GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP unatoč troškovima akvizicije lani ostvario 155 mln kuna dobiti

OTP unatoč troškovima akvizicije lani ostvario 155 mln kuna dobiti
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2015 / 10:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - OTP banka u Hrvatskoj završila je 2014. godinu sa 155,2 milijuna kuna neto dobiti, a njezino poslovanje bez izvanrednih učinaka povezanih s procesom akvizicije i pripajanja bilo je iznad planiranog u pogledu operativnih prihoda i nižih operativnih troškova, objavili su u petak iz te banke.
Prošle je godine OTP banka provela postupak integracije Banco Popolare Croatia, a iz banke ističu da dobit bilježe i uz potpuno financiranje svih troškova akvizicije.

Kamatni prihodi OTP banke u prošloj su godini bili pod negativnim utjecajem sniženja kamatnih stopa na kredite građanima, uvjetovanih padom referentne kamatne stope uz koju OTP banka vezuje kredite, kao i općim negativnim trendom kamatnih stopa na kredite gospodarstvu i financijske imovine (vrijednosnice i depoziti kod banaka).

Ipak, navode iz OTP-a, taj je pad većim dijelom kompenziran uštedama na kamatnim troškovima, smanjenjem kamatnih stopa na depozite i optimizacijom izvora, tako da je pad neto kamatnog prihoda u odnosu na prethodnu godinu na razini od 3,2 posto.

Imovina OTP banke tijekom 2014. godine porasla je sa 13,7 na 15,8 milijardi kuna ili 16 posto, od čega se na bilancu pripojenog društva odnosi 1,9 milijardi kuna.

"Unatoč tome što se usporedbom kraja 2014. i 2013. godine glavnina rasta tržišnog udjela i općenito volumena kredita i depozita, kao i ukupne bilance može pripisati procesu pripajanja, treba naglasiti da je banka tijekom cijele godine ostvarivala veće stope rasta kreditne aktivnosti u odnosu na ukupni sustav te bilježila pozitivne trendove u jačanju tržišne pozicije. To je posebno bilo naglašeno u dijelu kreditiranja građana, kako u segmentu stambenih, tako i ostalih kredita", ističu iz OTP-a.

Naime, nakon dovršetka procesa pripajanja, udio stambenih kredita dosegnuo je 5,4 posto ukupnog tržišta, dok je tržišni udio OTP-a u segmentu ostalih kredita građanima na kraju prošle godine iznosio 6,21 posto.

U segmentu kreditiranja trgovačkih društava tržišni udio OTP-a je, pak, porastao s 2,72 posto krajem 2013. na 3,1 posto na kraju 2014. godine, dok na strani primljenih depozita građana na kraju 2014. ova banka zauzima 5,77 posto ukupnog tržišta. Tržišni udjel OTP banke mjeren ukupnom aktivom na dan 31. prosinca 2014. iznosio je 3,93 posto.

Tagovi: OTP banka Hrvatska, Banco Popolare Croatia
PROČITAJ I OVO
Veliko poskupljenje mesa u Srbiji
MESO
Veliko poskupljenje mesa u Srbiji
BEOGRAD - Prema procenama udruženja potrošača, dnevno je za osnovne životne namirnice potrebno oko dve hiljade dinara, bez tog iznosa ne vredi ni ulaziti u samouslugu, kažu potrošači. Cene gotovo neprimetno rastu, pa je tako od početka godine meso poskupelo u proseku 25 odsto.
Atinska berza postaje suvlasnik Beogradske berze
MANJINSKI PARTNER
Atinska berza postaje suvlasnik Beogradske berze
BEOGRAD - Atinska berza ATHEX postaće suvlasnik Beogradske berze BELEX. Grčka berza, prema informacijama sa ovdašnjeg tržišta kapitala, dobila je saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija srpske berze.
Stigla nova ECDC karta, evo kako stoji Hrvatska
KARTA
Stigla nova ECDC karta, evo kako stoji Hrvatska
ZAGREB - Europski centar za kontrolu i prevenciji bolesti objavio je novu kartu prema kojoj je kontitentalna Hrvatska i dalje zelena zona, dok je jadranska obala ostala narančasta.
Potrošnja putem Visa kripto kartica premašila milijardu dolara u prvoj polovici 2021.
KRIPTO SCENA
Potrošnja putem Visa kripto kartica premašila milijardu dolara u prvoj polovici 2021.
NEW YORK - Vrijednost kripto imovine pohranjene u digitalnim novčanicama danas se procjenjuje na stotine milijardi dolara, a za milijune ljudi diljem svijeta, koji koriste kripto platforme, jedan od najjednostavnijih načina trošenja kriptovaluta je putem Visa kartice.
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom
ŠANGAJ - Azijski su indeksi u četvrtak imale pomiješanu izvedbu, a kineski tehnološki sektor i dalje je pod pritiskom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE