GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ovako će izgledati novi Agrokor

Ovako će izgledati novi Agrokor
STRUKTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2018 / 19:22
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Dvadeset najvećih vjerovnika Agrokora ubuduće će posjedovati čak 95 posto vlasništva u toj kompaniji. Rezultat je to nagodbe čiji su nacrt dogovorili vjerovnici Agrokora, a vlasnička struktura posložit će se s krovnom kompanijom u Nizozemskoj, kako je to bio slučaj i do sada, dok je vlasnik (bio) Agrokora Ivica Todorić.

Na vrhu piramide vlasništva bit će zaklada u koju će vjerovnici unijeti depozitarnu potvrdu o vlasništvu, a udjel će ovisiti o visini duga koji potražuju. Ta će zaklada u Nizozemskoj u svom stopostotnom vlasništvu imati još dva društva, krovnu kompaniju i holding kompaniju (To Co i Hold Co), koje po svom karakteru odgovaraju onome što je u Hrvatskoj društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

Tako će zaklada (engl.: stak) biti vlasnik tvrtke Top Co, dok će ta tvrtka biti vlasnik tvrtke Hold Co, a tek će Hold Co iz Nizozemske biti stopostotni vlasnik hrvatskog holdinga, koji će biti preslika današnjeg Agrokora.

Taj će holding u svom vlasništvu imati isti postotak vlasništva u sadašnjim Agrokorovim tvrtkama kćerima koje su solventne te u inozemnim društvima u vlasništvu Agrokora. No i tvrtke iz sastava Agrokora koje su insolventne dobit će svoja zrcalna društva, koja će se očistiti od duga i njihov će stopostotni vlasnik biti novi holding u Hrvatskoj.

Na novi holding u Hrvatskoj prenijet će se jednu milijardu i šezdeset milijuna eura kredita, kojeg je po takozvanom roll up modelu Agrokor podigao u lipnju prošle godine.

Nove će kompanije biti obavezne vratiti i duga do najviše 530 milijuna eura, onog koji je osiguran hipotekama, a sav preostali dug pretvorit će se u vlasništvu u novoj, nizozemskoj zakladi ili će biti, tamo gdje je loše osiguran, u velikom postotku otpisan.

U Agrokoru za sada ne žele govoriti o detaljima. jer će se te brojke tek utvrđivati, koliko će u kojoj skupini duga biti otpisano te koliko će vlasništvo imati pojedini vjerovnik, ali već ranije u javnost je iscurila procjena da bi dvije ruske banke, Sberbank i VTB, zajedno mogle u novom Agrokoru biti vlasnici i do 46 posto udjela.

Tagovi: novi Agrokor, Agrokor, dobavljači Agrokora, Ivica Todorić, Sberbank, VTB bank, Top Co, Hold Co
PROČITAJ I OVO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
IPO
Ma: IPO Alibabe bit će najveći u povijesti
PEKING - Inicijalna javna ponuda Alibabe bit će najveća u povijesti, tvrdi osnivač te kompanije Jack Ma.
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
ZLATO
Srbija u godinu dana uvećala zlatne rezerve za deset tona
BEOGRAD - Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba gubitnica tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba gubitnica tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Katastrofalan promet i blagi pad indeksa obilježili su tzjedan na Zagrebačkoj burzi.
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - U mirnom trgovanju na kraju tjedna, na Zagrebačkoj burzi u petak su indeksi stagnirali uz različite predznake, jer nije bilo značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi dale poticaja investitorima, dok su na tjednoj razini indeksi bili u blagom minusu.
Otkazan Advent u Zagrebu
ODLUKE
Otkazan Advent u Zagrebu
ZAGREB - Zagrebački Advent ove se godine neće održati. Potvrdila je to danas Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE