GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ove godine 800 milijuna eura investicija u hrvatski turizam

Ove godine 800 milijuna eura investicija u hrvatski turizam
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2017 / 22:58
Autor: SEEbiz
PULA - Osamsto milijuna eura uložit će se u hrvatski turizam u 2017. godini, odnosno oko 124 milijuna eura više nego godinu dana ranije. 

Privatne tvrtke investirat će oko 511 milijuna eura u svoje turističke projekte, dok će javni sektor, odnosno županije, gradovi i općine, investirati 306 milijuna eura. Podaci su to ankete o investicijama u turistički sektor koju je pripremilo Ministarstvo turizma RH iz kojih je vidljivo kako će ovogodišnji investicijski ciklus hrvatskom turizmu donijeti mnogo novih, uređenih šetnica, plaža, biciklističkih staza i pedesetak novih ili potpuno rekonstruiranih hotela najviše kategorije, piše Glas Istre.

U Istarskoj županiji Valamar ulaže oko 753 milijuna kuna, što je zasigurno jedno od najvećih njihovih ulaganja dosad. Namjera je Rabac repozicionirati u vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije. Upravo zato Rabac je ove zime bio i jedno od najvećih turističkih gradilišta. Ulaže se u dva nova luksuzna ljetovališta pod nazivom Family Life Bellevue Resort i Valamar Girandella Resort, a oba će biti kategorizirani s četiri zvjezdice.

Nova visoka kvaliteta ponude u Rabac bi trebala dovesti goste više platežne moći i destinaciju učiniti jednom od najatraktivnijih odmorišnih destinacija na Jadranu. U sklopu opsežnog investicijskog projekta u Rapcu se radi kompletna rekonstrukciju dva ljetovališta. Ukupno 764 smještajnih jedinica bit će raspoređeno u 15 objekata, resorti će raspolagati s devet tematskih restorana i 13 bazena koji se prostiru na 1.760 "kvadrata" vodene površine. Gradi se i Maro klub te više igrališta za djecu, dva zabavna centra, unutarnji i vanjski fitness i wellness. Ulaganje obuhvaća i uređenje plaža i šetnica te hortikulturno uređenje kompletne zone.

- Rekonstrukcija i izgradnja dvaju novih luksuznih ljetovališta za više od 2.700 gostiju najveći je turistički projekt Valamar Rivijere u 2017. godini, a ukupna vrijednost investicije u Rapcu je 562 milijuna kuna. Ulaganje u Rabac privući će goste više platežne moći i repozicionirati ga u vodeću odmorišnu destinaciju visoke kategorije. Istodobno će ta investicija u ljetovališta, u kojima će raditi oko 630 djelatnika, višestruko koristiti i cijeloj lokalnoj zajednici. Otvaranje ljetovališta, predviđeno za početak lipnja, stvorilo je i potražnju za čak 350 novih radnih mjesta i stoga je u Valamaru počelo intenzivno zapošljavanje novih kadrova, ističu u Upravi kuće.

Ukupan investicijski ciklus Valamar Rivijere u 2017. godini vrijedan je 873 milijuna kuna. Osim ključne investicije u Rapcu, Valamar nastavlja ulagati u koncept premium kampiranja pa će se 97,6 milijuna kuna dodatno uložiti u podizanje kvalitete Camping Resorta Lanterna, vodećega europskog kampa. Na otoku Krku Valamar će u Camping Zablaće i Camping Ježevac uložiti ukupno 67,9 milijuna kuna u podizanje kvalitete smještaja i usluge. Vrijednost ostalih pojedinačnih ulaganja iznosi ukupno 242,2 milijuna kuna, ističu u Upravi kuće.

Istraturist u 2017. godini predviđa ulaganje u ukupnom iznosu od 14,5 milijuna eura, od čega u rekonstrukciju hotela Sipar 10 milijuna eura. Maistra u prvu fazu izgradnje rovinjskog hotela Park ulaže 40 milijuna eura vlastitih sredstava unutar grupe, dok ukupno Maistra u svoj portfelj ulaže 63 milijuna eura. Arenaturist Pula priprema ulaganja u vrijednostima većim od 12 milijuna eura. Zbroje li se sva ova ulaganja, u Istri se sveukupno planira oko 200 milijuna eura privatnih investicija.

- Ulaganje u hotel Sipar najznačajnija je investicija Istraturista u zadnjih osam godina. Po završetku investicije vrijedne gotovo 10 milijuna eura, hotel će imati 236 soba, novouređene zajedničke prostore, restorane, recepciju, bazen i sunčalište. Poseban fokus, kao značajan element doživljaja gosta, stavljen je na uređenje plaže i hortikulture hotela. Nova gradnja u potpunosti valorizira lokaciju objekta, pa više od 80 posto soba ima pogled na more. Na tržištu će se pozicionirati kao family hotel, namijenjen obiteljima s djecom.

Hotel će se kategorizirati sa 4 zvjezdice, poslovat će pod brendom Sol iz portfelja Meliá Hotels International, a puni naziv objekta glasit će hotel Sol Sipar. Radovi na objektu započeli su odmah po završetku sezone, odnosno početkom listopada prošle godine i odvijaju se prema očekivanoj dinamici. Radi se o složenom projektu, temeljitoj obnovi i proširenju postojećeg objekta, pa je na gradilištu ovisno o vrsti radova angažirano i do 200 radnika. U novi hotel implementirat će se sustav pametnih soba i generalno podići stupanj energetske učinkovitosti objekta.

Novi hotel Sol Sipar je već na tržištu, s obzirom da će se otvoriti početkom nadolazeće turističke sezone. Zadovoljni smo tijekom bookinga, kako za ovaj hotel, tako i za ostale objekte Istraturista - ističu u Upravi Istraturista.

Na području Primorsko-goranske županije novi i obnovljeni turistički objekti će "niknuti" u Puntu, Crikvenici, Selcu, Ičićima... Jadran Crikvenica planira rekonstrukciju hotela Esplanade i podiže kategoriju na 4 zvjezdice, to je najveći investicijski "zalogaj" u koji se investira više od 35 milijuna kuna, a plan je napraviti ga najboljim objektom u grupaciji.

- Osim dizajnom, ističe se i top lokacijom uz glavno gradsko kupalište i šetalište, a završetak rekonstrukcije planiran je za 15. srpnja, ističe Marko Mikašinović, direktor odjela marketinga i prodaje tvrtke Jadran Crikvenica, navodeći kako je i u kamp Selce uloženo više od 15 milijuna kuna i podignuta je kategorija na tri zvjezdice.

Svakako jedna od najznačajnijih investicija na području Liburnije, iako nije na popisu Ministarstva turizma, je rekonstrukcija hotela Ičići, koji je u sastavu Liburnia Riviera Hotela. Radovi su u tijeku i polako se privode kraju, a otvaranje je najavljeno za lipanj. Hotel koji je dosad bio izvan funkcije nosit će naziv "Giorgio II". To će biti obiteljski hotel branda Remisens i raspolagat će sa 180 soba raspoređenih na pet etaža, imat će plažu, vanjski bazenski kompleks sa sunčalištem i raznim sadržajima za djecu i odrasle. Ulaganje u Ičićima nije jedino na području Grada Opatije u 2017. godini.

Opatijski Ugo hoteli također sustavno uređuju svoje objekte, a ove godine uređen je novi konferencijski park hotela Četiri opatijska cvijeta, kao i hotel Milenij, a planira se i uređenje još jednog dijela hotela Četiri opatijska cvijeta.

U Zadru počinje prva faza ulaganja u hotel Maraska (pet zvjezdica) Dogus grupe, koja iznosi oko 33,3 milijuna eura, dok će Ilirija u hotelijerstvo u 2017. godini uložiti 6,5 milijuna kuna, odnosno 30 milijuna kuna ukupnih ulaganja u ukupno poslovanje hotela, nautike, kampova i ostalih objekata. U Dubrovniku se planira proširenje kapaciteta i novi sadržaji hotela More, a otvorenje se planira u 2017. godini. Ulaže se i u hotel u Importanne Resortu, Hotele Plat te hotel Excelsior u Dubrovniku. Ulaganja Ugo grupe u Šibenik bit će vrlo značajna. Izgradnja prvog konvencijskog centra po uzoru na one u Americi i zapadnoj Europi bliži se kraju i otvaranje se očekuje za mjesec dana.

Na šest tisuća "kvadrata" izgrađeno je 11 dvorana, a jedna može primiti 1.500 sudionika. Šibenik će tako postati konvencijska destinacija, a time će se, smatraju članovi Uprave kuće, značajno produljiti sezona, odnosno utjecat će se na turistički promet u predsezoni i posezoni. Vrijednost ulaganja u konvencijski centar iznosi 58 milijuna kuna.

Najavljen je i veliki investicijski zamah na splitskom području. U Splitu se gradi veliki poslovno-turistički kompleks, Bačvice će dobiti novi boutique hotel, u Makarskoj niče resort vrijedan 30 milijuna eura, jedan hotel se gradi i u Solinu, kao i u Kaštelima, na mjestu nekadašnjeg odmarališta Hrvatskih željeznica. U Milni se radi na rekonstrukciji i obnovi postojećeg hotela Milna, koji bi u 2017. trebao biti potpuno obnovljen u skladu sa standardima Svpetrus hotela. U Podgori se također grade novi sadržaji, proširenje i uređenje postojećih kapaciteta Medora Resorta. U mjestu Duće radi se na novom objektu hotel Plaža Duće s 97 soba, dok u Tučepima Bluesun gradi hotel Jadran na mjestu starog i ruševnog objekta.

- Porast investicija iz godine u godinu govori o tome da je Hrvatska atraktivna zemlja za turističke dolaske, ali i za ulaganja. Izgradnja se usmjerava ponajviše na hotelske kapacitete više i srednje kategorije, te na obogaćivanje doživljajne ponude u kampovima. U ovoj anketi nisu obrađene i strateške investicije koje su također ulaganja u turistički sektor, kao niti hoteli koji su prijavljeni na neki od javnih poziva raspisanih za financiranje iz fondova Europske unije.
Mislim da možemo biti zadovoljni tempom investiranja u hrvatski turistički sektor, a rješavanjem pitanja turističkog zemljišta osigurat ćemo i novi investicijski ciklus u kampovima i dodatne atrakcije i sadržaje - naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

I na kontinentu se također sve više ulaže u turistički proizvod. U Zagrebačkoj županiji planira se adaptacija hotela Royal Airport te izgradnja hotela Garden Hill u Velikoj Gorici. U Krapinskim Toplicama počinje izgradnja novog hotela i rekonstrukcija hotela Villa Magdalena. U Stubičkim Toplicama obnavljaju se hotel Matija Gubec, a počinje i izgradnja novog hotelijersko-turističkog centra Stubaki. U Termama Jezerčica planira se početak izgradnje dodatnih 66 soba, te novi vanjski bazen. U hotelu SE-MI u Velikom Trgovišću planira se izgraditi depandansa hotela s 30 soba, wellness, sala za sastanke te zagorski podrum, kao i bazen i konferencijska sala. U Pakracu je najavljeno otvorenje hotela Pakrac kao i obnova i revitalizacija povijesnih građevina Kursalon, Wandelbahn i Perivoj u Lipiku.

Tagovi: investicije, hrvatski turizam, Valamar Riviera, Arenaturist, Istraturist, Liburnia Riviera Hoteli, Gari Cappelli, Medora Resort
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Končar EI dobitnik tjedna, turistička izdanja pod pritiskom
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze bilježe tjedni rast, iako je na samom kraju ovotjedne trgovine došlo do prodajnih pritisaka, prvenstveno zbog turističkih izdanja.
Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom
OČEKIVANJA
Austrija očekuje povratak turista nakon proglašavanja Hrvatske rizičnom
BEČ - Austrijske vlasti očekuju velike gužve na granicama ovog vikenda zbog povratnika s odmora iz Hrvatske koji bi mogli skratiti svoj odmor zbog uvrštavanja Hrvatske na listu rizičnih zemalja.
Korčula: Onečišćenje mora proširilo se na gradsku plažu Banje
SRAMOTNO
Korčula: Onečišćenje mora proširilo se na gradsku plažu Banje

KORČULA - Dubrovačko-neretvanska županija objavila je u subotu da se onečišćenje mora s plaže Hotela Park u Korčuli proširilo i na gradsku plažu Banje pa se na obje plaže do daljnjega ne preporučuje kupanje.

Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
Rusija počinje s proizvodnjom prve serije cjepiva protiv koronavirusa

MOSKVA - Rusija započinje proizvodnju prve serije svojega novog cjepiva protiv covida-19, objavila je u subotu novinska agencija Interfax, pozivajući se na ministarstvo zdravstva.

U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
DOBAR POSAO
U Crnu Goru malim avionima stiglo 1.000 turista
TIVAT - Direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić očekuje da će ruski Aeroflot, ako otkaže letove prema Tivtu, preusmjeriti letove ka Crnoj Gori na neku od svojih low cost kompanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE