GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvorena 20. Vinistra, najviše govora o zaštiti terana

Otvorena 20. Vinistra, najviše govora o zaštiti terana
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2013 / 23:43
Autor: SEEbiz / H
POREČ - Prigodnom svečanošću večeras je u porečkoj Istarskoj sabornici svečano otvorena ovogodišnja, 20. jubilarna "Vinistra", središnja izložba istarskih vinara i vinogradara.
Na večerašnjem skupu, koji je prvi put održan izvan prostorije same izložbe, gosti i predstavnici vinarskog sektora osvrnuli su se na dvadeset godina izložbe koja je, kako je rečeno, uvelike utjecala na promociju Istre kao vinske regije, njenih vinara i vinogradara te autohtonih sorti, kao i stjecanje novih znanja, iskustava i kontakata.

Ustvrdivši kako je u Istri započelo i traje sve najbolje što se u Hrvatskoj stvaralo s vinima u posljednjih dvadeset godina, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako su se u Istri uvijek stvarale nove ideje, tehnologije, novi trendovi kao što je povezivanje vina i hrane s turizmom i brendirala se prva hrvatska vrhunska vina. Kazao je i kako "vinska financijska omotnica" od 1. siječnja 2014. stoji na raspolaganju hrvatskim vinarima i vinogradarima s 11,8 milijuna eura svake godine.

Osvrnuvši se na problem zbog slovenske zaštite imena teran, zbog čega Hrvatska ne može na europskom tržištu, a od 1. srpnja niti na vlastitom prodavati vino pod imenom teran, ministar Jakovina je poručio kako je Vlada odlučna u tome da se u Hrvatskoj i nakon 1. srpnja slobodno trguje i uživa u istarskom teranu.

"Teran je posebno pitanje na kojem radimo na više kolosjeka te pokušavamo doći do sporazumnog rješenja sa Slovenijom, pripremaju se politički dogovori i platforme koje su potrebne za političko rješavanje na razini EU-a te pripremamo pravnu zaštitu," rekao je Jakovina.

Predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević istaknuo je kako su istarski vinari vrlo zabrinuti apsurdnom situacijom da slovenska politika na "neobično krut način svojata ekskluzivno pravo na teran koji je na ovim prostorima stoljećima".

"Vinistra je uvijek propagirala zajedništvo u brojnim prekograničnim aktivnostima pa pokušajmo pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve strane," rekao je Matošević pozvavši ministra Jakovinu da okupi najjače snage za obranu interesa vinara.

"Ako druga strana ne želi kompromis, osporimo postojeću zaštitu i uspostavimo zaštitu istarskog terana," poručio je predsjednik Vinistre Ivica Matošević.

Ministar turizma Darko Lorencin izrazio je zadovoljstvo 20. obljetnicom Vinistre istaknuvši kako je vinski sektor u Istri postao brend i integriran je na najbolji mogući način u turistički proizvod.

Istarski župan Ivan Jakovčić je naglasio kako je Vinistra jedan od novih suvremenih simbola Istre i priča o jednom uspjehu.

U sklopu večerašnje svečanosti uručene su nagrade za doprinos Vinistri, prikazan je promotivni film "Vinistra - istarska vinska priča" koji govori o njenom nastajanju, razvoju i današnjem trenutku, a program je zaključen dodjelom IQ oznaka odnosno oznaka istarske kvalitete vinarima za svježu malvaziju berba 2012. i zrelu malvaziju berba 2011.

Izložba za posjetelje u sportskoj dvorani Žatika otvara se sutra i trajat će do nedjelje.

Tagovi: Vinistra, Tihomir Jakovina, teran, Ivica Matošević, Darko Lorencin, Ivan Jakovčić
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u zamahu, četvrti uzastopni tjedni rast indeksa
ZAGREB - I drugog tjedna u novoj godini nastavljena je optimistična trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Evo što Big Mac Index govori o vrijednostima franka i juana
VALUTE
Evo što Big Mac Index govori o vrijednostima franka i juana
ANALIZA - Je li Big Mac Index u skladu s nedavnim američkim optužbama o manipulatorima valutama?
Komisija objavila koje će ekološke prakse poticati u poljoprivredi
PRAKSE
Komisija objavila koje će ekološke prakse poticati u poljoprivredi
ZAGREB - Europska komisija objavila je ovoga tjedna popis ekoloških poljoprivrednih praksi koje bi mogle biti financijske potpomognute instrumentom eko-shema u budućoj EU-ovoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
DONACIJA
EU Hrvatskoj donira dodatne doze cjepiva?
BRUXELLES - Šesnaest država poslalo je i još šalje pomoć Hrvatskoj nakon potresa koji se dogodio u okolici Petrinje i to je pomoć u obliku kontejnera za privremeno stanovanje, šatora, električnih grijalica i sličnog.
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
PRIJEVARA
Trumpovu administraciju optužuju za prijevaru oko zaliha cjepiva
WASHINGTON - Guverneri nekoliko američkih država optužili su u petak Trumpovu administraciju za prijevaru oko obećane brze distribucije milijuna doza cjepiva za covid-19 iz zaliha, a za koje je američki ministar zdravstva u petak priznao da ne postoje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE