GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena izložba o 80-ima u HDLU

Otvorena izložba o 80-ima u HDLU
IZLOŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2015 / 10:04
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Izložba "OSAMDESETE – slatka dekadencija postmoderne", čiji postav predstavlja razdoblje od smrti Josipa Broza Tita do procesa raspada Jugoslavije početkom 90-ih, otvorena je u petak u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika - popularnom Meštrovićevu paviljonu, a moći će se razgledati do 10. svibnja.
Svrha izložbe je prikaz hrvatske umjetničke scene osamdesetih godina s naglaskom na istaknute radove s područja likovnosti, performansa, fotografije, dizajna, arhitekture, stripa, mode, kazališta, književnosti, medija, filma, stripa, sporta i glazbe, a njezina posebnost ogleda se u činjenici što su u stvaranju, uz autore Branka Kostelnika (pop-kultura) i Feđu Vukića (dizajn), kao svojevrsni zaštitni znak toga vremena, sudjelovali relevantni i renomirani predstavnici svih zastupljenih disciplina.

Tako su u ulozi koautora izložbe angažirani Krešimir Rogina (arhitektura), Željko Kipke (likovnost), Suzana Marjanić (performans), Damir Fabijanić (fotografija), Jurica Pavičić (film), Ivica Buljan (kazalište), Jagna Pogačnik i Krešimir Bagić (književnost), Ana Lendvaj (moda), Boris Dežulović (sport), Tvrtko Jakovina (povijesni kontekst), Darko Macan (strip), Tomislav Brlek (rock), Marijana Grbeša, Boris Rašeta i Zrinka Vrabec-Mojzeš (masovni mediji i politika).

"Izložbom OSAMDESETE- slatka dekadencija postmoderne, želimo prikazati najbolje art-radove i dokumente toga potentnog razdoblja i s ove vremenske distancije od tridesetak godina pokušati i kritički progovoriti o toj nadasve zanimljivoj, kreativnoj, ali i kontradiktornoj dekadi prošlog stoljeća. Svi izlošci zajedno čine, usudim se reći, jednu osebujnu, heterogenu i multimedijalnu izložbu rijetku viđenu, s posebnim autorskim pečatom i postavom dizajnerica mlađe generacije Katarine Perić i Marite Bonačić", izjavio je Branko Kostelnik, jedan od kreatora postava.

Feđa Vukić, koji je bio zadužen za dizajn, smatra da osamdesete nose važnu pouku i za današnje vrijeme o tome kako čak i u teškim gospodarskim vremenima može biti kreativnosti, dobrih vibracija i kulture.

"Željeli smo pokazati umjetničku proizvodnju u vremenu koje je u društveno-političkom smislu bilo složeno, ali istovremeno nikada kao tada nije bilo toliko umjetnosti", ustvrdio je, dodavši kako su se tada razvili novi mediji i otvorile granice, pa je i razmjena ideja bila dinamičnija.

Za ljubitelje medija posebno će biti zanimljiva medijska sekcija izložbe. Naslovnice Starta i Poleta definiraju epohu u kojoj su novine bile važne. Zanimljivo je koliko je tada bilo prostora za kulturu, dobrim dijelom subverzivnu, kako su naslovnice novina nosili, primjerice, portret zagrljenih Kožarića i Julija Knifera. Epohu definiraju i fotografi Vesović i Posavec.

U sklopu popratnog programa izložbe održat će se tematske tribine i koncerti, DJ nastupi, performansi te velika modna revija koja će prisutne vratiti u specifičan modni izričaj 80-ih. Poseban naglasak bit će na glazbi, pa će svoje najveće hitove iz tog razdoblja 11. travnja u Tvornici kulture izvoditi članovi zagrebačke grupe "Boa", a pet dana poslije u istom će prostoru gostovati makedonska rock grupa "Mizar". Uz to je najavljena i promocija specijalnog CD boxa "Osamdesete!!! Jugoton" urednika Branka Kostelnika koji objedinjava 82 pjesme i 41 bend.

Tagovi: izložba o osamdesetima, Branko Kostelnik, HDLU, Start, Polet, Željko Kipke, Feđa Vukić
PROČITAJ I OVO
Vraća li se Barcelona masovnom turizmu?
TURIZAM
Vraća li se Barcelona masovnom turizmu?
BARCELONA - Barcelona je pretrpjela velike gubitke zbog izostanka turista tijekom pandemije. Lokalna politika ulaže mnogo napora da se brojke vrate na pretpandemijsku razinu. Kritičare masovnog turizma nitko ne sluša.
Dan D za tržište kriptovaluta
ETF-ovi
Dan D za tržište kriptovaluta
ZAGREB - Dugo očekivani ETF ProShares ponudit će izloženost bitcoin terminskim ugovorima.
Azijska tržišta: Skok indeksa zahvaljujući tehnološkom sektoru
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Skok indeksa zahvaljujući tehnološkom sektoru
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, a najviše, kao i jučer na Wall Streetu, u tehnološkom sektoru, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala.
Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 porastao, Dow Jones pao
NEW YORK – Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks blago pao, dok je S&P 500 porastao, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija.
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Brodari u fokusu, blagi pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su u odnosu na petak pali, a promet je povećan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE