GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine samo šesnaest kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu

Ove godine samo šesnaest kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu
KRUZERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 09:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pandemija koronavirusa u cijelom je svijetu gotovo u potpunosti zaustavila kružna putovanja stranih brodova, pogotovo velikih kruzera, pa je tako bilo i u Hrvatskoj u čijem je moru u prvih sedam mjeseci ove godine bilo samo 16 takvih putovanja ili čak 95,6 posto manje nego u isto vrijeme 2019., pokazuju podaci DZS-a.

Tih 16 kružnih putovanja po hrvatskom Jadranu ove godine u sedam mjeseci obavilo je sedam stranih brodova-kruzera, čime je njihov broj u hrvatskim morskim lukama u odnosu na isto vrijeme lani bio manji za gotovo 88 posto.

Zanimljivost u podacima DZS-a (Državni zavod za statistiku) je da su od ukupnih 16 kružnih putovanja stranih brodova od početka ove godine do kraja srpnja većina ili 15 ostvarena u prva tri mjeseca ove godine, dok je jedno putovanja bilo i u srpnju.

Po mjesecima, jedino je siječanj ove godine po broju tih putovanja, 5, bio na razini siječnja 2019., dok su veljača i ožujak donijeli pad tih putovanja po Jadranu od 36,4 odnosno 83,3 posto, dok je jedno srpanjsko putovanja pad od 99 posto.

Na tom jednom kružnom putovanju u srpnju bilo je 25 putnika i brod je u Hrvatskoj ostao šest dana, dok je prošle godine u srpnju tih putovanja bilo ukupno 96, sa 156 tisuća putnika koji su posjetili Hrvatsku.

Ukupno je stranim brodovima na 16 kružnih putovanja ove godine do kraja srpnja u Hrvatsku došlo nešto malo manje od 3800 putnika, što je 99,3 posto manje njih nego 2019., kada ih je u sedam mjeseci na ukupno 368 kružna putovanja došlo nešto više od 565 tisuća.

Za razliku od prethodnih godina,kada su kruzeri u Jadran uplovljavali pod zastavama 20 i više zemalja, ove ih je godine pod zastavama tek pet zemalja - Belgije, Grčke, Italije, Malte i Maršalovih Otoka, pri čemu su brodovi sa zastavom Malte zadržali svoje dugogodišnje prvo mjesto među dolascima svih brodova, i to sa 12 putovanja od ukupnih 16 u sedam mjeseci.

Većina tih putovanja ili 75 posto ostvareno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dok je ostalih 25 posto kružnih putovanja ove godine do kraja srpnja (od ukupno 16) ostvareno u Istarskoj županiji.

Tagovi: kružna putovanja, kruzeri, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE