GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Papa Franjo u boju protiv teološkog narcizma crkve

Papa Franjo u boju protiv teološkog narcizma crkve
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2013 / 14:18
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
RIM - Čini se kako su se mediji već umorili javljati kako papa Franjo krši uobičajena pravila u Crkvi. Možda griješe, jer Papa ne želi promijeniti tek običaje, nego i čitavu Crkvu. Kardinali su to znali i ipak su ga izabrali.
Među posljednjim pravilima koja je papa Franjo prekršio jest da - ne želi stanovati u odajama Vatikana u kojima rezidira poglavar Katoličke crkve. Već prvog dana kad je bio odveden u prostorije gdje su stanovale sve dosadašnje pape izjavio je kako je sve to "ogromno" samo za njega.

Zato je odlučio ostati u gostinjcu Domus Sanctae Martae, vatikanskoj zgradi s apartmanima u kojima inače stanuje pedesetak prelata koji rade na raznim dužnostima Kurije. Riječ je u pravilu o nižim dužnosnicima, pa su takve i sobe ovoga gostinjca. Ipak, soba 201 u kojoj je bio smješten kardinal Bergoglio još prije konklave - nešto je malo veća od ostalih.

I glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi već se mora truditi kako bi objasnio Papine odluke. Tako je objavio kako će Papa ostati u gostinjcu "barem do daljnjega" i kako Franjo "želi isprobati normalan način suživota s drugima". Papinsku rezidenciju u Vatikanu će koristiti za primanja i audijencije.

No, sve te vanjske promjene jedva da se mogu i mjeriti s promjenama koje Papa želi provesti u Crkvi. Dugom popisu svojih "prekršaja" je papa Franjo dodao i dopuštenje kubanskom kardinalu Jaimeu Ortegi da u tamošnjem crkvenom listu Palabra Nueva, objavi čitav govor kojim se kardinal Bergoglio predstavio kardinalima na konklavi pred izbor pape. Naravno, konklava i sve što je tamo rečeno je najstroža tajna i jedini koji smije reći što se događalo za vrijeme izbora je - papa.

Kardinali koji su kandidati za poglavara Katoličke crkve imaju pet minuta predstaviti svoja temeljna stajališta. Kardinal Bergoglio nije trebao toliko - njemu je bilo dovoljno tri minute. Ali, i u tom vremenu je izrekao tako žestoku kritiku današnje Katoličke crkve da ga je kubanski kardinal zamolio za cjelovit tekst - još jedna nečuvena stvar i za konklavu i u Crkvi uopće.

"Pojednostavljeno rečeno: ima dvije slike Crkve. Jedna je Crkva objave, koja izlazi iz sebe, koja riječ Božju prima sa strahopoštovanjem i vjerno je objavljuje. I druga je mondena Crkva, koja živi u sebi, od sebe i za sebe. To mora baciti svjetlo na moguće promjene i reforme koje su potrebne za spas duša", čulo se na konklavi od kardinala Buenos Airesa.

Bergoglio je u samo par točaka naveo svoje zamjerke i planove: Kako bi proširila vjeru, Crkva mora učiniti ono za što je i pozvana da čini. Izaći na granice, "ne samo geografski, nego i na granice ljudske egzistencije, one misterija grijeha, one boli, one nepravde, one ignorancije, one nedostatka religiozne prakse, one misli i svekolike bijede".

Ali Crkva to ne samo da ne čini, čulo se na konklavi, nego još i gore od toga: ona je opčinjena samom sobom i takva "egocentrična Crkva polaže pravo na Isusa samo za sebe i ne dopušta mu izaći van". To je za kardinala Bergoglia "bolesno" i svo zlo koje se dogodilo u crkvenim institucijama ima svoje korijenje upravo u toj samodostatnosti i "teološkom narcizmu".

Očito, kardinali na konklavi ne samo da su prihvatili ovakvu pljusku nadutosti kojom se okružila Katolička crkva, nego su Bergoglia izabrali za papu. Zapravo je papa Franjo i nakon konklave nastavio propovijedati ono što je rekao kardinalima. Već na prvoj propovjedi je podsjetio kako Crkva nije tu za one koji misle da žive čedno, nego da se suoči s grijehom i grješnike utješi kako se Bog ne može umoriti opraštajući, ali se mi možemo umoriti moleći ga za to.

U svakom slučaju, ovaj Papa se već pokazao kao izuzetno nadaren propovjednik - makar se to baš ne može zaključiti čitajući hrvatske stranice Radio Vatikana, kojeg na žalost prenose i brojni hrvatski mediji. Jer ako se čita talijanski original ili prijevodi na engleski ili njemački, ovaj Papa ne govori "prašnjavim" i arhaičnim jezikom kakav se čuje po provincijskim (praznim) crkvama, nego jezikom koji se čuje na ulici, u redovima pred Zavodom za zapošljavanje i u obiteljima koje ne znaju, kako platiti sve račune. Ali kao što je i Papa rekao, čini se da je to problem samodostatnosti koji se tiče i crkve u Hrvatskoj.

Papa će pak danas na Veliki četvrtak, gotovo možemo reći - iznimno, učiniti nešto što je već učinio i njegov prethodnik, Benedikt XVI. Službu Božju će održati u zatvoru za malodobnike Casal del Marmo koji je posjetio i bivši Papa na dan Posljednje večere prije osam godina - ali više nikad. Franjo će pak i osobno, kao tradicionalni znak poniznosti i baš kao što je Isusu to učinio svojim učenicima, oprati noge dvanaestorici mladih zatvorenika. Posebno se pazilo da među njima bude i onih koji nisu vjernici Katoličke crkve.

Tagovi: papa Franjo, Vatikan, Dom sv. Marte, Jaime Ortega, Federico Lombardi
PROČITAJ I OVO
Gates: Lijek i cjepivo moraju biti dostupni svima
STAVOVI
Gates: Lijek i cjepivo moraju biti dostupni svima
WASHINGTON - Osnivač i vlasnik Microsofta Bill Gates poručio je da lijek i cjepivo protiv koronavirusa moraju biti dostupni u cijelom svijetu, a ne samo onima koji će ih moći priuštiti.
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
PUSTOŠ
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
DUBROVNIK - Prema podacima sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, na dan 5. srpnja 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2145 gostiju, što je tek 13 posto od ukupnog broja gostiju prošle godine na isti datum, kad su ostvarena 24.824 noćenja.
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
GOSTI
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
ZAGREB - Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.
Kamperi postali hit u doba pandemije
NOVI TREND
Kamperi postali hit u doba pandemije
LONDON - Pandemija koronavirusa izmijenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobjednika tih promjena putovanje kamperima.
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
POPUNJENOST
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
PULA - U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE