GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad tehnološkog sektora ponovno pritisnuo Wall Street

Pad tehnološkog sektora ponovno pritisnuo Wall Street
PRITISAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2020 / 07:39
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno pali, nakon rasta dan prije, jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji s američkog tržišta rada, a među najvećim gubitnicima ponovno je bio tehnološki sektor.

Dow Jones oslabio je 405 bodova ili 1,45 posto, na 27.534 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,76 posto, na 3.339 bodova, a Nasdaq indeks 1,99 posto, na 10.919 bodova.

Posljednjih dana tržište je pod pritiskom zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru. U srijedu je taj sektor porastao prvi put nakon tri dana pada, no jučer je ponovno završio u minusu.

Cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com pale su više od 2,8 posto.

Taj je sektor ove godine predvodio po rastu. S&P indeks tehnološkog sektor porastao je od početka godine oko 24 posto, a cijeli S&P 500 indeks 3,3 posto.

Premda tom sektoru koronakriza nije nanijela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Postavlja se i pitanje nije li i cijelo tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize, unatoč golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

Na spori oporavak od koronakrize ukazuje i jučer objavljeni podatak da je prošloga tjedna inicijalni zahtjev za pomoć nezaposlenima podnijelo oko 880 tisuća Amerikanaca, kao i tjedan dana prije.

To znači da nezaposlenost i dalje ostaje visoka. Neki oblik pomoći za nezaposlene trenutno prima 29,6 milijuna Amerikanaca.

Doduše, od travnja do kolovoza broj zaposlenih porastao je za 10,6 milijuna, no na vrhuncu koronakrize u veljači i ožujku bez posla je ostalo oko 22 milijuna Amerikanaca.

Zbog zbrinutosti u vezi sporog oporavka gospodarstva, jučer su pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, Nasdaq, Dow Jones, Apple, Alphabet, Microsoft
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE