GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oslabljena Ina u središtu rusko-američkog nadigravanja na Balkanu

Oslabljena Ina u središtu rusko-američkog nadigravanja na Balkanu
SFERE UTJECAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2014 / 11:16
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Gledam informacije o završetku suđenja Sanaderu i HDZ-u i skužim da sam umoran. Užasno sam umoran, od svega.

Nimalo ne želim razmišljati o onima koji su uništili Hrvatsku, izdajnicima koji se drže poput presvetog, želudac mi se okreće od spomena uvjetnih kazni, plače mi se kad se sjetim koliko firmi je uništeno i što su učinili Ini. A upravo ta Ina se svako malo spominje kao sveta krava hrvatskog gospodarstva. I dok nam zviždači bivaju marginalizirani od strane države koja se busa o prsa svojim antikorupcijskim programom, dotle svako malo neki od ministara stupi na pozornicu najavljujući veliku prodaju naše naftne mizerije. Ovaj put su u igri i Amerikanci.

Uopće nije važno ime niti reference tipa koji je dojahao iz prerije i lasom uhvatio Vrdoljaka oko struka bajajući mu o trovlasništvu Ine i novom uzletu krahiranog poduzeća. Građanima je pun kufer lažnih kauboja i šeika koji krstare Hrvatskom i nude Potemkinova sela i brza rješenja.

Kad bismo i povjerovali da nas Ameri žele, moramo znati zašto je tome tako. Politička kriza u Ukrajini diktira geopolitičko pozicioniranje u ovom dijelu Europe gdje posljednjih desetljeća traje žestoka utakmica za prevlast između SAD-a i Europske unije s jedne strane i Rusije s druge.

Kucanje Amera na naša trošna vrata probni je balon da se odrede granice utjecaja na Balkanu. Naravno da Ameri nisu ludi trošiti pare na jednu nesređenu i shizofrenu firmu. Vjerujem da je kvaziinteres Amera za Inu tek puko odmjeravanje mišića s Rusima koji su ozbiljno zagrizli da ''poćeraju'' plin i naftu Lijepom našom. Interes Amera je svojevrsni način da se odašilje poruka Rusima što će im se dogoditi ako nastave sa svojom intervencijom u Ukrajini. Ameri će im kakti uletjeti u svaki pokušaj biznisa u Europi i svijetu.

Sve se čini kao jalov pokušaj da se destabilizira sigurna dominacija Rusa na ovom dijelu svijeta. Bojim se da su Amerikanci jako okasnili s pokušajem destabilizacije. Ako i jesu htjeli igrati bitnu ulogu na brdovitom Balkanu, osudili su se na epizodnu jer glavnu igraju Rusi s jednom jedinom replikom: ''Who the fuck is USA?'' Iako EU i Amerikanci imaju moć spriječiti Mađare da prodaju dionice MOL-a jer je Mađarska članica EU-a i NATO-a, sve to spada u sferu nagađanja. Naime, EU je do grla ovisna o ruskim energentima, a i Rusi su u takvoj poziciji da se s Ukrajinom mogu poigravati poput mačke s mišem. Koliko su Ameri uistinu zainteresirani svjedoči i činjenica da bi nam mudrijaši htjeli prodavati svoj plin putem LNG terminala.

To su, podsjetimo, htjeli i šeici. Braćo Hrvati, evo vama plin pa ga vi preprodajte, a mi ćemo skupljati vrhnje. Da, EU i Amerikanci žele svim silama spriječiti prodaju Ine Rusima. U cijeloj priči najviše pati Ina. Očito je da MOL nema ni želje ni snage pretvoriti Inu u regionalnog igrača što je ona odavno trebala postati. Kao da vapi za novim većinskim vlasnikom koji će to provesti u djelo. S druge strane, Gazprom je podigao Naftnu industriju Srbije koja pomalo preuzima lidersku ulogu u regiji. Koliko je realna ekonomska blokada Rusije izvjesno je i pokazat će se uskoro. Milanovićeva Vlada bi se silom htjela riješiti vrućeg krumpira iz svog dvorišta. Najradije bi sve prebrisala i počela ispočetka kao da ničega nikada nije bilo.

Balkanska regija sve više frustrira i jedino što uspijeva na ovim područjima sve vrijeme jesu recesija i neimaština. Oduvijek su se svi poigravali s nama i na naš račun. Sad taj račun treba i platiti. Nitko nam neće oprostiti dugove. Sudi se naveliko, kažnjava se na malo. Ina je bila i ostala ucviljena udavača.

Trenutno još jedna farsa zaokuplja medije; suđenje o genocidu. Sve dosadašnje presude u Haagu pokazale su da se i ovdje može očekivati ''neriješen rezultat''. Na ovim prostorima kao da se ni ne može ništa riješiti. Sve ostaje neriješeno baš kao i Ina. Bili zainteresirani Rusi, Amerikanci ili neki tamo šeici, uvijek će ostati gorak okus u ustima.

Ako mene pitate, završit će s ništa-ništa. Neriješeno. Uz bocu votke i harmoniku Rusi mogu slobodno zapjevati: ''Who the fuck is...'' A građani Hrvatske? Mi svima točimo i nikome ne naplaćujemo. Baš onako kako i jest u Hrvatskoj. Kadija te tuži, kadija ti sudi, a sve uvjetno, sve po zakonu.

Autobiografiju Krešimira Butkovića "Fifty-fifty" možete naručiti na: NAKLADA ULIKS d.o.o. Rijeka 51000 Rijeka, Cavalsko 17 - telefon (051) 648 069 - telefaks (051) 648 068 - ured, Franje Candeka 23A (051) 672 649 - gsm 1 (098) 431 513 - gsm 2 (098) 320 781 e-mail: uliks@email.t-com.hr


Tagovi: Ina, MOL, Balkan, Ukrajina, Gazprom, Naftna industrija Srbije, nafta, Europska unija, Ivan Vrdoljak
PROČITAJ I OVO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
VRLO DOBRO
Nautika u srpnju dosegla 75 posto lanjskih dolazaka
ZAGREB - Kako sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate, naročito u srpnju. Ako isključimo podatke o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine iznosi 59 posto, dok je u sedmom mjesecu zabilježen pad od samo 25 posto.
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara
BIZARNO
Španjolski restoran uveo aplikaciju virtualnog konobara

MADRID - Restoran na španjolskoj obali odlučio se na novu mjeru borbe protiv koronavirusa uvodeći aplikaciju virtualnog konobara kako bi smanjio kontakte s osobljem i rizik zaraze.

Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
UPOZORENJE
Morgan Stanley upozorava: Investitori nisu spremni na ovu promjenu
NEW YORK - Inflacija je više od desetljeća niža od želja monetarnih vlasti. Na primjer, u eurozoni, iznosila je samo 0,4% u srpnju (na godišnjoj razini).
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
SOLIDNO
Pula u srpnju dosegnula gotovo polovicu lanjskog prometa
PULA - Za nama je udarni turistički vikend kada je u Istru ušlo više od 116 tisuća turista, a na Poluotoku ih trenutno boravi gotovo dvjesto tisuća.
Zlato na novom rekordu
UZLET
Zlato na novom rekordu
LONDON - Cijene zlata dohvatile su jutros novi rekord na poticajjima slabijeg dolara i padajućih obvezničkih prinosa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE