GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je vjerojatni nasljednik Warrena Buffetta

Ovo je vjerojatni nasljednik Warrena Buffetta
TEŽAK ZADATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2021 / 21:00
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Naslijediti Warrena Buffetta bit će teško, ako ne i nemoguće. Čini se da će taj izazovni zadatak dopasti Grega Abela, potpredsjednika Berkshire Hathawaya.

Buffett je ovih dana rekao da će 58-godišnji izvršni direktor preuzeti poslovanje teško 630 milijardi dolara.

Abel ima više od dva desetljeća iskustva u konglomeratu koje uključuje ugovaranje visokih profila i nadzor nad njegovim širokim neosiguravajućim poslovima, od BNSF-ove željeznice do Dairy Queen-a. Ali Buffettovi aforizmi i status proroka iz Omahe stekli su mu reputaciju živahnog lica kapitalizma i osigurali mu sljedbu koju će Abel možda teško ponoviti.

"Samo je jedan Warren Buffett", rekao je u telefonskom intervjuu za Bloomberg David Kass, profesor financija na poslovnoj školi Robert H. Smith sa Sveučilišta Maryland.

"Ali on donosi druge snage na stol", rekao je Kass o Abelu. "On odiše izuzetnom kompetencijom."

Iako Buffett još uvijek nije nagovijestio da se njegov odlazak bliži, pitanja o nasljedniku već su neko vrijeme na dnevnom redu u Berkshireu, na čijem su vrhu sada dvojica veterana: Buffett (90) i njegov zamjenik Charlie Munger (97).

Whitney Tilson, dugogodišnji promatrač Buffetta u Empire Financial Researchu, rekao je da ne očekuje da s pozicije CEO-a odstupi barem pet godina.

Kad Abel dođe na glavnu poziciju, vodit će tvrtku poznatu po svojoj veličini i širini - carstvo s tvrtkama uključujući auto osiguravatelja Geico i trgovce poput See’s Candy and Oriental Trading. No, također će morati uvjeriti mnoge vjerne dioničare, a potencijalno i nove pridošlice, da je baš on pravi čovjek za taj posao.

Berkshire se već suočio s odstupanjem dioničara od dva prijedloga na subotnjem sastanku, jedan koji potiče tvrtku da se bolje pozabavi klimatskim promjenama, a drugi o raznolikosti i uključivanju. Oboje su izglasani.

"Veliki izazov za Grega bit će odbiti ono što smatram povećanim rizikom od aktivizma na neki način da lupa na vrata Berkshirea", rekla je Cathy Seifert, analitičarka iz CFRA Research.

"Gregov mandat u Berkshireu vjerojatno će započeti s pojačanim pritiskom i aktivizmom."

Buffett je proveo više od pet desetljeća gradeći Berkshire, s nizom naizgled nepovezanih poduzeća, u masivni konglomerat kakav je danas. Također je tražio, u prošlim pismima i sastancima, objasniti Berkshireovu strukturu i sve razloge zbog kojih korporacija ima smisla postaviti takvu kakva je.

No, dionica zaostaje za S&P 500 posljednjih godina, što je izazvalo kritike glede strukture i nedostatka mogućnosti ulaganja za tako veliku tvrtku. Buffett se trudi pronaći načine kako rasporediti gotovo rekordnu količinu gotovine od 145,4 milijarde dolara u imovinu koja donosi veće prinose. Ti bi čimbenici mogli dovesti do poziva aktivista ili dioničara da razbiju tvrtku, isplate dividendu ili pronađu druge načine za raspoređivanje novca.

Dio strategije za post-Buffettovo doba već je odlučen. Buffett je ranije sugerirao da bi jedan od njegovih sinova, Howard Buffett, trebao preuzeti mjesto neizvršnog predsjednika. Warren Buffett u povijesti se bavio Berkshireovim ulaganjima, ali je posljednjih godina angažirao dva zamjenika, Todda Combsa i Teda Weschlera, koji će mu pomoći u portfelju dionica od 282 milijarde dolara. Ovaj dvojac bi mogao nastaviti pomagati kad Abel preuzme upravljanje.

Abel je u Berkshireu postao istaknut kao ključni menadžer energetskih operacija, gradeći te jedinice u posao koji sada ima više od 23.000 zaposlenih. Pridružio se kompaniji prethodnici 1992. godine, a kasnije je postao dio Berkshirea kada je Buffett 2000. kupio MidAmerican Energy Holdings Co. 2000. Izvršni direktor, koji je odrastao u Kanadi, također je pronicljiv menadžer koji sklapa poslove. Primjerice, pomogao je energetskom poduzeću da kupi uslužnu tvrtku Nevada, NV Energy te tvrtku za električni prijenos u rodnoj Alberti.

Investitori su uvidjeli Abelov stil na protekla dva godišnja sastanka. Ove je godine održao prezentaciju kako bi razgovarao o klimatskim otkrićima energetskih poduzeća. Njegovo je ponašanje formalnije od humora koji obilježava prezentacije Buffetta ili Mugera.

Ali Abellova razina uvida u poslovanje Berkshirea i njegova formalnost mogli bi investitorima pružiti korisnu razinu transparentnosti, prema Jimu Shanahanu, analitičaru iz Edward D. Jones & Co. Osim toga, Buffett posljednjih godina smanjuje putovanja, a Abel bi kao znatno mlađi menadžer mogao iskoristiti priliku da češće posjećuje operativne tvrtke.

Tagovi: Warren Buffett, Greg Abel, Berkshire Hathaway, Howard Buffett, Charlie Munger
PROČITAJ I OVO
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BAKAR
Mihajlović: Srbija će postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi
BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da će zahvaljujući novootvorenom rudniku „Čukaru Peki“ kod Bora, Srbija „u nekom trenutku“ postati drugi najveći proizvođač bakra u Evropi.
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi na kraju tjedna Crobex indeksi su blago ojačali, no uz vrlo skroman obujam trgovanja, jer nema poticajnih poslovnih vijesti koje bi potaknule veću aktivnosti investitora.
Dolarov indeks u blagom minusu
FOREX
Dolarov indeks u blagom minusu
LONDON - Dolar je u petak blago oslabio prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su investitori bili nešto skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima nakon dobrih vijesti iz Kine.
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
NAGRADE
Svjetske i europske nagrade za lošinjski spa i održivi turizam
ZAGREB - Otok Lošinj se ovih dana dodatno potvrdio na međunarodnoj turističkoj mapi, s nagradama malološinjskom hotelu Belleuve za najbolju spa i wellness ponudu u svijetu, te projektu "Lošinjski loger Nerezinac" za drugo mjesto među najboljim europskim projektima održivog kulturnog turizma.
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
GUBICI
Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
ZAGREB - Svinjogojci u ovome trenutku po jednom tovljeniku od 120 kilograma gube 600, a tovljači junadi po grlu od oko 600 kilograma i 2500 kuna, alarmantne su brojke koje ovih dana iznose hrvatski stočari, piše u petak Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE