GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osijeku na rubu likvidacije nakon što je Odbor vjerovnika IPK-a Osijek odbio mađarsku ponudu

Osijeku na rubu likvidacije nakon što je Odbor vjerovnika IPK-a Osijek odbio mađarsku ponudu
PREOKRET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2016 / 08:42
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
OSIJEK - Neizvjesnost i prijetnja likvidacijom lebde nad NK-om Osijek nakon što je Odbor vjerovnika IPK-a Osijek d.d. (u stečaju) odbio ponudu mađarskog ulagača Lorinca Meszarosa o kupnji dionica osječkog prvoligaša i potraživanja spram njega!
Takav šokantan zaokret dogodio se jučer, kada je stigla "odbijenica" za ponuđenih 150.000 kuna za 9,7 posto dionica NK-a Osijek u vlasništvu IPK-a Osijek d.d. te 1,2 milijuna kuna potraživanja. Time je napravljen veliki korak unatrag u dovršetku procesa prodaje osječkog prvoligaša, a time i njegovoj financijskoj stabilizaciji. Je li to i korak koji prvoligaša iz Gradskog vrta nepovratno baca u ponor doznat ćemo vrlo brzo, ovih dana. Naime, još se čekao odgovor stečajnog upravitelja Gradske banke Perice Mitrovića o ponudi za 29,1 posto dionica NK-a Osijek, koje ima banka u svom vlasništvu. S tim paketom mađarski bi ulagač, sa svojim hrvatskim suradnikom, Osječaninom s adresom u Dubaiju i poslovnim aktivnostima u Mađarskoj Ivanom Meštrovićem, stekao željeni kontrolni paket (potrebno je 75 posto plus 1 dionica, nap. a.), no pitanje je bi li to bilo dovoljno.

Naime, Meszaros i Meštrović više su puta isticali kako ih zanima isključivo kupnja sva četiri paketa (Grada Osijeka, Vodovoda, Gradske banke i IPK-a Osijek), s kojima bi posjedovali nešto više od 90 posto dionica kluba. Tako je još jednom kratko potvrdio Meštrović, nakon saznanja da je njihova ponuda IPK-u Osijek odbijena.

- Čekamo službenu obavijest, tek tada možemo komentirati. Ostajemo pri stavu da smo dali jedinstvenu ponudu za sva četiri paketa dionica, što je naglašeno pri predaji ponude za svaki od paketa - izjavio je Meštrović.

Odluka Odbora vjerovnika IPK-a Osijek d.d. u stečaju ostavila je zatečenog i osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića. Nakon što su dionice osječkog kluba u posjedu Grada (46,6 posto) dobile "zeleno svjetlo" za promjenu vlasnika te je prihvaćena ponuda tvrtke Meszaros & Meszaros, a odmah potom i one u vlasništvu Vodovoda (5,7 posto), činilo se kako se sve raspleće prema sretnom završetku. Razumljivo je stoga razočaranje čelnog čovjeka našeg grada nakon odluke koja u pitanje dovodi cijeli ovaj proces prodaje, a time i budućnost jednog od simbola Osijeka.

- Žalostan sam što je odbor vjerovnika donio odluku o odbijanju ponude. Nevjerojatno mi je da je Grad Osijek, koji je najviše uložio u klub, odnosno vijećnici Gradskog vijeća jednoglasno donose odluku o prodaji svojih dionica, a oni koji su parcijalno, na razne načine, dolazili do dionica, kalkuliraju i ne prihvaćaju ponudu i tako izravno cijeli proces zaustavljaju, a NK Osijek šalju u likvidaciju. S obzirom na to da je Grad učinio sve što je bilo moguće učiniti za spas kluba, ovom prilikom javno pozivam da se objave imena onih koji su sudjelovali u donošenju odluke o odbijanju ove ponude. A sve zainteresirane za budućnost kluba, posebno predstavnike Kohorte, pozivam da ubuduće razgovaraju s onima koji su donijeli takvu odluku - poručio je gradonačelnik Vrkić.

Tagovi: NK Osijek, IPK Osijek, Ivan Vrkić, Ivan Meštrović, Lorinc Meszaros
PROČITAJ I OVO
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
RESTRIKCIJE
SAD zadržao restrikcije za međunarodna putovanja
WASHINGTON - Sjedinjene Države zadržat će u ovom trenutku postojeće restrikcije za međunarodna putovanja, unatoč zahtjevima za reciprocitetom koji poglavito dolaze iz Europske unije, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na redovitom susretu s novinarima.
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi nastavili rast, promet slab
BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze su nastavili prvog trgovačkog dana u ovoj sedmici uspon započet krajem prošle nedelje, dok je investiciona aktivnost osetno podbacila.
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
PARTNERI
EIF partner Hrvatskoj i Sloveniji u početnom financiranju istraživačkih projekata
LJUBLJANA - Četrdeset milijuna eura namijenjenih pokretanju i komercijalizaciji razvojnih projekata na različitim područjima u Hrvatskoj i Sloveniji bit će dostupno preko regionalne platforme za prijenos tehnologija koju su osnovali Europski investicijski fond (EIF), Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i slovenska razvojna SID banka.
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
PČELE
U Hrvatskoj uništeno čak 40 posto pčelinjih zajednica
BJELOVAR - Ovo je već treća zaredom loša pčelarska godina, pa će se itekako osjetiti nedostatak domaćeg meda na tržištu. Mnoge su pčelinje zajednice stradale još zimus, a onda je podbacila i cvatnja medonosnog bilja.
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Podravka i dalje u fokusu
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su stagnirali, a dok se čekaju polugodišnja financijska izvješća kompanija jedina s milijunskim prometom bila je dionica Podravke, koja je svoje poslovne rezultate objavila još prošli tjedan.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE