GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pali prinosi na španjolske i francuske obveznice

Pali prinosi na španjolske i francuske obveznice
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2011 / 13:34
Autor: SEEbiz / H
MADRID - Španjolska je u četvrtak na aukciji prodala maksimalni ciljani iznos obveznica, i to uz osjetno niže prinose od onih prošlotjednih, a uspješna je bila i francuska aukcija.
Prinosi na španjolske obveznice, koji su se kretali u rasponu od oko 5,19 do 5,54 posto na 4–godišnje, 5 –godišnje i 6-godišnje obveznice, najviši su koje je vlada platila od uvođenja eura, ali daleko ispod prošlotjednih najviših razina od oko sedam posto, općenito smatranih neodrživima na dulji rok.

To pokazuje da se španjolska pozicija na tržištima poboljšala u proteklih tjedan dana, pa su prinosi oko 0,6 do jedan postotni bod niži od onih na talijanske obveznice.

Španjolsko ministarstvo financija prodalo je tako u četvrtak 1,2 milijardi obveznice s rokom dospijeća 2015., 1,15 milijardi eura obveznica s rokom dospijeća 2016., te 1,4 milijarde eura obveznica koje dospijevaju na naplatu 2017.

Potražnja je bila 2,7 puta veća od ponude za obveznice s dospijećem 2015., u odnosu na 2,1 puta koliko je bila veća na prošloj aukciji. Za obveznice s dospijećem 2016. potražnja je bila 2,8 puta veća od ponude, a za one s dospijećem 2017. bila je veća 2,7 puta.

Prosječni prinos na španjolske obveznice s dospijećem 2015. iznosio je 5,187 posto, u odnosu na 3,639 posto koliko je iznosio na aukciji u listopadu. Prinos na obveznice s dospijećem 2016. iznosio je 5,276 posto, pri čemu je posljednja takva aukcija održana u veljači. Obveznice s dospijećem 2017. imale su prosječni prinos od 5,544 posto, u odnosu na 4,782 posto na aukciji održanoj u listopadu.

Francuska je pak u najnovijoj aukciji obveznica u četvrtak prikupila 4,346 milijardi eura na kojoj je snažna potražnja ulagača snizila njezine troškove zaduživanja.

Francusko ministarstvo financija priopćilo je da je potražnja za novim 10-godišnjim obveznicama premašila ponudu više od tri puta. Kamatna stopa pala je na 3,18 posto za 10-godišnje obveznice, te na 3,65 posto za 15-godišnje obveznice. Na prošlomjesečnoj aukciji Francuska je platila prinose od 3,22 odnosno 3,77 posto.

Španjolska i francuska aukcija održane su dan nakon što su vodeće svjetske središnje banke koordinirano odlučile ojačati likvidnost globalnog financijskog sustava uslijed strahova vezanih za budućnost eurozone.

Tagovi: španjolske obveznice, talijanske obveznice, kamatne stope, francuske obveznice, eurozona
PROČITAJ I OVO
Bitcoin uzletio do novog rekorda
REKORDI
Bitcoin uzletio do novog rekorda
NEW YORK - Bitcoin je u utorak uzletio do novog rekorda više od 63.000 američkih dolara, dok ulagači iščekuju dugo očekivani burzovni debi Coinbasea.
Dolar u blagom plusu, u fokusu američki podaci o inflaciji
FOREX
Dolar u blagom plusu, u fokusu američki podaci o inflaciji
LONDON - Tečaj dolara u utorak je blago ojačao prema šest najvažnijih svjetskih valuta, poduprt jačanjem prinosa na američke državne obveznice uoči objave najnovijeg podatka o inflaciji u SAD-u, koji bi investitorima trebao dati daljnje smjernice.
Udjel bitcoina na tržištu kriptovaluta najmanji u dvije godine
KRIPTOVALUTE
Udjel bitcoina na tržištu kriptovaluta najmanji u dvije godine
NEW YORK - Udjel bitcoina na tržištu kriptovaluta najniži je u dvije godine pod utjecajem strelovitog rasta XRP-a i ethera posljednjih tjedana.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, no trguje se oprezno uoči važnih gospodarskih izvješća i sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i izvješća koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE