GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Padaju maske

Padaju maske
PROTEKTORAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2016 / 18:52
Autor: Stjepo Martinović
KOLUMNA - Uz nešto folklornog fatalizma, moglo bi se reći da Hrvatice i Hrvate – konačno u punom smislu – sustiže apokrifna kletva kralja Dmitra Zvonimira iz posljednje četvrtine 11. stoljeća, (in)famozna poruka vjerojatno najzapamćenijeg u dugom nizu narodnih vladara, čijom smrću nestaje i srednjevjekovne hrvatske države, one koja je pribavila papinsko priznanje, budući da ju je njegova udovica Jelena Lijepa, raspolažući kraljevinom kao bračnom stečevinom, predala bratu, ugarskom kralju Ladislavu I. Arpadoviću. 

Tradicionalno neskloni činjenicama, a poslovično skloni fantazmima, Hrvati su – mnooogo kasnije – izmislili Zvonimirovu pogibiju i kraljevu kletvu, povijesno neutemeljene okolnosti njenog izricanja i dokument slavnog imena Pacta Conventa o mirnoj (re)integraciji s Ugarskom… stoljećima cvileći i jamrajući kako je njihova nesposobnost da se prometnu u državotvornu naciju stvar više sile, a ne prizemnih hereditarnih osobina kao što su pohlepa, beščašće, kukaveljstvo. Iste koje, prije isteka legendarnih 900 godina, dolaze glave Republici nastaloj u kontekstu ratnog rasturanja i državno-pravne fragmentacije SFRJ! Padaju maske, reklo bi se banalnom novinarskom poštapalicom: država proglašena pravorijekom Badinterove komisije (p)ostaje patetična forma bez stvarnog suvereniteta, demokratskog subjektiviteta njenih građana – jer je poništen uzurpacijom odabira nositelja biračkog prava 8. studenog prošle godine – i ključnih instrumenata autonomije, od utjecaja na incestuoznu spregu prijevarom ustoličene saborske većine s vrhom Rimokatoličke crkve do samoupravnog oblikovanja kritičnih elemenata ekonomsko-socijalnog modela.

Zakulisnim muljanjem instaliran stečajno-ovršni upravitelj – u bivšem sistemu, direktora s takvim ovlastima nazivalo se, iskreno i pošteno, likvidatorom – već je inicijalnim postupcima, prije formalnog postavljenja, potvrdio da se nema namjere držati ustavno-zakonskih odredaba kao pijan plota; zašto i bi – nije njegov sponzor parlamentarna većina, ni referendumski utvrđena kritična masa državljana koja odobrava rušenje ustavnog poretka, nego vjerovnički gremij kojem je podnio prijavak u austrijskom Kitzbühelu. Istodobno, predsjednik Sabora odlazi na konzultacije – po instrukcije – na Kaptol, eda bi mu nadbiskup utuvio što mu je činiti, kakvu politiku poguravati na području ekonomije, obrazovanja, demografije… dakako, ne upisujući upitnik ni nad jednim slovcem sramotnih vatikanskih ugovora, jednako kao što je Dmitar Zvonimir u rujnu 1075. (ili 1076.) godine pred izaslanicima Grgura VII Gebizonom i Fulkonom prisegnuo na vjernost Svetoj Stolici, te obećao da će pomagati vjersku obnovu i braniti Crkvu, davati papi godišnji dar u novcu, paziti da se Crkvi daju prvine i desetine… a istom je prigodom i ustupio papi samostan svetoga Grgura u Vrani kao hospicij za njegove poslanike. Da, bilo je tako uvriježeno u ranomu srednjem vijeku, kada su pape i vladari moćnih carstava udjeljivali krune svojim vazalima – u Zvonimirovoj Hrvatskoj, tako je i početkom 21. stoljeća!

Ali, ne izlaze samo na vidjelo esencijalni plodovi kleronacionalističke kontrarevolucije iz ranih devedesetih, nego i urod puzajuće klerofašizacije omogućene programskom jalovošću i akcijskom bezmudošću lažnih socijaldemokrata – posljedice perverzna 25-godišnjeg pseudo-opozicionarstva sljedbe utemeljene sporazumom o „mirnom prijenosu vlasti“ u zamjenu za ilegalnom odmjenom Partije (novom) Strankom prisvojenu imovinu Saveza komunista Hrvatske. Uspjeh udbaško-ustaškoga zdruga, formalno okrunjen koalicijom s asocijacijom malomišćanskih mosturbanata, nedvojbeno je itekako potkuren četvrtstoljetnim idiotizmom trgovačkog društva za gospodarenje nekretninama i parazitiranje o proračunskom novcu namijenjenom financiranju partitokratske kaste! Ne zaboravimo ni da je to gospodarenje imalo i zanimljivih privatizacijskih epizoda, kao što je darivanje podobnjacima – primjerice, aktualnom ravnatelju HRT-a – nekadašnje partijske vile na obali Bohinjskog jezera. Toliko o poštenju udruge malih dioničara na Iblerovu trgu! I ta se maska ovih dana mrvi kao presušena „trava“, razotkrivajući kvazi-socijaldemokrate kao roj materijalno-interesno, a ne programski-vrijednosno sljubljenih krpelja i grinja: bitka za čelnika te žalosne naplavine, koja se vodi između gubitnika svih izbora osim onih za utemeljiteljeva nasljednika, i izazivača blaženo lišenih minimuma integriteta i vjerodostojnosti, uvid je u utrobu para-stranke – odvratan deficitom časti i obilatim suficitom prljavštine svih vrsta.

O lažnjacima iz provincije, koji su osvojili ne samo apsurdan broj zastupničkih mjesta, nego i poziciju s koje mogu ucjenjivački naplatiti prijevaru koja im se više nikada neće posrećiti, mnogo je toga napisano i rečeno… i kad pomislite da su razgolićeni poput puža-balavca na salati iz delte Neretve – eto još jednoga njihovog salta morale: otkrića o dubinskoj vezi s obavještajnim podzemljem. Zar im, za posvemašnju diskreditaciju, nije bila dovoljna homo-simbioza s notornim klerofašistima? Razorno loša usluga, što su je licemjerni sakristan i njegovo one-off društvance učinili stvarnoj alternativi na hrvatskoj političkoj sceni, godinama će pružati mračnu sjenu nad budućim nastojanjima pojedinaca i skupina – zračiti pogubom ideološkoga nuklearnog otpada!

Ukratko: dok sudionici folklornih karnevalskih svečanosti budu navlačili smiješna ruha i zastrašujuće maske – itekako zastrašuje ono što ostaje na poprištu odbacivanja krabulja na Markovom trgu. Republika Hrvatska, sa sve bljutavije estradnom predsjednicom-kobasičarkom i nemuštim mandatarom iz škrlaka, nikada paralitičnijim sazivom Sabora (sa savršeno adekvatnim, paradigmatskim predsjednikom „per caso“ na čelu) i „demokratskom javnošću“ u stanju gorem od poražene armije u bezglavu bijegu s mjesta osramoćenja, ulazi u terminalno razdoblje razgradnje suvereniteta – svodi se na protektorat u dužničkom ropstvu, beznačajnu naoko-državicu s geopolitičkog ruba sve nestabilnije Europske unije. Asocijacije na umoru, koja izdaje svoja povijesna načela, gubi simpatije diljem kontinenta – i od zabludjelih se projekata ograđuje „revizijom Schengena“… izgonom propalih na marginu prokletu usudom periferije.

Ne dâ mi se vjerovati da je Dmitar Zvonimir i u najvećem gnjevu zamišljao takvu sudbinu zemljice kojoj – kao što se spominjalo na Cetingradskom saboru – bješe podario lijepe godine mira i blagostanja.        

Tagovi: Stjepo Martinović, suverenitet, Europska unija, Badinterova komisija:Savez komunista Hrvatske, Dmitar Zvonimir: MOST
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE