GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optimizam u Aziji: Indeksi porasli treći uzastopni dan

Optimizam u Aziji: Indeksi porasli treći uzastopni dan
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle treći dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje jučerašnjim rekordima burzovnih indeksa na Wall Streetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,3 posto. U Singapuru i Hong Kongu pale su, pak, oko 0,3 posto.


Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones ojačao 0,6, a S&P 500 1 posto, pa su oba indeksa dosegnula rekordne razine.

To se zahvaljuje vijesti da je predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao zakon o pomoći gospodarstvu vrijednom ukupno 1.900 milijardi dolara.

Taj paket fiskalnih poticaja, drugi od izbijanja koronakrize, među ostalim uključuje 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1.400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, kao i veća izdvajanja za program cijepljenja.


Ulagači se nadaju da će ti poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka gospodarstva.

Uz to, splasnula su strahovanja od jačanja inflacije, zahvaljujući stabilizaciji prinosa na američke državne obveznice.

Posljednjih tjedana ti su prinosi dosegnuli najviše razine u godinu dana jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka gospodarstva, a time i jačanje inflacije, što je pritiskalo tržište dionica.

Početkom tjedna prinosi na 10-godišnje državne obveznice kretali su se oko 1,61 posto, no sada se kreću ispod tih razina.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. Jučer je objavljeno da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao za 42.000, na 712.000, najnižu razinu u četiri mjeseca.

„To je još jedan dobar podatak ovoga tjedna i solidna naznaka da se krećemo prema životu kakav je bio prije pandemije”, kaže Mike Loewengart, direktor u tvrtki E*Trade Financial.

Uspon tržišta zahvaljuje se i oporavku dionica velikih tehnoloških kompanija.

Te su dionice proteklih tjedana bile pod pritiskom, nakon snažnog rasta njihovih cijena prošle godine, no posljednjih dana taj je pritisak popustio, pa su te dionice nadoknadile veliki dio prethodnih gubitaka.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala treći dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 91,48 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao s jučerašnjih 108,50 na 108,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1975 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1930 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Cijena barela na američkom tržištu skliznula je 0,3 posto, na 65,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 69,45 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE