GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Panenić najavio ponovno objedinjavanje Državnog inspektorata

Panenić najavio ponovno objedinjavanje Državnog inspektorata
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2016 / 19:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva Tomislav Panenić u četvrtak je na susretu Kluba izvoznika tjednika Lider održanog u Krašu najavio mogućnost ponovnog objedinjavanja Državnog inspektorata.
Moguće je ponovno objedinjavanje inspekcijskih službi u jedinstveni Državni inspektorat. To će izvoznicima uštedjeti vrijeme, jer bi sve inspekcijske nadzore mogli proći odjednom, kazao je Panenić. Smatra i da bi inspektori, prije kazni i sankcija, mogli opomenuti odgovorne u tvrtkama.

Ministar gospodarstva u oblikovanju povoljne izvozničke klime, koju Liderov klub ocjenjuje s 3 plus na skali do 10, nadu polaže u pojednostavljivanje administrativnih procedura. Najavljuje i pojednostavljenje javne nabave, a iz njegova se izlaganja moglo iščitati da se slaže s izvoznicima koji su upozorili da se taj institut u svijetu često koristi za zaštitu domaće industrije.

Iznio je ideju da se i u privatnom sektoru na neki način označe tvrtke od strateškog i posebnog interesa, pri čemu napominje kako to nikako ne isključuje interese malih tvrtki.

Izvoznici, a i drugi gospodarstvenici, po njegovim riječima, mogu biti zadovoljni činjenicom da je premijer Tihomir Orešković u Vladu stigao "s njihove strane stola".

"Strateško opredjeljenje Vlade je pomoći industriji i izvozu", kaže Panenić, najavljujući poticanje uspješnih, a ne, kako je rekao, rad po načelu "neka svi budu zadovoljni".

Predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić smatra kako poticaji za izvoznike trebaju uključivati fiskalno rasterećenje, olakšavanje pristupa izvorima financiranja, učinkovitu državnu administraciju, europske standarde u nadzoru uvoza te jačanje gospodarske diplomacije. Kolegama izvoznicima savjetuje da s više pozornosti prate rastuća tržišta kao što su Bliski i Daleki istok, na kojima su moguće znatno više stope rasta izvoza nego u Europi i SAD-u.

Ruđer Friganović iz Elke smatra, pak, kako krupnijeg izvoznog iskoraka hrvatskog gospodarstva neće biti bez značajnog rezanja troškova koji su, po njegovom mišljenju, sve veći i, uz čvrsti tečaj kune, sve jače stišću izvoznike.

Predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal smatra da se izvoznici trebaju okrenuti poboljšanju svojih poslovnih sustava i tako postati konkurentniji, a manje gledati na državu kao onu koja će riješiti njihove probleme.

Tagovi: Tomislav Panenić, Državni inspektorat, Tihomir Orešković, Tomislav Mazal, Đuro Đaković
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije Komercijalne planule za 26 mln RSD, indeksi pali
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi je eruptirala poslednjeg trgovačkog dana u nedelji, pri čemu je ukupan promet uzleteo na 1,57 milijardi dinara (preko 13,3 miliona evra), dok su indeksi zaključili trgovanje na negativnoj teritoriji.
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa, Dalekovod gubitnik dana
ZAGREB - Kraj je tjedna donio slabašan promet i pad indeksa Zagrebačke burze.
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
PUTOVANJA
Slovenska vlada ne preporučuje turistička putovanja
LJUBLJANA - Slovenska vlada ponovo je ovih dana svoje građane upozorila da ne putuju u inozemstvo bez hitnih i esencijalnih potreba jer pandemija Covida-19 još uvijek traje.
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
OBVEZNICE
Hrvatska na međunarodnom tržištu izdala obveznice vrijedne dvije milijarde eura
ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je u petak da je na međunarodnom tržištu kapitala realiziralo dvije tranše obveznica u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, što je prvo zaduženje države obveznicama od početka godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE