GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paraga: Tuđman je izdao Sloveniju, a oni koji su ubijali HSP i danas vladaju Hrvatskom

Paraga: Tuđman je izdao Sloveniju, a oni koji su ubijali HSP i danas vladaju Hrvatskom
SVJEDOK VREMENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2013 / 12:37
Autor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
ZAGREB - Bivši predsjednik HSP-a Dobroslav Paraga osvrnuo se na vlastitu ulogu u događanjima u ljeto 1991. godine na okruglom stolu o knjizi "U ime države" Mateja Šurca i Blaža Zgaga, novinara koji su godinama istraživali trgovinu oružjem i pratili događanja tijekom balkanskih ratova.
- Ispravio bih neke netočnosti u jednom segmentu knjige. Za svaku je pohvalu bilo to što je slovensko vodstvo željelo prodati ružje Hrvatske i BiH! Glavni je problem u tome što je stotine milijuna maraka završilo u privatnim džepovima u Sloveniji,  a o tome se i danas šuti. Potez je bio svakako pohvalan u trenutku dok je postojao embargo na uvoz oružja. Odulka o osnivanju Ratnog stožera HOS-a donijeta je 25. lipnja 1991. a 27. lipnja postojbe HOS-a upućene su u Sloveniju da pomogne u obrani Slovenije i da se usprotivimo Tuđmanovom izdajničkom paktu sa Miloševićem, optužuje Paraga.

Time je odgođeno oslobađanje Hrvatske za nekoliko godina, dodaje Paraga.

- Time je omogućeno ono što se dogodilo Vukovaru a i Bosni i Hercegovini, jasan je Paraga.

Procjena je HOS-a bila da se Slovenija i Hrvatska zajednički odupru JNA. Zahvaljujući kratkovidnosti Tuđmana, Hrvatska je propsustila završiti rat ujesen 1991.

- Tadašnji ministar unutarnjih poslova Igor Bavčar nije imao nikakve ingerencije nas HOS-om, sve smo dogovarali s Janšom, poručuje Paraga.

Nismo bili ilegalci, bili smo pričuvni sastav Teitorijalne obrane Slovenije, a osim toga ja sam i slovenski državljanin, otkriva Paraga. HOS nije napustio Sloveniju zato što nas je Bavčar izgnao nego smo završetkom rata u Sloveniji

- Geslo HOS-a bilo je "Za dom spremni" čega se nikako nećemo odreći. Pavelić je bio marioneta i izdajnik, a mi svakako nismo sljednici toga. HOS je u velikom dijelu slučajeva u ratu bio čist, rekao je.

Bio sam u pratnji niza kamiona s oružjem koji su stizali iz Slovenije, a o tome se u Hrvatskoj ništa ne zna, otkriva Paraga.

- Provedena je lustracija nad HSP-om a desetine mojih suradnika je ubijano i za to nitko nije odgovarao u Hrvatskoj. Ti ljudi danas vladaju u Hrvatskoj, u dvije najveće stranke. To je prava istina, optužuje Paraga.

Čak nije točno ni to da sam se vozio u Mercedesu, već sam se vozio u Cimosu sklopljenom u Sloveniji, rekao je.

- Predsjedništvo Slovenije je u prosincu 1991. razmatralo moje uhićenje, a o tome je pisalo i Delo. Dakle, nisam bio zaštićen, otkriva Paraga.

U ljeto 1991. Slovenija i Hrvatska nisu bile priznate države pa nisu ni mogle kršiti bilo kakve konvencije, pa ni Haške konvencije iz 1907. godine, zaključuje Paraga.

 
Tagovi: Dobroslav Paraga, rat u Sloveniji, HOS, Hrvatska stranka prava, šverc oružja, Igor Bavčar, Janez Janša, Blaž Zgaga
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Posustali indeksi i trgovanje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Posustali indeksi i trgovanje
BEOGRAD - Trgovanje na domaćem tržištu akcija danas je posustalo, a neznatno su oslabili i BELEX indeksi.
Zlatnim rezervama Srbija izbegla štetne uticaje koronakrize
ZLATO
Zlatnim rezervama Srbija izbegla štetne uticaje koronakrize
BEOGRAD - Srbija je zahvaljujući kupovini zlata proteklih godina uspela da obezbedi 31,26 tona ovog plemenitog metala i time osigura domaće tržište od prevelikog štetnog uticaja aktuelne pandemije koronavirusa na ekonomiju.
Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin
KRIPTOVALUTE
Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin
NEW YORK - Američka investicijska banka Goldman Sachs u izvješću je klijentima navela kako nema namjeru investirati u kriptovalute poput bitcoina.
Iz Vira ukradeno 110 tona šećera
ŠEĆER
Iz Vira ukradeno 110 tona šećera
VIROVITICA - Iz tvornice šećera u Virovitici ukradeno je 110 tona šećera, i počinjena je materijalna šteta od 374.800,00 kuna, izvijestila je u četvrtak virovitičko-podravska Policijska uprava.
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi porasli četvrti uzastopni dan
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, indeksi porasli četvrti uzastopni dan
ZAGREB - Četvrti uzastopni rast indeksa na Zagrebačkoj burzi danas je bio popraćen slabim prometom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE