GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ostalo samo 7,5 km stonske obilaznice, Grci u problemu

Ostalo samo 7,5 km stonske obilaznice, Grci u problemu
PRISTUPNE CESTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2022 / 09:33
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Pelješki most ukrao je slavu pristupnim cestama, mostovima, vijaduktima i tunelima na kojima su se izvodili i još uvijek traju nimalo manje značajni građevinski radovi s tri mosta, dva vijadukta, četiri tunela, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da je nedovršeno ostalo još samo 7,5 kilometara stonske zaobilaznice.

Također su sagrađena i dva vidikovca te prijelazi za poljoprivredne strojeve lokalnom stanovništvu. Dovršeno je 25 km pristupnih cesta, a nedovršen je ostao još jedan manji dio od 7,5 kilometara od Prapratnog do Stona, takozvana stonska obilaznica, koju gradi grčki Avax, a Strabagova gradilišna dionica privodi se kraju.

Beskrajno dug postupak javne nabave, birokratske zavrzlame i brojne žalbe usporavale su projekt pristupnih cesta.

"Osim toga, dovršen je i čvor Brijesta, koji podrazumijeva i vijadukt nekih dvjestotinjak metara, gdje se spušta spojna cesta na lokalnu cestu u Brijesti", pojasnio je inženjer Davor Perić.

Na kopnenoj strani Strabag je gradio podvožnjak u čvorištu Duboka te podvožnjak na D8, a na poluotoku uz ostalo Tunel Kamenice, Vijadukt Doli, Most Dumanja Jaruga 1, Most Dumanja Jaruga 2, Tunel Debeli brijeg, podvožnjak Zaradeže.

Po ugovoru, Strabag Hrvatska je zadužen za trasu ukupne dužine veće od deset kilometara, od čega na kopnenoj strani 1300 metara, a na Pelješcu 9220 metara, čija je vrijednost 478,3 milijuna kuna.

Najduži među tunelima, onaj Debeli brijeg od 2,4 km koji je prvi probijen još u prosincu 2020. Međutim, dok je Strabag uspješno odrađivao svoje dionice, Grci su zapali u probleme na stonskoj obilaznici.

Najprije je bio problem s dovozom strojeva i opreme iz Grčke, pa je stigla pandemija i nedostatak radne snage, a onda su uslijedili financijski problemi u Avaxu. Tako da je gradnja vijadukta "Prapratno", tunela "Polakovica", tunela "Supava" i mosta "Ston", ukupne vrijednosti 511 milijuna kuna, zakasnila, ali i oni bi trebali biti gotovi do konca ove kalendarske godine, piše novinar Jutarnjeg lista Stanislav Soldo.

Fotografija: Dubrovački list

Tagovi: stonska obilaznica, pristupne ceste, Avax, Hrvatske ceste, Strabag
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE