GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoren Sarajevo Business Forum: U fokusu povezivanje s Kinom

Otvoren Sarajevo Business Forum: U fokusu povezivanje s Kinom
DOGAĐAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2016 / 11:50
Autor: SEEbiz / Klix.ba
SARAJEVO - Sedmi Sarajevo Business Forum (SBF) otvoren je danas, a trajat će dva dana pod sloganom Perspektive Kina plus 16, što podrazumijeva saradnju s Kinom i još 16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope. Glavni cilj je predstaviti privredne potencijale zemalja Jugoistočne Evrope uz mogućnosti saradnje s Kinom, kao privrednom silom.
Ove godine na SBF-u Kina učestvuje sa 150 članova delegacije, zatim Indija sa 25 biznismena i investitora, kao i brojni ministri i privrednici iz Malezije, Saudijske Arabije, ministri ekonomije i trgovine iz Katara i Kuvajta i brojni drugi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u obraćanju na otvaranju 7. Sarajevo Business Foruma (SBF) naglasio je privredne potencijale BiH pozivajući na njihovo iskorištavanje i mogućnosti koje se pružaju stranim investitorima.

Izetbegović je kazao da SBF ove godine ide korak naprijed zbog saradnje s Kinom i 16 zemalja srednje i Jugoistočne Evrope, koje su u snažnom razvoju, a od čega svi mogu imati korist.

"Pokretanje privredne saradnje zasnovane na nekadašnjem 'putu svile', uz kineska ulaganja, koja su okrenuta budućnosti BiH može imati značajnu ulogu u privrednom povezivanju Azije i Evrope, zbog svog geostrateškog položaja", istakao je Izetbegović.

On je dodao da 2016. godinu treba učiniti godinom uspjeha, te da je BiH već na tom putu tim što je u februaru predala aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, jer su integracijski procesi najbolji za napredak i razvoj.

"Ulagači koji na vrijeme prepoznaju privredni potencijal koji imamo bit će korak ispred onih koji oklijevaju zarobljeni u stereotipima prošlosti", kazao je Izetbegović.

BiH ima ogromne privredne potencijale koji su neiskorišteni, a najviše u segmentu energetike, transporta, poljoprivrede i turizma. BiH ima šest milijardi tona rezervi uglja, zatim odlične uvjete za razvoj poljoprivrede, a šesta smo destinacija po rastu broja turističkih posjeta.

Izetbegović je na kraju obraćanja pozvao sve investitore da iskoriste potencijale BiH, naglašavajući da strani ulagači imaju ista prava kao i domaći, te da uvoz opreme ne podliježe carini, što je veoma važno.

Zamjenik premijera Republike Turske Mehmer Simsek podsjetio je kako Turska i BiH imaju duboke i snažne veze, te da BiH ima posebno mjesto u njihovim srcima.

"Stabilnost i prosperitet BiH i regije u cjelini je važan prioritet za Tursku. Pružali smo podršku ovoj regiji i nastavit ćemo to raditi. Svijet prolazi kroz težak period. Rast je usporio na tri posto, zemlje imaju sve veće dugove, a stanovništvo je sve starije. Javljaju se nemiri u određenim dijelovima svijeta. Svijetu je potrebno više saradnje , integracije i otvorenosti. Zato je ovakva regionalna konferencija koja uključuje Kinu i EU važan put", rekao je Simsek.

Istakao je kako je "BiH privlačna destinacija za turske investicije" podsjetivši kako već u našoj zemlji imaju jednu najvećih turskih banaka.

"Turska je pored inkluzivnosti kao prioritet postavila strukturalne reforme. One ne bi trebale biti samo na papiru, jer korisne su samo ako se realizuju. Mislim da cijelom svijetu treba više strukturalnih reformi i da EU ne treba zaustaviti proces proširenja na cijeli Balkan, a i Turska treba biti dio te zajednice. Vjerujemo da BiH može postati glavna baza za proizvodnju za ciljana evropska tržišta, te baza za kineske investicije", rekao je Simsek.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Tagovi: Sarajevo Business Forum, Kina, kineska ekonomija, Bakir Izetbegović, Mehmer Simsek
PROČITAJ I OVO
Ruske banke s rekordnim investicijama u zlato i ostale plemenite metale
INVESTICIJE
Ruske banke s rekordnim investicijama u zlato i ostale plemenite metale
MOSKVA - Ruske banke počele su aktivnije investirati u zlato i druge plemenite metale.
Pola Europske unije na njemačkoj crvenoj listi
CRVENA LISTA
Pola Europske unije na njemačkoj crvenoj listi
BERLIN - Njemačka vlada je još jedanaest regija u EU-u proglasila rizičnima zbog opasnosti od širenja pandemije koronavirusa. Na «crvenoj listi» se našlo nekoliko metropola Unije i još jedna hrvatska županija.
Od Slovenaca koji su putovali u inozemstvo, čak 92% išlo u Hrvatsku
PUTOVANJA
Od Slovenaca koji su putovali u inozemstvo, čak 92% išlo u Hrvatsku
LJUBLJANA - U drugom tromjesečju ove godine 15 posto stanovništva Slovenije starijih od 15 godina otišlo je na barem jedno privatno putovanje.
SNB spreman pojačati intervencije na deviznom tržištu
OBUZDAVANJE FRANKA
SNB spreman pojačati intervencije na deviznom tržištu
BERN - Švicarska središnja banka (SNB) objavila je u četvrtak da je spremna povećati kupnje deviza, ukazujući na globalne političke rizike zbog kojih bi ulagači mogli pojačano kupovati franak i time zakočiti oporavak švicarskog gospodarstva.
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivan niz, pojačan interes za dionice Podravke i HT-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut pozitivan niz, pojačan interes za dionice Podravke i HT-a
ZAGREB - U četvrtak je na hrvatskom tržištu kapitala zaustavljen pozitivan niz koji je trajao četiri uzastopna dana, a u fokusu investitora su bile dionice Podravke i Hrvatskog Telekoma.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE