GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoren 38. Interliber

Otvoren 38. Interliber
KNJIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2015 / 12:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar kulture Berislav Šipuš otvorio je u utorak u Zagrebu 38. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber naglasivši tom prigodom kako je riječ o središnjem događanju kulturne godine u Hrvatskoj, koji pokazuje da unatoč krizi interes za knjigu i pisanu riječ ne jenjava.
"Unatoč krizi i teškim vremenima, koji su posebno izraženi upravo u nakladništvu i izdavaštvu, na početku smo još jednog Interlibera, tradicionalnog stjecišta svih ljubitelja knjige u Hrvatskoj, koji je i sinonim za događaj one intelektualnosti koja se zna igrati istinom, strukturama i konstrukcijama, a kojemu se svi vesele i s nestrpljenjem ga očekuju veći dio godine", kazao je Šipuš na svečanom otvorenju u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma.

Pred knjigom danas stoje mnogobrojni izazovi: od onih koji nose predznak financijske problematike, vezanih uz održavanje nakladništva kao kulturne i kreativne industrije, pa do pitanja opstanka tiskane knjige u dobu beskonačnih mogućnosti elektroničkih medija, napomenuo je ministar.

"No, dok smo s jedne strane suočeni s brigom zbog pada brojnosti čitateljske publike i svjevrsnog gubitka interesa mladih za pisanu riječ, s druge strane podaci iz drugih zemalja, iz Europske unije, ukazuju na rast interesa za knjigu kao objekt želje", istaknuo je.

 "Vjerujem da to može biti poticaj i nama u Ministarstvu kulture i izdavačima i nakladnicima da zajednički već do kaja godine operacionaliziramo svoje namjere da pomognemo tom sektoru kao ključnom elementu u kulturi onih industija koje nazivamo kreativnim i kulturnim", ocijenio je Šipuš.

 Knjiga nas čini boljima, tolerantnijima i uči nas onome najvežnijem što čovjek mora imati: slušanju drugih, a također pridonosi očuvanju našeg jezika – jer jezik je taj koji nas čini onim što jesmo, on potvrđuje naš identitet, istaknuo je nadalje.

 "Uvjeren sam da će i ovaj Interliber potvrditi da knjiga u Hrvatskoj ima čitatelja, da je aktualna, da ima svoju publiku i među djecom i mladima, da postoji i kod srednje i takozvane starije generacije. Vjerujem da još nismo zaboravili učinak čitanja knjige, razgovora o knjizi, i da smo tu ljubav usadili i nastavili njegovati i kod generacija koje nas nasljeđuju, jer svi mi imamo i tu ulogu - obrazovnu, edukativnu, odgovornu prema dobroj priči, znanju, istraživanju i otkrivanju u kojemu ne bi trebalo biti okvira, granica i zabrana", poručio je ministar.

Organizator Interlibera je Zagrebački velesajam u suradnji sa zajednicom nakladnika i knjižara.

Okupljenima se obratila i voditeljica podružnice Zagrebačkog velesajma Marina Pavković, koja je istaknula kako Velesajam maksimalno ulaže u kvalitetu toga događanja kojemu je cilj kroz brojne sadržaje vezane uz knjigu i pisanu riječ "odaslati poruku znanja, mudrosti i zabave".

 "Želja nam je stvoriti mjesto u kojem napreduje industrija i kreativnost, zajedno graditi društveni kapital uspješnosti. Ove godine spremni smo na nove izazove: Interliber je nikad jači, a slavni paviljoni 5 i 6 Zagrebačkog velesajma dupkom su puni", poručila je Pavković.

 Otvorenju su nazočili i pomoćnik ministrira kulture Vladimir Stojsavljević, predstavnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, te izdavačke industrije, kao i brojnih kulturnih i političkih institucija. Nakon što je sajam proglašen otvorenim, ministar je obišao štandove i popratne programe Sajma.

 Sajam koji svake jeseni na Zagrebačkom velesajmu okuplja nakladnike, pisce, distributere i sve ljubitelje knjige u 38 je godina postojanja postao nezaobilazno mjesto susreta izdavačke industrije s čitateljima. Prošle godine, Interliber je posjetilo više od 130 tisuća posjetitelja.

 Ove godine, interliberskoj će mješavini izložbeno-kulturnog, edukativnog i zabavnog sadržaja pridonijeti ukupno 266 izlagača, a među njima će se predstaviti i kineski nakladnici.

 Ovogodišnji je Interliber bogatiji za jednu novu atrakciju: Znanstveni kvart otvoren u Paviljonu 6, posebno osmišljen šestodnevni program  popularizacije znanosti na praktičan i zabavan način. Jedan od noviteta koji će zasigurno razveseliti mnogobrojne kupce je i "Knjižider", mjesto na ulazu u Paviljon 6 gdje se mogu pohraniti kupljene knjige dok se nastavi s obilaskom štandova. Ulaz na Sajam je besplatan.

Tagovi: Interliber, Berislav Šipuš, Vladimir Stojsavljević, Zagrebački velesajam
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
KONTEJNERI
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
BERLIN - Usprkos pandemiji koronavirusa ili možda upravo zbog nje, već skoro šest mjeseci ne posustaje potražnja za kontejnerima za prijevoz tereta. Porastao je i promet brodara. Novinari Deutsche Wellea pokušali su odgovoriti zašto.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
ZAGREB - Četvrtak je Zagrerbačkoj burzi donio pad indeksa, ali i znatno veći promet što se može pripisati vrhuncu sezone objava poslovnih rezultata.
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE