GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PBZ I-Stock pripaja se PBZ Equityju

PBZ I-Stock pripaja se PBZ Equityju
PRIPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2015 / 13:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Fond PBZ I-Stock pripojit će se 11. lipnja PBZ Equity fondu, izvijestio je imatelje udjela u navedenim fondovima PBZ Invest.
Pripajanjem PBZ I-Stock prestaje postojati, a sva imovina, prava i obveze fonda prelaze na PBZ Equity fond.

PBZ I-Stock je, inače, dionički fond fondova, odnosno izložensot dionicama ostavruje se isključivo ulaganjem u dioničke investiciske fondove. Ciljana struktura portfelja fonda predviđa da oko 90 posto imovine bude uloženo u dionice tvrtki iz zemalja s tržištima u razvoju, a oko 10 psoto imovine izloženo je tržištu novca.

Fond PBZ I-Stock pripojit će se 11. lipnja PBZ Equity fondu, izvijestio je imatelje udjela u navedenim fondovima PBZ Invest.

Pripajanjem PBZ I-Stock prestaje postojati, a sva imovina, prava i obveze fonda prelaze na PBZ Equity fond.

PBZ I-Stock je, inače, dionički fond fondova, odnosno izloženost dionicama ostvaruje se isključivo ulaganjem u dioničke investicijske fondove. Ciljana struktura portfelja fonda predviđa da oko 90 posto imovine bude uloženo u dionice tvrtki iz zemalja s tržištima u razvoju, a oko 10 posto imovine izloženo je tržištu novca.

PBZ Equity je dionički fond koji oko 90 posto ulaganja usmjerava na odabrana dionička tržišta jugoistočne Europe, a oko 10 posto imovine na tržište novca.

Od ciljanih 90 posto izloženosti dioničkim tržištima, oko 45 posto je izloženo dioničkom tržištu Hrvatske, oko 20 posto dioničkom tržištu Slovenije, oko 15 posto dioničkom tržištu Srbije, a oko 10 posto dioničkom tržištu Rumunjske. Ovisno o tržišnim uvjetima, kako bi ostvario veće prinose, fond ulaže u pojedinačne vrijednosne papire na dioničkim tržištima Bugarske, Kazahstana i Ukrajine. Fond ulaže u dionice i ekvivalentne vrijednosne papire tvrtki te u dioničke investicijske fondove.

Osnovni razlog pripajanja su, obrazlažu u PBZ Investu, tržišni uvjeti. Kada je PBZ I-Stock 2007. osnovan, BRIC zemlje bile su nositelji globalnog rasta te su očekivani natprosječni prinosi od njihovih tržišta kapitala. Uslijed krize financijskog sustava te promjena koje su uslijedile u zemljama BRIC-a, strategija ulaganja imovine PBZ I-Stocka više ne može ispuniti očekivanja.

Pripajanje će promijeniti strukturu portfelja PBZ Equity fonda pa je moguće da struktura portfelja neko vrijeme neće biti u potpunosti prilagođena ciljanoj strukturi fonda. PBZ Invest će prilagoditi strukturu portfelja ciljanoj u roku od 60 dana nakon pripajanja.

Zbog privremene neusklađenosti s ciljanom strukturom, moguće je da neće biti ostvarena dobit koja bi bez postupka pripajanja bila ostvarena, upozorava PBZ Invest te podsjeća da dobit Fonda pripada ulagateljima te da se kontinuiran investira.

Imatelji udjela u PBZ Equity fondu koji zbog pripajanja ne žele više posjedovati udjele, imaju pravo zatražiti otkup udjela ili zamjenu za udjele u nekom drugom fondu kojim PBZ Invest upravlja, bez izlazne ili ulazne naknade.

Sukladno Zakonu o otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom izdavanje, otkup i zamjena udjela obustavlja se pet radnih dana prije pripajanja, tako da se pravo otkupa ili zamjene udjela može iskoristiti do 16 sati 3. lipnja 2015.

Postupak pripajanja revidirat će KPMG Croatia, koji će izraditi i izvješće. Depozitar fonda, Privredna banka Zagreb, će izraditi mišljenje o pripajanju. Oba dokumenta bit će objavljena na internetskoj stranici PBZ Investa.

Prema posljednjim dostupnim podacima Hanfe imovina fonda PBZ I-Stock krajem ožujka bila je vrijedna 61,09 milijuna kuna, dok je imovina PBZ Equity fonda bila vrijedna 187,91 milijun kuna.

Prema podacima portala portfolio.hr, udjel u PBZ I-Stock fondu vrijedio je 31. ožujka 8,20150 eura, a 14. svibnja 8,27790 eura, odnosno 0,93 posto više.

Prema istom izvoru udjel u PBZ Equity fondu je 31. ožujka vrijedio 10,01600 eura, a do 14 svibnja vrijednost je porasla 3,24 posto, na 10,38630 eura.

Ako pogledamo prinose dvaju fondova u posljednjih godinu dana, vrijednost udjela u fondu PBZ I-Stock porasla je 19,18 posto, a vrijednost udjela u PBZ Equity 13,64 posto.

U ovoj godini vrijednost udjela u PBZ I-Stocku porasla je 14,16 posto, a u PBZ Equity fondu 4,86 posto.

Tagovi: PBZ I-Stock, PBZ Equity, PBZ Invest, Hanfa
PROČITAJ I OVO
Vraća li se Barcelona masovnom turizmu?
TURIZAM
Vraća li se Barcelona masovnom turizmu?
BARCELONA - Barcelona je pretrpjela velike gubitke zbog izostanka turista tijekom pandemije. Lokalna politika ulaže mnogo napora da se brojke vrate na pretpandemijsku razinu. Kritičare masovnog turizma nitko ne sluša.
Dan D za tržište kriptovaluta
ETF-ovi
Dan D za tržište kriptovaluta
ZAGREB - Dugo očekivani ETF ProShares ponudit će izloženost bitcoin terminskim ugovorima.
Azijska tržišta: Skok indeksa zahvaljujući tehnološkom sektoru
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Skok indeksa zahvaljujući tehnološkom sektoru
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, a najviše, kao i jučer na Wall Streetu, u tehnološkom sektoru, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala.
Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao
NEW YORK – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago pao, dok je S&P 500 porastao, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija.
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su u odnosu na petak pali, a promet je povećan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE