GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pacifički centar: Prijetnja tsunamija je prošla

Pacifički centar: Prijetnja tsunamija je prošla
TSUNAMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2012 / 16:26
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki pacifički centar za upozorenje na tsunami ukinuo je motrenje u Indijskom oceanu u srijedu nekoliko sati nakon velikog potresa magnitude 8,6 te nekoliko naknadnih udara u moru kod indonezijske pokrajine Aceh na otoku Sumatra, javile su agencije.
"Očitane razine pokazuju sada da je prijetnja smanjenja ili je prošla za većinu područja", objavili su američki znanstvenici u priopćenju.

Potres magnitude 8,6 pogodio je u 10.38 po srednjoeuropskom vremenu, na dubini od 23 kilometara i 430 kilometara područje jugozapadno od Bande Aceh, glavnoga grada pokrajine Aceh, objavio je ranije Američki geofizički institut.

Potres je izazvao tsunami koji je dosegnuo 80 centimetara visine na zapadnoj obali otoka Sumatre, javila je Indonezijska geofizička agencija, prenosi agencija AFP.

Američki centar za tsunami na Havajima objavio je ranije upozorenje na tsunami za čitav Indijski ocean.

Indija je izdala upozorenje na tsunami za otoke Andaman i Nicobar i nekoliko obalnih dražva, a zatim je objavila da je opasnost prošla.

"Razdoblje u kojem se moglo dogoditi nekoliko velikih valova tsunamija sada je završilo za sva obalna područja koja su bila ugrožena", objavio je Indijski centar za nadzor tsunamija.

Indijski centar podignuo je stupanj pripravnosti za tsunami na crvenu razinu za otoke Andaman i Nicobar, nekih 1.000 kilometara udaljenih od kontinenta, a šest obalnih država, među kojima su Goa, Kerala i Tamil Nadu bilo je pod visokim nadzorom.

Ranije je Indijski centar objavio da tsunami visine 1,5 metara, odnosno 3,9 metar prijeti dvama otocima.

"Srećom, opasnost je prošla", rekao je indijski znanstvenik za agenciju Reuters i dodao da je upozorenje za te otoke spušteno na narančastu razinu.

Nekoliko tisuća stanovnika bilo je evakuirano iz najranjivijih otoka, rekao je policajac.

Tagovi: tsunami, Indijski ocean, Pacifički cenatr, potres
PROČITAJ I OVO
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
ODRŽIVOST
Na Lošinju prvo međunarodno testiranje otiska održivosti eko-turističkog proizvoda
LOŠINJ - Na Lošinju ovih dana odabrani strani stručnjaci, okupljeni oko europskog međunarodnog projekta InterregDestiMed Plus, ocjenjuju novi inovativni eko-turistički paket aranžman i mjere njegov ekološki otisak održivosti, što je prvo takvo međunarodno mjerenje u Hrvatskoj.
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE