GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo su razlozi tržišne katastrofe kojoj upravo svjedočimo

Ovo su razlozi tržišne katastrofe kojoj upravo svjedočimo
RASPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2020 / 12:17
Autor: Siniša Malus
LONDON - Tjedan je na tržištima kapitala širom svijeta započeo oštrim padom.

Indeksi širom svijeta gube zbog kombinacije padajućih cijena nafte i skoka globalnih slučajeva koronavirusa.

Skupina zemalja proizvođača nafte poznata kao OPEC nije uspjela postići sporazum sa svojim saveznicima oko smanjenja proizvodnje nafte nakon sastanka u Beču u petak. To je dovelo do ukidanja OPEC Saudijske Arabije da smanji svoje službene prodajne cijene za travanj i navodno se pripremi za povećanje proizvodnje.

Šokantan potez uslijedio je nakon što je saveznica OPEC-a Rusija od travnja do kraja godine odbila preporučeno smanjenje proizvodnje za 1,5 milijuna barela dnevno u pokušaju da podrži cijene energije, koje su zajedno s globalnim burzama opustošene padom potražnja uslijed izbijanja koronavirusa.

Odluka Kremlja da ne pomogne u podizanju cijena energije ne samo da je razbila napore koalicije za suzbijanje proizvodnje, već će vjerojatno utjecati i na američke proizvođače nafte iz škriljaca.

"Ako pogledate Rusiju, oni ne smatraju da će smanjivanje proizvodnje na neodređeno vrijeme biti održiva strategija za njihovu naftnu industriju, mislim da oni trebaju vidjeti strukturalni pomak na strani ponude, to je jedini način na koji prelazite dalje od ove ere smanjenja i američki škriljac, rekao bih, čvrsto je u križanju, "rekao je u ponedjeljak Thom Payne, šef obalnog podzemlja, postrojenja i bunara Westwood Global Energy Group, za CNBC" Street Signs Asia ".

Payne je dodao da je Rusija "namirisala krv" u slabom američkom sektoru škriljaca i da bi željela otkinuti 1,5 do 2 milijuna barela dnevno od američke proizvodnje škriljaca, koja se u posljednjih nekoliko godina naglo povećala.

Strahovi da će odluka pokrenuti sveopći cjenovni rat između OPEC-a i Rusije, u nedjelju navečer srušili su cijene nafte za više od 25%.

U međuvremenu, prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj novih slučajeva koronavirusa u svijetu ukupno je 109.343, a smrtno je stradalo 3.809.

U Italiji je smrtnost od izbijanja skočila s 233 na 366 tijekom vikenda, što je porast za 57%, dok su potvrđeni slučajevi skočili za 25% na 7.375. Sve je više potvrđenih slučajeva i u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Japanski Nikkei 225 i Topix indeksi pali su za više od 5%, hongkonški Hang Seng pao je za 4,23%, a dionice u Šangaju su pale za više od 3%, dok je australski S&P / ASX 200 pao 7,33%

Europske su dionice također potonule na početku trgovanja u ponedjeljak, s paneuropskim Stoxx 600 padom od 6% za ulazak na teritorij tržišta medvjeda. Italijanski FTSE MIB spustio se 9,5% i doveo do gubitaka u regiji, dok su britanski FTSE 100, njemački DAX i francuski CAC 40 porasli za oko 6%.

I dok se već pojavljuju paralele s financijskom krizom iz 2008. godine, Neil Shearing, glavni ekonomist Capital Economicsa, naglasio je da iako su ekonomisti 2008. godinu nazivali recesijom „bilance stanja“, što je utjecalo na ukupnu potražnju, trenutni ekonomski šok koji proizlazi iz coronavirusa utječe na oboje - i na stranu ponude i na stranu potražnje, piše CNBC.

"Zatvaranje tvornica, zabrane putovanja, poremećaji u lancima opskrbe i zatvaranja škola predstavljaju šok opskrbe - sposobnost gospodarstva da proizvodi robu i usluge se smanjuje", rekao je Shearing u bilješci u ponedjeljak.

"Ali, manje izleta u trgovine, restorane i kina predstavljaju šok potražnje - potrošnja potrošača pada. Veliki padovi na burzi također dovode do slabije potražnje smanjujući bogatstvo domaćinstava. "

Tagovi: tržište kapitala, koronavirus, nafta, cijene nafte, Rusija, OPEC, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE