GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Papuk na UNESCO-ovoj listi geoparkova

Papuk na UNESCO-ovoj listi geoparkova
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2015 / 13:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Park prirode Papuk uvršten je na listu geoparkova pod zaštitom UNESCO-a , kao prvi i zasad jedini park u Hrvatskoj od iznimne geološke važnosti, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.
Papuk je uvršten u skupinu od 120 svjetskih geoparkova u 33 države svijeta, koji su od jučer pod zaštitom UNESCO-a, a nakon što je ta UN-ova agencija uspostavila novi Međunarodni program za geoznanost i geoparkove te brend "UNESCO svjetski geoparkovi".

"Ovo priznanje omogućit će kvalitetniju promociju Papuka na međunarodnoj razini i još veću razinu zaštite parka. To je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i održivi razvoj šireg područja parka. Dolazak većeg broja posjetitelja lokalnom stanovništvu omogućit će nove poslovne prilike kroz razvoj turističke i poljoprivredne ponude", izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon što je Papuk ovoga tjedna uvršten UNESCO-ovu listu.

Ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić istaknula je da je Papuk prvi i zasad jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije te je uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta. Vjerujem kako će novo brendiranje potaknuti daljnji razvoj Papuka i pridonijeti boljoj zaštiti geološke baštine, razvoju geoedukacije, geoturizma i lokalne zajednice.

Utemeljitelji svjetske mreže geoparkova četiri su geoparka iz Europe - francuski Reserve Géologique de Haute Provence, njemački Vulkaneifel Geopark, grčki Petrified Forest of Lesvos i španjolski Maestrazgo Cultural Park. Cilj je bio potaknuti veću zaštitu lokacija od iznimne geološke važnosti. Prva konferencija svjetske mreže geoparkova na kojoj se govorilo o važnosti očuvanja tih lokacija održana je 2004. u Pekingu. Danas tu mrežu čini 120 geoparkova čiju je važnost prepoznao UNESCO te ih je uzeo pod svoju zaštitu. UNESCO na taj način želi istaknuti važnost upravljanja vrijednim geološkim lokalitetima i krajolicima u skladu s održivim razvojem.

S novim brendom 'UNESCO svjetski geoparkovi' nastoji se podići svijest o georaznolikosti i promovirati najbolje prakse zaštite prirode, obrazovanja i turizma. Od naših susjednih država geoparkovima se mogu pohvaliti Slovenija s Geoparkom Karavanke, Mađarska s Bakony Balatonom, a Italija ima čak osam geoparkova.

Svjetski geoparkovi pričaju priču o našoj planeti staru 4,6 milijardi godina. Priča je to o geološkim procesima koji su oblikovali Zemlju, ali i o evoluciji samog čovječanstva. Dokazi su prošlih klimatskih promjena i tako nas podsjećaju na aktualne klimatske izazove. Zajedno s lokacijama svjetske baštine i rezervatima biosfere geoparkovi daju doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine iz Hrvatske nalazi se i Nacionalni park Plitvička jezera.

U Parku prirode Papuk u posljednje četiri godine uloženo je 5,6 milijuna kuna u posjetiteljsku infrastrukturu. Uređen je prezentacijski centar Eko-točka Jankovac te staza prilagođena osobama s posebnim potrebama. Park je, u sklopu projekta "Zelena linija", nabavio dva hibridna i jedno električno vozilo i postavljene su tri punionice za električna vozila. U tijeku je i energetska obnova upravne zgrade, vrijedna 1,2 milijuna kuna.

U pripremi su tri nova projekta procijenjena na oko 48 milijuna kuna. Riječ je o projektu izgradnje Geo info centra Voćin vrijednoga 42 milijuna kuna koji će se financirati sredstvima EU fondova. Dovršena je i dokumentacija za projekt Eko kamp "Duboka" vrijedan 2,5 milijuna kuna, u turističkoj zoni naselja Velika, a bit će namijenjen za održavanje škola u prirodi, za rekreativce i druge posjetitelje.

Tagovi: Papuk, UNESCO, geoparkovi
PROČITAJ I OVO
Brnjac: Sezona bi mogla biti bolja od prošlogodišnje
SEZONA
Brnjac: Sezona bi mogla biti bolja od prošlogodišnje
ZAGREB - Turistička sezona mogla bi biti bolja od lanjske, kazala je u razgovoru za subotnji Večernji list ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
Istra: Počelo cijepljenje pomoraca
CIJEPLJENJE
Istra: Počelo cijepljenje pomoraca
PULA - Županijski zavod za javno zdravstvo prvi je u Hrvatskoj uvrstio pomorce na listu prioriteta za cijepljenje protiv covida, zajedno s turističkim djelatnicima i učiteljima.
U sljedećih deset godina predviđeno povećanje proizvodnje u akvakulturi za 30 posto
PLANOVI
U sljedećih deset godina predviđeno povećanje proizvodnje u akvakulturi za 30 posto
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izradilo je u suradnji sa Svjetskom bankom Nacionalni plan razvoja akvakulture za razdoblje od 2021. do 2027. godine koji ima u cilju povećanje proizvodnosti i otpornosti proizvodnje u akvakulturi na klimatske promjene, jačanje konkurentnosti sektora, obnovu ruralnog i obalnog gospodarstva te unaprjeđenje uvjeta života na obalnom području, uz snažno poticanje inovacija.
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa

NEW YORK - Iako se strahovalo da će razočaravajuće izvješće s američkog tržišta rada izazvati pesimizam na Wall Streetu, dogodilo se upravo suprotno.

Interni memo Goldman Sachsa otkrio ono što će zanimati ljubitelje kriptovaluta
ULAZAK U IGRU
Interni memo Goldman Sachsa otkrio ono što će zanimati ljubitelje kriptovaluta
NEW YORK - Goldman Sachs formalno je započeo eru trgovine kriptovalutama na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE