GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovogodišnji urod pšenice 29 posto manji

Ovogodišnji urod pšenice 29 posto manji
PŠENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2014 / 08:13
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ovogodišnji urod pšenice procijenjen je na 710 tisuća tona, što je za 29 posto manje od prošlogodišnjeg uroda, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS) u ranim procjenama priroda važnijih usjeva u 2014. godini.
Osim pšenice, rane procjene pokazuju da je ove godine smanjen urod i ječma i zobi, a povećan uljane repice.

Prvi statistički podaci potvrđuju pad uroda žitarica u ovoj godini, na što su, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i pojave bolesti, upozoravali i predstavnici niza seljačkih udruga. Nakon blage zime u ožujku se pojavila bolest hrđe pšenice, pa su udruge poljoprivrednika upozoravale da će prinosi pšenice, kod proizvođača koji su nisu obavili potrebno prskanje ili su to napravili samo jednom, biti znatno manji od onih koji su prskanje obavili dva ili tri puta.

Po podacima DZS-a, pšenica je bila zasijana na 165 tisuća hektara, a očekivani prirod je 4,3 tone po hektaru ili ukupno 710 tisuća tona, što je 29 posto manje nego lani.

Ječam je bio zasijan na površini od 50 tisuće hektara, a procjenjuje se da je urod po hektaru 3,4 tone. Tako je ukupan urod ječma procijenjen na 170 tisuća tona, što je za 16 posto manje nego prošle godine.

Procjenjuje se da je prirod zobi smanjen za 5 posto, na 57 tisuća tona. Ukupno je pod zobi bilo 22 tisuća hektara, a procijenjeni urod po hektaru iznosi 2,6 tona.

Istodobno je urod uljane repice ove godine veći za 5 posto i procjenjuje se na ukupno 50 tisuće tona. Pod uljanom je repicom bilo 20 tisuća hektara, a očekivani prirod po hektaru je 2,5 tona, pokazuju rane procjene uroda važnijih usjeva u 2014. godini.

Ti su podaci prve informacije Državnog zavoda za statistiku o visini priroda ranih usjeva, a statistika ih temelji na rezultatima istraživanja o jesenskoj sjetvi za anketu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u 2013. godini, rezultatima istraživanja o zasijanim površinama i nasadima na kraju proljetne sjetve u ovoj godini te iz raspoloživih administrativnih izvora (Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i dr.).

Tagovi: pšenica, ječam, uljana repica, zob, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale, a trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni riskirati, s obzirom da se očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u, ali i nekim drugim gospodarstvima.
Beogradska berza: Depresivan početak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Depresivan početak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Prvi trgovački dan u nedelji na domaćem tržištu kapitala završen je s razočaravajućim rezultatima, s drastičinm padom prometa i slabljenjem indeksa.
Zabrinutost za opskrbu zadržala cijene nafte blizu 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Zabrinutost za opskrbu zadržala cijene nafte blizu 86 dolara
LONDON – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 86 dolara budući da je veća opskrba iz Libije ublažila strahovanja da opskrba neće moći držati korak s oporavkom potražnje nakon koronakrize.
Zagrebačka burza: Nastavljena pozitivna trgovina
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljena pozitivna trgovina
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su dionički indeksi nastavili višednevni uspon, pri čemu je Crobex porastao 17. dan zaredom, dok je milijunski promet imalo čak pet izdanja.
Dolar stabilan na početku tjedna
FOREX
Dolar stabilan na početku tjedna
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je bio stabilan u odnosu na najvažnije svjetske valute na međunarodnim tržištima, jer investitori procjenjuju da su potezi američkog Feda u smjeru zaoštravanja monetarne politike uglavnom već uračunati u njegovu cijenu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE