GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otočac modernizira javnu rasvjetu, zadužio se za 10,3 milijuna kuna

Otočac modernizira javnu rasvjetu, zadužio se za 10,3 milijuna kuna
RASVJETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 08:22
Autor: SEEbiz / H
OTOČAC - Grad Otočac pridružio se gradovima koji su odlučili modernizirati javnu rasvjetu, pa je od vlade zatražio i dobio suglasnost da se kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) zaduži u iznosu od 10.3 milijuna kuna. Rok otplate kredita je deset godina bez počeka, u jednakim tromjesečnim ratama, uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 0.1 posto.

Gradonačelnik Otočca Goran Bukovac kaže da su se na taj korak odlučili jer se zamjenom rasvjete postiže ušteda električne energije i smanjenje emisije štetnih plinova. Uz cijenu električne energije od 0.75 kuna po kilovat satu, bez PDV-a, ukupno bi se godišnje uštedjelo 748.000 kuna.

Modernizacijom sustava javne rasvjete, koja je povjerena zajednicama ponuditelja Spectrix i BB elektronika, zamijenjena je postojeća rasvjeta koja ima loše svjetlotehničke karakteristike.

Bukovac objašnjava da stari sustav većinom čine svjetiljke s natrijevim žaruljama, dok se po novim pravilima moraju koristiti one koje imaju vrlo mali indeks svjetlosnog zagađenja, a postojeće ne zadovoljavaju taj uvjet.

„Generalno se može zaključiti da je sustav u lošem stanju“, kaže Bukovac i ističe kako se zamjenom rasvjete štedi energija i smanjuju emisije štetnih plinova, a primjenom novih tehnologija smanjit će se troškovi održavanja te povećati efikasnost i sigurnost zaposlenika.

Naime, osim samih svjetiljki projekt modernizacije uključuje programsko rješenje za kontrolu javne rasvjete, odnosno efikasno i optimalno gospodarenje rasvjetnom cestovnom infrastrukturom.

Odluku o zaduživanju za javnu rasvjetu Gradsko vijeće Otočca donijelo je u svibnju ove godine. Sredstva za otplatu kredita osigurana su u gradskom proračunu za ovu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu, dok će se sredstva za daljnju otplatu osigurati u proračunima prema otplatnom planu.

Tagovi: Otočac, javna rasvjeta, Goran Bukovac, Hrvatska banka za obnovu i razvitak
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog prosvjeda u Kini
TRŽIŠTE RADA
Azijska tržišta: Indeksi pali zbog prosvjeda u Kini
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, dok je dolar ojačao jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog prosvjeda u Kini protiv oštrih restriktivnih mjera za suzbijanje covida-19.
Potrošačka košarica na rubu rubova
POSLJEDICE INFLACIJE
Potrošačka košarica na rubu rubova
ZAGREB - Cijene su sve veće, a košarice sve praznije - svaka se kuna broji. Rekordna inflacija uvela nas je u vrijeme skupe hrane.
Kod Srebrenice otkriveni zlato, srebro, olovo i cink
OTKRIĆA
Kod Srebrenice otkriveni zlato, srebro, olovo i cink
SREBRENICA – Generalni direktor firme „Drina resurs“ iz Srebrenice Aleksandar Mišković rekao je na prezentaciji dosadašnjih rezultata geoloških istraživanja obavljenih na području ove opštine, da je na lokalitetu Brežani otkriveno zlato na dubini od 80 metara, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.
Istraživanje WTTC-a: Turistima sve važnija održivost
PUTOVANJA
Istraživanje WTTC-a: Turistima sve važnija održivost
LONDON - Dok Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) otvara svoj 22. Globalni samit u Rijadu, novo globalno istraživanje potrošača pokazalo je da je apetit za međunarodnim putovanjima sada na najvišoj točki od početka pandemije.
Hoće li inflacija ubiti zimsku sezonu?
ZIMSKI TURIZAM
Hoće li inflacija ubiti zimsku sezonu?
BERLIN - Nakon dvije pandemijske godine, turistički radnici u zimski centrima su se nadali oporavku. No obični građani zbog inflacije štede. Što se ne bi moglo reći za goste dubljeg džepa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE