GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ostojić: Preporuke za hotele i kampove iziskuju znatne dodatne troškove

Ostojić: Preporuke za hotele i kampove iziskuju znatne dodatne troškove
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 11:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja nove preporuka HZJZ-a za rad hotela, kampova i drugog smještaja, a iako su neka rješenja nedovoljno precizirana najvažnije je da u konačnici hotel ostaje hotel, a kamp kamp, istaknuo je za Hinu direktor te udruge Veljko Ostojić.

"Nove preporuka za rad hotela i kampova u izmijenjenim uvjetima doživljavamo kao rezultat vremena i okolnosti u kojima su donesene. Iako su neka rješenja nedovoljno precizna, pretpostavljamo da je to rezultat obujma posla koji HZJZ ima i vjerujemo kako će se i to mijenjati u skladu s epidemiološkom situacijom", poručio je Ostojić dan nakon što je u Hrvatskoj omogućeno otvaranje ugostiteljskih i smještajnih objekata te objave novih HZJZ preporuka za smještajne objekte u sklopu treće faze popuštanja mjera u sprječavanju širenja koronavirusa.

Ostojić je naglasio i da preporuke iziskuju znatne dodatne troškove, ali i da je upitno u kojoj će se mjeri ta ulaganja uopće moći vratiti s obzirom na neizvjesnost ove turističke godine.

"Slijedom preporuka, u trenutnim uvjetima, otvaraju se manji hoteli s à la carte restoranima, koji su u znatnoj mjeri okrenuti domaćim gostima. Veliki hoteli u pravilu će početi s radom kada se normalizira prijelaz granica", iznosi Ostojić.

HZJZ (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) sinoć je objavio preporuke za rad hotela, kampova, iznajmljivača smještaja i marina, uz niz općih pravila o fizičkoj udaljenosti od 1,5 metra u na cijelom unutarnjem i vanjskom prostoru objekta, uključujući restorane, recepcije, plaže, barove i druga mjesta.

Preporučuje se uporaba dezinfekcijskih sredstava, jednokratnih papirnatih ručnika te postavljanje vidljivih obavijesti za turiste i zaposlenike s informacijama o higijenskim mjerama, telefonima službi i drugom, kao i prijava/odjava na recepcijama u manje od 15 minuta, s najavom ili digitalno, te određivanje maksimalnog broja osoba za dizala.

Pojačano čišćenje javnih i posebice sanitarnih prostora (svaka dva sata ili češće), ograničenje istovremenog korištenja sanitarnog čvora većem broju ljudi (npr. u kampovima), zamjena sušila za ruke papirnatim ručnicima također su neke od preporuka, kao i u dogovoru s gostima rjeđe ulaženje sobarica u sobe i ako je moguće organizacija dvosmjenskog rada.

Koristiti se mogu i bazeni, ali uz preporuke češćeg čišćenja i manjeg broja kupača, a dosta preporuka ima i za kuhinje, ventilacije, wellness sadržaje, kao i za prijevoz autobusima, kombijima, te za izlete turističkim brodovima, turističke vodiče i druge.

Tagovi: hrvatski turizam, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, preporuke za kampove i hotele, Hrvatska udruga turizma, Veljko Ostojić
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac
BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
KONTEJNERI
Potražnja za kontejnerima ne posustaje
BERLIN - Usprkos pandemiji koronavirusa ili možda upravo zbog nje, već skoro šest mjeseci ne posustaje potražnja za kontejnerima za prijevoz tereta. Porastao je i promet brodara. Novinari Deutsche Wellea pokušali su odgovoriti zašto.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Atlantic nagrađen za rezultate
ZAGREB - Četvrtak je Zagrerbačkoj burzi donio pad indeksa, ali i znatno veći promet što se može pripisati vrhuncu sezone objava poslovnih rezultata.
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
DOBAR ISKORAK
Što znače novi uvjeti za odobravanje proizvodno vezanih potpora?
ANALIZA - Ministarstvo poljoprivrede je početkom veljače predložilo izmjene uvjeta pod kojima će se odobravati proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Snažan rast azijskih indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Snažan rast azijskih indeksa
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica znatno porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, jer su nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella splasnula strahovanja od jačanja inflacije i povećanja kamata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE