GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP Europa Plus dobitnik tjedna sa skokom od 1,47%

OTP Europa Plus dobitnik tjedna sa skokom od 1,47%
FONDOVSKI TJEDAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2013 / 13:05
Autor: SEEbiz / Hrportfolio
ZAGREB - Proteklog su tjedna kod fondova treći tjedan uzastopno prevladavali dobitnici. Od ukupno 84 aktivna fonda, 64 fonda ostvarila su rast vrijednosti.
Među 10 fondova s najvećim rastom nalazi se osam dioničkih i dva mješovita fonda. Tjedne promjene svih fondova kreću se u rasponu od 1,47 do -1,21 posto.

Na tjednoj razini je osam dioničkih fondova poraslo preko jedan posto. Najuspješniji dionički fond protekloga tjedna, od njih 27, koliko ih je poraslo, bio je OTP europa plus s rastom od 1,47 posto čime je postao i dobitnik tjedna. Slijede ga Raiffeisenovi Prestige Equity i World s rastom od 1,44 odnosno 1,40 posto. Kod dioničkih fondova palo je 13 fondova a najviše Fima Equity i NFD Aureus BRIC oboje za -1,21 posto čime su postali i gubitnici tjedna. Slijedi KD Nova Europa s padom od -0,64 posto.

Dvanaest mješovitih je poraslo a najuspješniji bio je ZB global čiji je tjedni rast iznosio 1,40 posto. Slijedi ga Raiffeisen Prestige s rastom od 1,29 posto. U grupi mješovitih fondova tri fonda bilježe pad a najviše su pali Agram Trust za -0,47 posto i NFD Aureus EM Balanced za -0,21 posto.

Kod obvezničkih fondova četvero su ostvarila pozitivne rezultate, naviše, za 0,23 posto, porastao je Raiffeisen Bonds, a slijedi ga HI-conservative s rastom od 0,15 posto. Na negativnoj strani ljestvice nalaze se također četiri fonda a najveći pad bilježi PBZ Bond s minusom od -0,32 posto.

Svi su novčani fondovi ostvarili pozitivne rezultate. Njihove promjene su se kretale u rasponu od 0,004 do 0,08 posto. Najuspješniji bio je Agram Euro Cash a slijede Auctor Cash i VB Cash oboje s rastom od 0,05 posto.

Promatramo li prinose od početka godine, 24 dionička fonda bilježe rast veći od pet posto, dok ih je pet poraslo preko deset posto. Najveći prinos od 15,33 posto ostvario je OTP indeksni a slijede, VB Crobex10 i HPB Dionički s prinosom od 14,68 odnosno 12,92 posto. Kod mješovitih fondova na vrhu ljestvice je C-Premium koji je porastao za 10,29 posto. Što se tiče obvezničkih i novčanih fondova u ovoj godini najviše su porasli Erste Bond za 0,90 posto, odnosno Agram Euro Cash za 0,82 posto.

Prema prinosu u zadnjih 12 mjeseci najuspješniji dionički fondovi su Allianz Equity s rastom od 16,71 posto te KD Victoria i A1 koji su ostvarili rast od 14,51 odnosno 14,40 posto. Najuspješnije mješovite fondove predvode Allianz Portfolio s rastom od 11,82 posto i C-Premium te ZB global koji bilježe rast od 7,90 odnosno 7,89 posto. Kod obvezničkih je najveći prinos u promatranom razdoblju ostvario OTP euro obveznički koji je porastao za %2B9,48 posto, a slijedi ga ZB bond s rastom od 5,36 posto. Kod novčanih fondova su najveći rast ostvarili Agram Euro Cash koji je porastao za 4,13 posto i Locusta Cash s prinosom od 3,78 posto.

www.hrportfolio.hr

Tagovi: OTP Europa Plus, Raiffeisen Prestige Equity, Agram Trust, VB CROBEX10, Raiffeisen World, Fima Equity, NFD Aureus BRIC, KD Nova Europa
PROČITAJ I OVO
HAKOM: Željeznicom prevezeno više putnika i robe nego 2020., robe više nego 2019.
ŽELJEZNICA
HAKOM: Željeznicom prevezeno više putnika i robe nego 2020., robe više nego 2019.
ZAGREB - Željeznicom je u drugom tromjesečju ove godine prevezeno 3,38 milijuna putnika ili dvostruko više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je robe prevezeno 3,73 milijuna tona ili 1,7 posto više, podaci su regulatorne agencije HAKOM.
Dolar ojačao; investitori neskloni riziku
FOREX
Dolar ojačao; investitori neskloni riziku
LONDON - Dolar je ojačao u ponedjeljak prema košarici šest ključnih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, jer su se investitori na početku novoga tjedna okrenuli američkoj valuti koju percipiraju sigurnim utočištem u nesigurnom okruženju.
Hanfa: Porasla izloženost Hrvatske rizicima
RIZICI
Hanfa: Porasla izloženost Hrvatske rizicima
ZAGREB - Oporavak je neizvjestan, jako dugo smo pod niskim kamatama, cijene obveznica i dionica su na povijesno najvišim razinama, a svijet i centralne banke već razmišljaju kako povući višak likvidnosti iz sustava.
Budimpešta: Podignut spomenik izumitelju bitcoina, Satoshiju Nakamotu
SPOMENIK
Budimpešta: Podignut spomenik izumitelju bitcoina, Satoshiju Nakamotu
BUDIMPEŠTA - U parku Graphisoft u blizini Dunava, u poslovnom središtu Budimpešte, osvanuo je ovoga tjedna novi spomenik.
Azijska tržišta: Oštar pad na početku tjedna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad na početku tjedna
ŠANGAJ – Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica dodatno pale, nakon oštrih gubitaka prošloga tjedna, a pod najvećim je pritiskom burza u Hong Kongu zbog financijskih problema kompanije China Evergrande.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE