GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otkupne cijene mlijeka u Srbiji među najvišima su u Europi

Otkupne cijene mlijeka u Srbiji među najvišima su u Europi
MLIJEKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2024 / 08:59
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Proizvođači mlijeka u Srbiji trenutno dobivaju veću otkupnu cijenu za litru mlijeka od farmera u većini zemalja Europske unije, tvrde predstavnici ove industrije.

Kako piše Politika, vodeća kompanija u ovom sektoru, Imlek, najavila je da neće sniziti sadašnju, kako se ističe, visoku otkupnu cijenu mlijeka u Srbiji, iako je među najvišima u Europi. Naveli su da će otkupne cijene zadržati na sadašnjoj razini dok se ne uvjere u određene prinose i kvalitetu stočne hrane iz nove žetve.

Kompanija se krajem prošlog tjedna istim povodom oglasila i objavila da će prosječna plaćena cijena sirovog mlijeka farmama u Srbiji za ožujak biti veća od 70 dinara za litru sirovog mlijeka. Naveli su da je riječ o rekordno visokom iznosu, ako se uzme u obzir da je otkupna cijena mlijeka u EU u posljednjem razdoblju pala na 40 eurocenti pa i niže.

"U skladu s preporukom Ministarstva poljoprivrede, Imle' u proteklom razdoblju, unatoč velikim tržišnim turbulencijama, nije značajnije snizio otkupnu cijenu mlijeka i nije odgodio plaćanja dobavljačima", navode u priopćenju.

U prvom kvartalu prošle godine tržište mlijeka ušlo je u tzv. silaznu fazu ciklusa. Analitičari objašnjavaju da je glavni razlog pada cijena na tržištu mlijeka rastuća dinamika njegove proizvodnje među najvećim svjetskim izvoznicima mliječnih proizvoda. Ponuda mlijeka u EU i SAD-u rasla je 2022., ali i početkom prošle godine kao odgovor na relativno visoku isplativost njegove proizvodnje u tom razdoblju unatoč stalnom rastu troškova.

Kako javljaju europski mediji, cijene sirovog mlijeka u EU u veljači ove godine neznatno su snižene zbog povećanja ponude sirovog mlijeka na domaćem tržištu, stabilizacije potražnje za maslacem i smanjenja interesa stranih kupaca. kupaca u sirovom mlijeku.

Tagovi: mlijeko, otkupna cijena mlijeka, hrana, imlek
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
RAST
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
BEOGRAD - Srbija je prošle godine povećala izvoz kozmetičkih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na 2022. Ukupna vrijednost tih izvezenih proizvoda iznosila je 80,3 milijuna eura, a u posljednjih pet godina 278 milijuna eura, rekao je prošli tjedan za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
STATISTIKA
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
LONDON - Broj brodoloma diljem svijeta prošle je godine pao na rekordno nisku razinu nakon što je potonulo 26 većih plovila, gotovo trećinu manje nego godinu prije. No, s druge strane, opasnost od piratstva je sve veća, pokazuje najnovije godišnje izvješće o rizicima u brodarstvu njemačkog osiguravatelja Allianz Commerciala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE