GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad turističkih dolazaka i noćenja na Krku

Oštar pad turističkih dolazaka i noćenja na Krku
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 08:02
Autor: SEEbiz / Novi list
KRK - Sukladno pokazateljima najsvježijih statistika Turističke zajednice otoka Krka, na tom kvarnerskom otoku koji u normalnim okolnostima ostvaruje trećinu županijskog, te oko 6 posto nacionalnog turističkog prometa, u lipnju je ostvareno 68,4 tisuća dolazaka i 305,9 tisuća turističkih noćenja.

U odnosu na prošlu godinu, taj rezultat čini svega 43,5 posto od datumski usporedivog broja lanjskih dolazaka, te 38,42 posto lanjskih, lipanjskih noćenja.

Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je u privatnom smještaju. Krčki su iznajmljivači u godini koja će ostati crnim slovima zapisana u turističkim analima Bodulije, tijekom lipnja 2020. zabilježili 31.438 dolazaka i 148.660 noćenja, što je rezultat koji se zadržao na četrdesetak posto prosjeka lipanjskih rezultata prošle, ali i svih prethodnih godina.

U nekomercijalnim objektima, odnosno onima koje koriste u sustavu e-Visitor također evidentirani »prijatelji i vikandaši«, u razdoblju od siječnja do konca lipnja na Krku su ukupno boravile 17.452 osobe te je ostvareno 252.041 noćenje. Taj segment ujedno bilježi i najmanje zaostatke za lanjskim brojkama pa je tako broj osoba odsjelih u vikend-objektima u odnosu na lanjske pokazatelje kaskao za svega 13,6, posto, a po pitanju noćenja – tek neznatnih 2,37 posto. Zanimljiv je i podatak da su stranci u takvim objektima tijekom prvih šest ovogodišnjih, pandemijom COVID-19 virusa obilježenih mjeseci ostvarili 12.407 nekomercijalnih dolazaka te čak 161.684 noćenja, što je rezultat jednak onome iz 2019. godine.

U kampovima je pak u prošlom mjesecu ostvareno 29.259 dolazaka i 130.789 noćenja, što je, za okolnosti u kojima naš turizam već neko vrijeme posluje, zapravo više no dobar rezultat, s dosegom od gotovo 60 posto lanjskog broja posjetitelja te gotovo polovice prošlogodišnjih lipanjskih noćenja.

U hotelima koji su, kao receptivni segment krčke tursitičke ponude nedvojbeno bili (i ostali) najpogođeniji trenutnim stanjem stvari, u lipnju je pak odsjelo svega 7,5 tisuća gostiju koji su ostvarili 25,4 tisuće noćenja, a što je svega 17,7 posto ostvarenja prošlogodišnjeg lipnja.

Najviše dolazaka i noćenja u lipnju je ostvareno u gradu Krku, otočnoj destinaciji koju je u prošlom mjesecu posjetilo 19.190 turista (s ostvarenih 86.987 noćenja). Nakon Krka u kojem je ostvareno 28,88 posto ukupnog otočnog lipanjskog prometa, po broju gostiju slijedi Baška koju je za mjesto svog »psihofizičkog oporavka od trauma korone« odabralo 13.706 posjetitelja. Na trećem mjestu najposjećenijih otočnih destinacija slijedi Omišalj s 10,7 tisuća dolazaka i 47.255 noćenja.

Kako nam je jučer izjavila Majda Šale, direktorica otočne Turističke zajednice, tijekom prvih šest mjeseci 2020. na Krku je ukupno ostvareno 77.344 dolazaka i 344.480 noćenja.

– U odnosu na isto razdoblje 2019., brojke i dolazaka i noćenja sveukupno su u odnosu na lanjske pokazatelje manje za 70-ak posto. Domaći gosti u prvom su ovogodišnjem polugodištu ostvarili 10.190 dolazaka i 39.842 noćenja, a strani 67.154 dolazaka i 304.643 noćenja, kaže Šale, dodajući da su najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (121.798), zatim Slovenci (79.678) te potom i Austrijanci (32.732).

Tagovi: otok Krk, Malinska, Majda Šale, Vrbnik, Baška, njemački turisti, domaći turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bank: Mladi Amerikanci će pomoć države iskoristiti za kupnju dionica
ISTRAŽIVANJE
Deutsche Bank: Mladi Amerikanci će pomoć države iskoristiti za kupnju dionica
NEW YORK - Istraživanje Deutsche Banka pokazalo je da će mladi Amerikanci popriličan dio novca kojeg će dobiti od države (tzv. stimulativni čekovi) potrošiti na kupnju dionica.
Dolar prema kuni najjači u tri i pol mjeseca
TEČAJ
Dolar prema kuni najjači u tri i pol mjeseca
ANALIZA - Slijedeći svoj polupostotni rast iz veljače, HNB-ov srednji tečaj američkog dolara na početku ovog mjeseca je intenzivirao taj smjer.
Beogradska berza: Messer Tehnogas najtraženiji na početku nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Messer Tehnogas najtraženiji na početku nedelje
BEOGRAD – Početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi nije doneo energičniju aktivnost investitora, ali su indeksi krenuli uzlaznom putanjom neutrališući gubitke zabeležene u petak..
Zagrebačka burza: CROBEX10 skočio na najvišu razinu od veljače 2020.
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX10 skočio na najvišu razinu od veljače 2020.
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su počeli snažnijim rastom vrijednosti, za nešto više od 0,9 posto, uz promet manji od pet milijuna kuna, dok je osjetniji pad cijene zabilježila dionica Privredne banke Zagreb (PBZ) nakon što je najavljeno njezino delistiranje.
Tajland promovira kanabis kao novi zamah ekonomiji
KONOPLJA
Tajland promovira kanabis kao novi zamah ekonomiji
BANGKOK - Tajlanđani su pohrlili na izložbu kanabisa u vrijeme dok rastu i ponuda i potražnja za tom biljkom nakon što je vlada odobrila njenu upotrebu u prehrani i drugim proizvodima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE