GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovo je malo poznati lijek koji sprečava teže simptome covida

Ovo je malo poznati lijek koji sprečava teže simptome covida
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 08:02
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Malo je lijekova koji mogu spriječiti razvoj težih simptoma covida-19, a među njima je i tretman imunoterapijom, odnosno monoklonskim protutijelima.

Istraživanja su pokazala da takva terapija, ako se primijeni na vrijeme, može smanjiti stopu hospitalizacija i do 70% te time spasiti živote, posebno među onim skupinama koje su u većem riziku od razvijanja težeg oblika zaraze covidom-19.

No čini se da malo ljudi, ali i zdravstvenih djelatnika, zna za tu metodu, piše CNN.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je početkom studenog hitno odobrenje za uporabu lijeka bamlanivimaba, odnosno monoklonskih protutijela, kompanije Eli Lilly. Manje od dva tjedna kasnije Agencija je hitno odobrila i Regeneronov koktel s monoklonskim protutijelima, REGEN-COV2, koji se sastoji od dva takva antitijela - casirivimaba i imdevimaba. Ovaj koktel primio je američki predsjednik Donald Trump kada se početkom listopada zarazio koronavirusom, prenosi Index.

FDA preporučuje da se monoklonska protutijela primijene što je moguće ranije, odnosno odmah nakon pojave prvih simptoma ili pozitivnog rezultata na testiranju. Zbog ograničene ponude tog lijeka odobrenje je ograničeno na rizične pacijente, poput osoba starijih od 65 godina, onih koji imaju visok indeks tjelesne mase ili druge kronične bolesti.

"Lijekovi s protutijelima su se u mjesec dana od odobrenja distribuirali po zemlji. Dakle, trebali bi biti lokalno dostupni", rekao je sredinom prosinca povjerenik FDA, liječnik Stephen Hahn. Stoga se postavlja pitanje zašto se više ljudi ne tretira tim potencijalno spasonosnim lijekovima, pogotovo jer su oba lijeka u SAD-u uglavnom besplatna?

Glasnogovornik američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi (HHS) potvrdio je rezultate novog izvješća koje pokazuje kako se koristi samo 5% do 20% dostupne opskrbe monoklonskim protutijelima.

Naš imunološki sustav tijekom borbe protiv infekcija proizvodi različite vrste protutijela koja ciljaju različite dijelove napadača.

"Najbolja protutijela prianjaju uz patogen, u ovom slučaju virus, i sprječavaju da zarazi stanice. Dakle, protutijela imaju važnu ulogu u zaustavljanju infekcije", objasnila je liječnica Gigi Kwik Gronvall s instituta Johns Hopkins.

Lijek kompanije Eli Lilly koristi jedno određeno antitijelo, a Regeneronov lijek kombinaciju dvaju drugih. Rani rezultati istraživanja su pokazali da uporaba ovih lijekova smanjuje pojavu težih simptoma kod zaraženih covidom-19 za između 55% i 70%.

FDA nije ni jednome od ovih lijekova dala potpuno odobrenje jer za sada nema dovoljno jakih dokaza za rutinsku upotrebu. Na primjer, smjernice za liječenje covida-19 američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo navode kako "nema dovoljno podataka koji bi ukazali 'za' ili 'protiv' primjene ovog tretmana za liječenje ambulantnih bolesnika s blagim do umjerenim covidom-19."

Također je važno napomenuti da monoklonska protutijela ne pomažu te čak mogu naškoditi onima koji su već razvili ozbiljne simptome i završili u bolnici.

Problem s ograničenom ponudom i načinom primjene
Vlasti su u prosincu priopćile da je više od 278.000 doza dvaju tretmana antitijelima poslano u medicinske ustanove. SAD je prvo kupio 300.000 doza bamlanivimaba, a početkom prosinca još 650.000 doza.

Regeneron je naveo kako "očekuje da će do kraja studenog biti spremne doze za približno 80.000 pacijenata, do prvog tjedna u siječnju za 200.000 te do kraja siječnja 2021. za ukupno 300.000 pacijenata".

Iako to možda zvuči kao puno, trenutno se u Sjedinjenim Državama dnevno zarazi oko 200.000 ljudi, mada ne razviju svi teže simptome bolesti.

Postoji nekoliko dodatnih prepreka za administraciju te vrste tretmana. Jedna od njih je odluka kamo i kome će se isporučiti ograničena opskrba lijekovima, a druga je komplicirana primjena.

Naime, da bi se dobio taj lijek, pacijent treba primati infuziju tijekom jednog sata, a nakon toga još neko vrijeme ostati u ambulanti na promatranju. Dakle, mora se osigurati da zaraženi covidom koji primaju monoklonska protutijela tijekom dva sata budu izolirani, odnosno odvojeni od ostalih pacijenata.

Vlasti i farmaceutske kompanije savjetuju i liječnicima i pacijentima da se što bolje upoznaju s ovim tretmanom.

"Kao i kod mnogih farmaceutskih sredstava ili lijekova, pacijent možda neće znati je li on kandidat za tako nešto. Ako ste pružatelj zdravstvene zaštite i upravo ste potvrdili slučaj zaraze covidom-19 kod pacijenta koji spada u rizičnu skupinu, trebate osigurati da pacijent razumije da mu ovakva jednosatna infuzija može pomoći da ne završi u bolnici", rekao je Steve Rudner.

"I pacijenti tu imaju svoju ulogu. Ako netko pročita ovaj članak i kaže: 'Samo malo, pa ja možda spadam u rizičnu skupinu. Ako mi liječnik nije ništa rekao, možda bih ga ja trebao pitati o ovome tretmanu'", dodaje Rudner.

Tagovi: imunoterapija, Covid-19, koronavirus, bamlanivimab, Eli Lilly
PROČITAJ I OVO
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
UZLET
Dionice Krke najjače od svibnja 2008.
LJUBLJANA - Glavni ljubljanski indeks SBITOP ove je godine već zabilježio 16 posto rasta, a dionice Krke vratile su se na razinu iznad 100 eura prvi put od svibnja 2008.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE