GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optimizam u Dalmaciji: Broj rezervacija snažno raste, prvi turisti stižu kroz mjesec dana

Optimizam u Dalmaciji: Broj rezervacija snažno raste, prvi turisti stižu kroz mjesec dana
USUSRET SEZONI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2021 / 08:48
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Primili smo više rezervacija u posljednjih tjedan dana nego u zadnjih šest mjeseci, ali ne treba biti euforičan jer iza nas je razdoblje potpune stagnacije. Istina, to su rezervacije koje se mogu otkazati do nekoliko dana prije dolaska, ali krenulo je.

Rezervira se smještaj već za drugu polovicu lipnja, kao i za cijelo ljeto. Puno je upita gostiju i svi traže informacije o epidemiološkim uvjetima ulaska i povratka u svoju zemlju. Najviše ih zanima u kojoj je Hrvatska "boji“ na epidemiološkoj karti Europe jer o tome im ovise uvjeti povratka i moguća karantena kod kuće. Valjda će se sada i u tom pogledu stvari popravljati pa će biti lakše - kaže za Slobodnu Dalmaciju vlasnik agencije za posredovanje u turističkom iznajmljivanju obiteljskog smještaja.

Jedra optimizma za ovogodišnju sezonu pogurala je i Njemačka, čiji je Institut "Robert Koch" upravo uklonio Hrvatsku s "tamnocrvene" liste visokorizičnih zemalja od koronavirusa. Tako se Hrvatska službeno od nedjelje u ponoć više ne smatra područjem visokoga rizika, nego rizičnim područjem (crvena boja), priopćio je institut. To znači da putnici iz Hrvatske nakon dolaska u Njemačku uz predočenje negativnog testa na koronavirus ili potvrde o cijepljenju, neće morati u obaveznu karantenu od 10 dana kao do sada. Za avioputnike ostaje obveza negativnog testa prije ukrcavanja na let. Od njega su oslobođeni oni koji su cijepljeni s dvije doze protiv koronavirusa ili su preboljeli COVID-19.

- Važno je da smo prije kraja svibnja stigli u "rizičnu" zonu tako da s poboljšanjem epidemiološke situacije dođemo u još bolju poziciju. Odmah nakon najave da nismo više visokorizični, pojačali su se upiti i informacije potencijalnih gostiju, koji sada znaju da ne moraju u karantenu nakon povratka u Njemačku. Većina gostiju računa na dolazak automobilom na Jadran jer se termin početka avioletova stalno pomiče. Praznike za blagdan Duhova koji su upravo u tijeku u Njemačkoj većina Nijemaca ili ostaje kući ili idu prema Austriji i Italiji – kaže Romeo Dragicchio, direktor HTZ-a u Njemačkoj.

Treba znati da su u Njemačkoj još uvijek zatvoreni hoteli, a u restorane koji rade može se samo s predočenjem PCR testa, pa su Nijemci, iako željni putovanja, još uvijek jako oprezni kod odabira zemlje za ljetovanje.

U isto vrijeme su Grčka, Portugal, Malta i veći dio Španjolske, pa čak i Turska za Nijemce trenutno epidemiološki sigurnije zemlje za putovanje od Hrvatske, ali su one za njih ipak isključivo aviodestinacije, što komplicira i poskupljuje odabir.

Blizina Hrvatske u koju se može i automobilom velika je prednost, ali Hrvatsku čeka još dug put od crvene preko narančaste i žute do zelene boje epidemiološke ugroze. Slična je pozicija Hrvatske i u Austriji, gdje smo druga najtraženija zemlja za odmor nakon Italije, ali s "počekom", jer naša epidemiološka situacija svrstava nas u Austriji na tamnocrvenu listu visokorizičnih zemalja. To znači da se nakon povratka iz Hrvatske trenutno i u Austriji mora u 10-dnevnu izolaciju.

- Očekujemo već početkom ovog tjedna da će nas i Austrija staviti u "crvenu" zonu, odnosno za jedan stupanj blažu od sadašnje i tada se nakon povratka neće morati u samoizolaciju ako su putnici cijepljeni ili su preboljeli koronu. Čim se to dogodi, individualni promet automobilima prema Hrvatskoj će krenuti. S avionima će ići teže i sporije, jer oni čekaju tu odluku da bi operativno organizirali letove. Mislim da će ova sezona što se Austrije tiče biti pomaknuta za mjesec dana s lipnja na srpanj, ali će potrajati i mjesec dana duže, do kraja listopada – kaže Branimir Tončinić, direktor HTZ-a u Beču.

Na rang listi zemalja koje su nam na početku ljetne sezone slale najviše gostiju je i Slovenija, odakle smo lani imali najmanji pad broja dolazaka, a tamošnji turistički znalci tvrde da će ove godine biti jednako dobro. Unatoč turističkoj kampanji "Ostani kući“, koju Slovenija intenzivno provodi, i ove godine će Slovenci masovno na Jadran.

- Puno je Slovenaca koji ne mogu zamisliti odmor bez Jadrana i tako će biti i ove godine. Mislim da će Slovenci ove godine ići na jedno putovanje dužeg trajanja u Hrvatsku umjesto nekoliko kraćih putovanja, što je bilo ranijih godina. To će im pojednostavniti odluku i smanjiti troškove.

Slovenci često spominju kako bi bilo dobro da Hrvatska povisi odredbu o dobi djece koju se oslobađa od PCR testiranja na 14 godina umjesto sadašnjih 12. Djeca mlađa od 14 godina se ne smije cijepiti pa su time diskriminirani na putovanju – kaže Primož Longyka, urednik turističkih publikacija u Sloveniji i odličan poznavatelj hrvatskog turizma, koji naglašava da su lanjski turistički poklon-vaučeri od 200 eura za odrasle i 50 eura za djecu u Sloveniji tek polovično iskorišteni pa im je rok važenja produžen do kraja 2021. godine. No, smatra da to neće ni najmanje utjecati na broj Slovenaca u Hrvatskoj ovog ljeta.

Kako je u drugim zemljama

ČEŠKA: U Češkoj trenutno samo putnici iz zelenih područja mogu ući bez ograničenja, dok oni koji dolaze iz žutih područja moraju ispuniti obrazac za dolazak i posjedovati negativan rezultat COVID-19 testa. Kriteriji za dolaske iz crvenih zona isti su, ali je potrebno ići u karantenu i petog dana obaviti drugi PCR test, koji mora biti negativan da bi se karantena prekinula. Putnici iz tamnocrvenih zemalja moraju proći PCR testove za ulazak i ponovno pet dana karantene.

POLJSKA: Granice su otvorene za državljane EU-a i EFTA-e, ali svatko tko dolazi javnim prijevozom mora u samoizolaciju 10 dana, osim ako sa sobom nema negativan rezultat testa na COVID-19. Poljska omogućuje cijepljenim putnicima ulazak bez karantene.

SLOVAČKA: Postojeća pravila produžena su do 28. svibnja, što znači da nepotrebno putovanje u inozemstvo nije dopušteno. Svi putnici iz EU-a moraju imati dokaz o negativnom COVID-19 testu i trebaju u karantenu.

MAĐARSKA: Hrvatska i Mađarska postigle su bilateralni dogovor kojim će međusobno priznavati potvrde o cijepljenju bilo kojim cjepivom protiv bolesti COVID-19, što znači da će se granice moći prelaziti bez ograničenja i obvezne samoizolacije ili predočenja negativnog testa

Tagovi: turistička sezona, hrvatski turizam, Dalmacija, Romeo Dragicchio, Hrvatska turistička zajednica, njemački turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE