihodi od provizija i naknada neznatno pali te su iznosili 251,3 milijuna kuna.

PBZ grupa je pak u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila pad neto kamatnog prihoda za 10,3 posto, na 1,1 milijardu kuna, dok su neto prihodi od provizija i naknada smanjeni za 4,1 posto, na 515,4 milijuna kuna.

Tijekom prvog polugodišta PBZ grupa je izdvojila 234,9 milijuna kuna za troškove vrijednosnog usklađenja i rezerviranja za gubitke, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjenje za 13,2 posto, ili za 35,7 milijuna kuna.

Osim samog PBZ-a prvo su polugodište s dobiti završile i ostale članice PBZ grupe. Tako je PBZ Card poslovao s neto dobiti od 110,8 milijuna kuna, PBZ Stambena štedionica ostvarila je neto dobit od 7,2 milijuna kuna, a tvrtka PBZ Nekretnine od 1,8 milijuna kuna. Neto dobit PBZ Leasinga iz prvog polugodišta iznosi 5,6 milijuna kuna, a dobit društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom PBZ Croatia osiguranje iznosi 3,9 milijuna kuna.


Tagovi: Privredna banka Zagreb, PBZ, PBZ Invest, VUB Asset Management
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
PIVO
U Sloveniji 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja
LJUBLJANA - Zbog epidemije koronavirusa slovenski pivari imaju na tržištu i u zalihama najmanje 100.000 litara piva kojem je istekao rok trajanja, obznanilo je Udruženje slovenskih pivovara te pozvalo vladu na hitnu pomoć.
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
PRIJEDLOZI
UGP i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere za spas poduzetnika od propasti
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad.
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Sumoran završetak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su poslednjeg trgovačkog dana u ovoj sedmici povećali gubitke, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou, a trgovanje akcijama i državnim obveznicama je bilo razočaravajuće.
Zagrebačka burza: CROBEX ispod 1.800, Atlantska plovidba gubitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX ispod 1.800, Atlantska plovidba gubitnica dana
ZAGREB - Na domaćem tržištu kapitala je vladalo negativno raspoloženje, kao i na globalnim tržištima, vođeno zabrinutošću ulagača oko daljnjeg razvoja pandemije i produženjem lockdowna, kao i najavljenim usporavanjem procesa cijepljenja zbog smanjenja planiranih isporuka količina cjepiva Hrvatskoj.
HTZ: Na stranim tržištima suradnja s pet agencija, u veljači sigurnosne oznake
ODLUKE
HTZ: Na stranim tržištima suradnja s pet agencija, u veljači sigurnosne oznake
ZAGREB - Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u petak je odabralo pet stranih marketinških i PR agencija za suradnju u oglašavanju, odnosima s medijima i digitalnoj komunikaciji na 10 tržišta, uz najavu da u veljači počinje i primjena sigurnosnih oznaka koje jamče odgovornost i sigurnost boravka turista u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE