GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoren vučedolski muzej

Otvoren vučedolski muzej
MUZEJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2015 / 16:00
Autor: Miroslav Flego
VUKOVAR - Danas je u nazočnosti ministra kulture Berislava Šipuša, turizma Darka Lorencina i branitelja Predraga Matića, svečano otvoren Arheološki muzej Vučedol sa stalnim postavom u kojem su na oko 1200 četvornih metara muzejskog prostora, u 19 prostorija, prikazani brojni arheološki nalazi i podaren je prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture kojoj se pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda.
Nazočnima se obratio i izaslanik predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović, dugogodišnji voditelj areholoških istraživanja na Vučedolu i uz
Mirelu Hutinec suautor stalnog postava Vučedolskog muzeja, Aleksandar Durman koji je podsjetio kako se na arheološkom lokalitetu Vučedol može
pratiti razvoj civilizacija i kulture od prvih naseljavanja te rekonstruirati dnevni život i običaje brojnih kultura poput prvih Indoeuropljana – badenske, kostolačke i vučedolske kojoj je lokalitet i odredio ime.

- Imamo 160 lokaliteta vučedolske kulture u 13 europskih zemalja. Istražili smo međutim tek 15 posto ovdašnjeg lokaliteta tako da će Vučedol svoje tek reći. Vučedolska kultura je najviši standard svoga vremena. To je vrijeme kada počinje država i pismo u Egiptu, Mezopotamiji i Kini. Izgleda da je Europa u to vrijeme na drvetu, ali imala je sreću da je imala vučedolsku kulturu koja je u nekim tehnološkim stvarima bila i naprednija. Tako možemo reći da je prva bronca iz vučedolskog sloja u Vinkovcima, došla u Troju, a ne obratno – rekao je Aleksandar Durman.

Podsjetivši kako je Muzej vučedolske kulture dio velikog projekta "Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol" Vlade RH, Ministarstva kulture i Razvojne banke Vijeća Europe (CEB), ministar kulture Berislav Šipuš, koji je Muzej vučedolske kulture svečano i otvorio, napomenuo je kako je vučedolski Muzej bez sumnje vrhunac toga projekta.

- Sretan sam da je ovaj muzej jedan dijamant u kruni koja još dodouše nije dovršena. Ovo je, međutim, prilika i za kulturu, i za gospodarstvo, i za
turizam, i za obrazovanje, koju ne smijemo propustiti - rekao je ministar Šipuš zahvalivši se svim prethodnim ministrima kulture koji su podržavali i provodili projekt "Ilok-Vukovar-Vučedol" Antunu Vujiću, Boži Biškupiću, Jasenu Mesiću te Andrei Zlatar Violić. Najavio je potporu Ministarstva kulture potpunoj provedbi projekta izgradenje Muzeja vučedolske kulture kojim je predviđena i izgradnja Arheološkog parka Vučedol s nizom sadržaja.
 
- Ovo je muzej koji će prikazati dosege jedne civilizacije i strandarda života nekoliko tisuća godina prije Krista kada se vučedolska kultura s
ovog matičnog prostora između Dunava, Drave i Save proširila na današnjih 13 europskih zemalja, od Praga do Soluna, od Trsta do Crne Gore i Palagruže - rekla je ravnateljica Mirela Hutinec podsjetivši kako je izgradnja muzeja započela još 2004. godine i koncipirana je da što manje narušava prirodni okoliš.

Ministar turizma Darko Lorencin istaknuo neraskidivu vezu kulture i turizma rekavši kako je nakon mora i sunca kulturna baština na prvom mjestu
kada je u pitanju motiv dolaska stranih turista u Hrvatsku.

- Danas ovdje imamo svjetski proizvod koji je zaokružen i sam po sebi predstavlja atrakciju na svjetskoj razini – rekao je ministar Lorencin rekavši kako je njegovo ministarstvo već animiralo brojne strane TV kuće koje su izrazile spremnost da dođu i zabilježe što sve nudi Muzej vučedolske kulture. Ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić podsjetila je kako je na Vučedolu 1938. godine pronađena "Vučedolska golubica" koja je 1991. postala i simbolom grada Vukovara.

Muzej vučedolske kulture dio je velikog projekta "Ilok – Vukovar – Vučedol" koji je financiran zajmom Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) u vrijednosti 169.673.211 kuna, dok je na planiranih 56.939.204 kuna učešće Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture osiguralo dodatnih 156.184.474 kuna. Projekt je obuhvatio obnovu iločkog dvorca Odescalchi, plato tvrđave i zidine, kompleks franjevačkog samostana, Žitnicu te parkovne površine u povijesnoj jezgri u Iloku. Obnovu barokne jezgre Grada Vukovara i kompleks dvorca Eltz u kojem se nalazi Gradski muzej Vukovar sa stalnim postavom koji je otvoren u siječnju prošle godine.

Na arheološkom nalazištu na lokalitetu Vučedol nedaleko Vukovara arheolozi još od 1897. godine istražuju kulturu skupina indoeuropskih naroda koje su taj lokalitet naseljavale u razdoblju između 3500. i 2500. godine prije Krista.
Tagovi: Muzej vučedolske kulture, Berislav Šipuš, Vučedol, Aleksandar Durman, Božo Biškupić, Predrag Matić Fred
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo 25 posto ispod rekordne razine
NEW YORK - Bitcoin (a s njim i gotovo sve kriptovalute) prošli je tjedan prošao korekciju. Prethodni je vikend vrijedio 58 tisuća dolara (dvostruko više nego prilikom ulaska u 2021), cijena je u petak pala na dobrih 44 tisuće dolara.
Novi uzlet dionica GameStopa
SNAŽAN RAST
Novi uzlet dionica GameStopa
NEW YORK - Ovoga tjedna ponovno velika uzbuđenja oko dionica GameStopa.
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
OBVEZNICE
Prinosi na američke obveznice govore da ulazimo u opasna vremena
NEW YORK - U četvrtak je raženi prinos na američku desetogodišnju obveznicu, koja utječe na sve kreditne aktivnosti (uključujući hipotekarne kredite), porastao na 1,6 posto, što negativno utječe na rizična ulaganja.
Dolar ojačao prema košarici valuta nakon dva tjedna pada
TJEDNI FOREX
Dolar ojačao prema košarici valuta nakon dva tjedna pada
LONDON - Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, zahvaljujući rastu prinosa na američke državne obveznice i oštrom padu najvećih svjetskih burzi.
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa, ulagači strahuju od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa, ulagači strahuju od inflacije
NEW YORK - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor i strahovanja ulagača da rast prinosa na državne obveznice najavljuje jačanje inflacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE