GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad cijena hrane

Oštar pad cijena hrane
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 13:21
Autor: SEEbiz / H
RIM - Cijene hrane naglo su pale u ožujku na svjetskim tržištima, pogođene osjetno smanjenom potražnjom zbog pandemije koronavirusa i urušavanjem cijena nafte, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u ožujku za 4,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 172,2 boda.

"Glavni su razlozi pada cijena faktori na strani potražnje, ne ponude", naglašava čelnik FAO-a Abdolreza Abbassian.

"Potražnju pritišću sve lošiji izgledi za gospodarstvo", pojašnjava.

Najviše je pao indeks koji iskazuje kretanje cijena šećera, čak 19,1 posto u odnosu na veljaču, zbog pada potrošnje povezanog sa širenjem virusa u mnogim zemljama. Dodatni je razlog bila i manja potražnja proizvođača etanola zbog potonuća cijena sirove nafte.

Indeks cijena biljnih ulja potonuo je 12 posto, odražavajući oštar pad cijena palminog ulja, povezan s pojeftinjenjem nerafiniranih mineralnih ulja i pojačanom neizvjesnošću kada je u pitanju utjecaj epidemije na tržište.

"Cijene nafte više su nego prepolovljene u prošlom mjesecu, što znatno utječe na biogoriva, važan izvor potražnje na tržištima šećera i biljnih ulja", objašnjava FAO-v analitičar Peter Thoenes.

Indeks cijena mlijeka pao je tri posto pod utjecajem sniženih cijena i manje uvozne potražnje za obranim i punomasnim mlijekom u prahu.

Cijene žitarica smanjile su se 1,9 posto, odražavajući obilnu ponudu i povoljne izglede za ovogodišnji urod. Izuzetak je bila riža koja je poskupjela zbog vijetnamske zabrane izvoza.

Cijene mesa bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na veljaču.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je povisio procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2019. godini.

Potvrdio je pak prognozu prema kojoj bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno ukupno 763 milijuna tona pšenice, gotovo kao i prošle, rekordne godine.

"(To će) zajedno s obilnim zalihama pomoći da se tržišta hrane zaštite od oluje koju je podigao koronavirus", procjenjuje FAO.

Tagovi: cijene hrane, hrana, ulje, meso, šećer, žitarice, riža, palmino ulje, mlijeko, Peter Thoenes
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE