GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paraga: Merčep je zatočio postrojbu koja je trebala izvršiti proboj iz Vukovara

Paraga: Merčep je zatočio postrojbu koja je trebala izvršiti proboj iz Vukovara
SVJEDOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2014 / 14:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dobroslav Paraga, koji je ratne 1991. bio predsjednik HSP-a i zapovjednik HOS-a u Zagrebu, posvjedočio je danas da je Tomislav Merčep bio zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a, koja je prema tvrdnjama tužiteljstva pod Merčepovim zapovjedništvom odvodila, mučila i pljačkala srpske civile.
Merčepa, koji tvrdi da nije bio zapovjednik MUP-ove pričuvne postrojbe već savjetnik u MUP-u, svjedok je upoznao u zagrebačkoj bolnici Rebro u drugoj polovici listopada 1991.

Paraga je na zagrebačkom Županijskom sudu posvjedočio da mu je tada prišao jedan čovjek iz Merčepova osiguranja i rekao mu da je tu u bolnici njegov zapovjednik Tomislav Merčep.

Nekoliko tjedana nakon susreta u bolnici Paraga je s Merčepom dogovarao zajedničko djelovanje radi proboja obruča oko Vukovara, a zatim su pripadnici HOS-a, temeljem Merčepova odobrenja od MUP-a, dobili opremu.

No, po Paraginim tvrdnjama, postrojba se nije pojavila na dogovorenom mjestu otkud je trebala krenuti u proboj, a kasnije su doznali da ju je Merčep odveo u crvenu vojarnu u Osijeku gdje je čekala pad Vukovara.

Paraga je ustvrdio kako je njemu i mnogim ljudima enigma da je postrojba u rangu "japanskih kamikaza" pet dana praktički bila zatočena u vojarni, iako je mogla izvršiti proboj i iz Vukovara izvući ranjenike i civile.

Paraga je zaključio da je to za njega ratni zločin, dodavši da je radi tog slučaja glavni inspektor HV-a Martin Špegelj tražio objašnjenje od Merčepa, dok je glavni stožer Merčepu i pričuvnoj postrojbi MUP-a zabranio djelovanje na području operativnih zona Osijek i Bjelovar.

Sudsko vijeće je na prijedlog tužiteljstva prihvatilo da se kao svjedoka ispita Martina Špegelja koji bi 5. svibnja trebao svjedočiti na okolnost zapovjedništva nad postrojbom, formiranom radi proboja Vukovara.

Paraga je Merčepovo pitanje rekao da mu se on u bolnici predstavio imenom i prezimenom. No, kazao je da je iz razgovora s Merčepom zaključio da je on zapovjedao tom postrojbom.

Paraga je za događanja u Pakračkoj Poljani rekao da nema neposrednih saznanja. No, dodao je da je u siječnju 1992. s drugima osnovao Hrvatski odbor za ljudska prava i da su im se tada javljali članovi obitelji osoba koje su otete u zapadnoj Slavoniji. Kasnije su se, kazao je Paraga, pojavile informacije da su to činili pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a kojom je zapovjedao Tomislav Merčep.
Tagovi: Dobroslav Paraga, Tomislav Merčep, Martin Špegelj, Vukovar, Pakračka poljana, Domovinski rat
PROČITAJ I OVO
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju
ŠOPING
Granica otvorena, Hrvati ponovno idu u šoping u Srbiju

OSIJEK - S obzirom da je Srbija otvorila granicu, Hrvati mogu neometano i bez ograničenja i tamo i nazad, a Slavonci su počeli koristiti tu mogućnost i krenuli po osnovne namirnice u njihove jeftinije trgovine.

Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
POZIV
Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori
PODGORICA - Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojom će Crna Gora 1. lipnja otvoriti granicu, srbijanski mediji oštro su u ponedjeljak napali crnogorsku vladu, a srbijanska predsjednica vlade Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
PORUKE
Markotić: Drugi val mogao bi biti agresivniji, ali sad znamo više
ZAGREB - Alemka Markotić,ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je da je zadovoljna s trenutnom situacijom glede pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
RAST
Azijska tržišta: Snažan rast indeksa zbog otvaranja ekonomija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu i najavama daljnjih poticajnih mjera, pa su napetosti između SAD-a i Kine pale u drugi plan.
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Prodata 20-godišnja obveznica denominovana u evrima
BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas prodata obveznica Republike Srbije denominovana u evrima s rokom dospeća od 20 godina, za gotovo 117 miliona dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE