GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena Stonska obilaznica, jug Hrvatske cestovno spojen

Otvorena Stonska obilaznica, jug Hrvatske cestovno spojen
NAPOKON
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2023 / 20:02
Autor: SEEbiz / HRT
STON - Za promet je otvorena Stonska obilaznica, posljednji dio pristupnih cesta za Pelješki most. Time je, nakon desetljeća planiranja i gotovo pet godina gradnje, završen projekt cestovnog povezivanja juga Hrvatske. Riječ je o dionici dugoj osam kilometara, a najveći je objekt most Ston čiji krajevi završavaju u tunelima.

Na svečanosti su, među ostalima, bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri. Uoči puštanja u promet na Stonskom mostu prikazana je kratka projekcija razvoja cijelog projekta.

Nakon godina planiranja i radova, stonska obilaznica otvorena je za promet. Time je dovršen 525 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta, koji je ne samo od strateške, nego i od sigurnosne te gospodarske važnosti za Hrvatsku.

- Siguran sam da će u kontekstu našega članstva u euro području, članstva u schengenskom prostoru sada dovršen ovaj projekt omogućiti još brži razvoj turizma, prihoda i kvalitetniji život svih ljudi na jugu Hrvatske, rekao je na otvaranju premijer Andrej Plenković.

- Danas stavljamo točku na i jednog od najvećih nacionalnih projekata, dakle, povezivanja, konačnog povezivanja razdvojenih teritorija Republike Hrvatske. Zadnja dionica je danas izgrađena i cijeli projekt cestovnog povezivanja južne Dalmacije u punoj duljini od 32,5 kilometra je završen, kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić.

Upravo je 70 milijuna eura vrijedna i gotovo 8 kilometara dugačka stonska obilaznica bila najzahtjevniji dio izgradnje pristupnih cesta. Dva tunela dužine po 1300 metara povezana su 500 metara dugačkim mostom Ston. Uske stonske ceste napokon će biti prometno rasterećene, što će pridonijeti kvaliteti Stona kao destinacije.

- Tko želi doći na gastroponudu i u Stonu i u Malom Stonu, nigdje neće promašiti da je nešto loše jeo. Sve su područja, naše kamenice, školjke, ovaj Malostonski zaljev je najbogatiji zaljev sa školjkama, tu obitava preko 90 različitih vrsta školjaka, kaže Sveto Pejić iz Malog Stona.

Od otvaranja Pelješkog mosta u srpnju do danas tom je cestom prošlo više od milijun i pol vozila. Porast broja gostiju bilježi se na cijelom poluotoku.

- Mi nikad tijekom zime nismo imali toliko Hrvata, bez obzira da li je to Dubrovnik, Split, Crna Gora, ove bliže destinacije, o tome govorim, koji tu dođu preko vikenda, a dođu uglavnom, prvo vidit Pelješki most. Druga stvar je vidjeti Pelješac, jer većina njih nikad nije bila na Pelješcu, kaže Igor Mikulić iz Orebića.

Krajnji jug cestovno je spojen s ostatkom države, no za bolju prometnu povezanost potrebna su dodatna infrastrukturna ulaganja.

Iz Vlade najavljuju izgradnju autoceste do Dubrovnika, spajanje Metkovića na autocestu te izgradnju brzih cesta do Zračne luke u Čilipima i preko Pelješca.

Tagovi: Stonska obilaznica, Pelješki most, Andrej Plenković, Oleg Butković, Hrvatske ceste, Ivica Tutman
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
ŠTETE
Mraz u Srbiji značajno oštetio voće, neće biti rekordna rodna godina
BEOGRAD - Mrazevi i sneg u velikoj meri oštetili su voće u pojedinim regionima Srbije, pa se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini, rekao je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
MLIJEKO
BiH uvozi 250.000 litara mlijeka iz Crne Gore
PODGORICA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore saopštilo je da će Bosna i Hercegovina otkupiti višak od 250.000 litara mlijeka crnogorskih proizvođača i prerađivača mlijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE