GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine napokon napravljen iskorak u posezoni

Ove godine napokon napravljen iskorak u posezoni
TURISTIČKI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2014 / 10:06
Autor: RBA analiza
ANALIZA - Preliminarni podaci DZS-a o turističkom prometu ostvarenom u komercijalnim smještajnim objektima za listopad ukazuju na rast ukupnog broja dolazaka i noćenja turista.
Naime, ukupan broj dolazaka domaćih i stranih turista u odnosu na listopad 2013. viši je za 12% pri čemu su zamjetan rast ostvarili strani turisti koji u strukturi ukupnih dolazaka čine udio od 81,9%, a zabilježili su 15,2% više dolazaka na godišnjoj razini. S druge strane, značajniji rast ukupnih dolazaka ograničavali su domaći turisti koji su u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježili 0,6% manje dolazaka.

I kod ostvarenih ukupnih noćenja turista pozitivan doprinos je došao od porasta broja noćenja stranih turista (s udjelom od 85,7%) koji su ostvarili 5,8% više noćenja godišnje dok je negativan doprinos došao od ostvarenog broja noćenja domaćih turista (-3,7% godišnje). Stoga je u odnosu na listopad prošle godine ukupan broj noćenja viši za 4,3%. Promatrano prema zemljama prebivališta iz koje strani turisti dolaze u strukturi noćenja u listopadu prevladali su gosti iz Njemačke i Austrije (29% odnosno 9%) dok ih s nešto nižim udjelima slijede gosti iz Ujedinjene Kraljevine, Slovenije, Italije,Francuske i SAD-a.

Povoljni listopadski podaci pridonijeli su i kumulativnom godišnjem rastu spomenutih pokazatelja. Tako je u razdoblju od siječnja do listopada ukupan broj dolazaka viši za 5,4% dok je ukupan broj noćenja viši za 2,6% u odnosu na isto razdoblje lani.

Dobri kumulativni podaci u prvih deset mjeseci podržavaju naša očekivanja o godišnjem rastu ukupnog broja noćenja turista od oko 2,5% u 2014. Međutim, niže cijene smještaja u odnosu na središnju turističku sezonu mogle bi doprinijeti dobrim rezultatima fizičkih pokazatelja i u postsezoni dok sezonalnost i dalje ostaje jedan od najvećih ograničavajućih faktora.
Tagovi: turistička sezona, hrvatski turizam, noćenja, dolasci, prihod od turizma
PROČITAJ I OVO
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
PRIZNANJA
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
ZAGREB – Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema današnjeg okupljanja gospodarske zajednice na konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Korporativno upravljanje u Hrvatskoj – Održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta“.
U listopadu najviše kruzera od početka pandemije
KRUZERI
U listopadu najviše kruzera od početka pandemije
ZAGREB - U listopadu je evidentirano 50 kružnih putovanja stranih brodova hrvatskim Jadranom što je najviše od početka pandemije, ali i dvostruko manje nego u istom mjesecu 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
OČEKIVANJA
TUI idućeg ljeta očekuje povratak turizma na pretpandemijsku razinu
BERLIN - Europska turistička agencija TUI izvijestila je u srijedu da je zbog pandemijskih ograničenja zaključila fiskalnu godinu s gubitkom, ali očekuje da će se rezervacije putovanja idućeg ljeta 2022. vratiti na razinu prije pandemije.
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Rast indeksa drugi uzastopni dan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama cijene dionica u srijedu porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući novim gospodarskim poticajima u Kini i jučerašnjem snažnom rastu burzovnih indeksa na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE