GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ostojić: Ugostitelji trebaju sniziti cijene

Ostojić: Ugostitelji trebaju sniziti cijene
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2013 / 14:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prošla 2012. za turizam je zaista bila godina na koju svi u sektoru i šire mogu biti ponosni jer je Hrvatska s 12,3 milijuna turističkih dolazaka ili 5 posto više nego 2011. te s 70,3 milijuna noćenja ili 6,4 posto više pobjednica Mediterana, a ove godine očekuju se slične brojke i povećanje prihoda od turizma 2 do 3 posto u odnosu na 2012.Istaknuo je to ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj konferenciji za novinare iznoseći prve podatke sustava turističkih zajednica o broju dolazaka i noćenja za cijelu 2012.

Znatno povećanje broja dolazaka stranih turista od 6,4 posto i njihovih noćenja od 7,4 posto ipak nije pratio sličan, nego manji postotak rasta prihoda od inozemnih turista, za oko 3,3 posto, na 6,27 milijardi eura u prvih devet mjeseci ove godine. Ministar vjeruje da će se to promijeniti ove i iduće godine. Tome bi mogla, kako se nada, pridonijeti veća potrošnja uslijed nižeg PDV-a u ugostiteljstvu, kao i neznatno povećanje cijena osnovnih usluga ove godine kod turističkih tvrtki. Uputio je ugostiteljima poziv da smanje cijene te prionu novim investicijama i zapošljavanju i na taj način pokažu da znaju cijeniti novu Vladinu mjeru, kao što je to napravila Udruga malih obiteljskih hotela smanjivši cijene domaćeg vina za pet do 10 posto.

Osim ukupnog porasta važnim drži i što su povećanja dolazaka i noćenja od 1 do 11 posto zabilježile sve jadranske županije, pa i kontinentalna Hrvatska od 4 posto. Na Jadranu je najbolje rezultate odnosno poraste imala Dubrovačko-neretvanska županija, a najmanje poraste Kvarner, što je ministar protumačio 'umorom proizvoda i ponude' te regije kojoj treba 'osvježenje' i ulaganja.

U 2012. bila je odlična pred i posezona s većim fizičkim porastima od ukupnih (od oko 7,5 posto), a važnim ocjenjuje i što su povećanja bila s gotovo svih ključnih tržišta, na čelu s 13 postotnim porastom dolazaka iz Njemačke u kojoj ministar vidi još dosta potencijala za rast.

Očekivani i razumljivi pad prometa bio je iz Mađarske i Italije, dok je odlično lani reagiralo tržište Velike Britanije te Skandinavije, ali i daleka tržišta, s kojih se i ove godine očekuju pozitivni trendovi.


Tagovi: Veljko Ostojić, hrvatski turizam, PDV na turizam, ugostiteljstvo,
PROČITAJ I OVO
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
NAJAVE
Mali: Jedno javno preduzeće ide na IPO
BEOGRAD – Srbija je danas prvi put emitovala 12-godišnje dinarske obveznice u vrednosti od sedam milijardi dinara, kaže ministar finansija Siniša Mali i najavljuje da bi Srbija uskoro trebalo da dobije strategiju razvoja tržišta kapitala.
Euro potonuo najniže u tri godine
FOREX
Euro potonuo najniže u tri godine
LONDON - Tečaj eura oslabio je u utorak na međunarodnim tržištima prema najnižim razinama u tri godine u odnosu na dolar, na koje je u jednom trenutku skliznuo u ponedjeljak, dok investitori za nove smjernice čekaju nove podatke o ekonomskoj klimi u njemačkom gospodarstvu.
Evo što donosi najveću zaradu u srpskoj poljoprivredi
HRANA
Evo što donosi najveću zaradu u srpskoj poljoprivredi
BEOGRAD - Proizvodnja lešnika, rukole, kukuruza i šećerne repe donose najveću zaradu proizvođačima.
Kineski apetit za divljim životinjama na jenjava unatoč virusu
POTRAŽNJA
Kineski apetit za divljim životinjama na jenjava unatoč virusu
PEKING - Posljednja dva tjedna kineska policija pretresa kuće, restorane i improvizirane tržnice diljem zemlje i uhićuje ljude koji krše privremenu zabranu lova, prodaje ili konzumacije divljih životinja.
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle 2,4 posto
TREND
Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle 2,4 posto
ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine porasle su za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE