GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad broja izdanih građevinskih dozvola

Pad broja izdanih građevinskih dozvola
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2016 / 15:10
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon četiri mjeseca uzastopnog rasta, u ožujku ove godine zabilježen je pad broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini, i to za 4,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Tijekom ožujka ove godine, naime, u Hrvatskoj su izdane ukupno 572 građevinske dozvole, što je za 4,8 posto, manje od broja dozvola izdanih tijekom ožujka lani.

Ipak, kumulativno se za prva tri mjeseca ove godine, kada su izdane ukupno 1.593 dozvole, bilježi rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 13,5 posto. Posljedica je to četveromjesečnog rast, posebice rasta iz veljače, koji je na godišnjoj razini iznosio gotovo 46 posto.

No, tako snažan rast u veljači, ali i kumulativni rast, prema ocjeni Hrvatske gospodarske komore (HGK), prvenstveno je rezultat baznog učinka, s obzirom na to da su prvim mjesecima prošle godine zabilježene povijesno najniže vrijednosti u broju izdanih građevinskih dozvola.

Promatrano prema vrstama građevina, 79,7 posto dozvola izdanih u ožujku odnosi se na zgrade, a 20,3 posto na ostale građevine, kao što su ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni i sl. Za zgrade je, naime, izdano 456, a za ostale građevine 116 dozvola.

Prema vrstama radova, pak, u ožujku je najviše, 407 dozvola ili 71,2 posto, izdano za novogradnje, a 165 dozvola (28,8 posto) izdano je za rekonstrukcije, odnosno dogradnje, prenamjene, obnove i sl.

Pritom je dozvolama izdanima tijekom ovogodišnjeg ožujka predviđeno izvođenje radova ukupne vrijednosti od gotovo 1,7 milijarde kuna, što je upola manje u odnosu na 3,6 milijardi kuna iz prošlogodišnjeg ožujka. Time je u ožujku prekinut i trend godišnjeg rasta predviđene vrijednosti radova, koji je do veljače bilježen šest mjeseci zaredom.

Dozvolama izdanima u prva tri mjeseca ove godine, pak, predviđa se izvođenje građevinskih radova ukupne vrijednosti od 4,16 milijardi kuna ili 30-tak posto manje nego u dozvolama iz prvog tromjesečja 2015.

"Podaci o izdanim građevinskim dozvolama i dalje bilježe znatne oscilacije po mjesecima, što ograničava donošenje kvalitetnih zaključaka o budućem kretanju građevinske aktivnosti", istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

"Jasniji znaci oporavka očekuju se u nastavku godine, ako se brzo i kvalitetno provedu pretpostavke formiranja održivoga gospodarskog rasta, utemeljene na proračunskim dokumentima te na Planu konvergencije i Nacionalnom programu reformi", zaključio je Savić.

Tagovi: građevinske dozvole, građevina, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
U listopadu najviše kruzera od početka pandemije
KRUZERI
U listopadu najviše kruzera od početka pandemije
ZAGREB - U listopadu je evidentirano 50 kružnih putovanja stranih brodova hrvatskim Jadranom što je najviše od početka pandemije, ali i dvostruko manje nego u istom mjesecu 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
OČEKIVANJA
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
BERLIN - Europska turistička agencija TUI izvijestila je u srijedu da je zbog pandemijskih ograničenja zaključila fiskalnu godinu s gubitkom, ali očekuje da će se rezervacije putovanja idućeg ljeta 2022. vratiti na razinu prije pandemije.
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući novim gospodarskim poticajima u Kini i jučerašnjem snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu.
Wall Street snažno porastao drugi dan zaredom
RAST
Wall Street snažno porastao drugi dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, jer je popustila zabrinutost ulagača u vezi omikron varijante koronavirusa i jer se oporavlja tehnološki sektor.
Beogradska berza: Oštar pad akcija Dunav osiguranja, BELEX indeksi negativni
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Oštar pad akcija Dunav osiguranja, BELEX indeksi negativni
BEOGRAD – Aktivnost na domaćem tržištu akcija je oslabila danas, uz oštar pad cena većine akcija koji je povukao naniže i BELEX indekse, pri čemu su najviše stradale akcije „Dunav osiguranja“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE