GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optima: Rafinerija u remontu ne može da zagađuje Slavonski Brod

Optima: Rafinerija u remontu ne može da zagađuje Slavonski Brod
REMONT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2016 / 09:29
Autor: SEEbiz
BOSANSKI BROD - "Optima grupa" , ruskih vlasnika, koja upravlja Rafinerijom nafte u Brodu, demantovala je da je odgovorna za povećanu zagađenost vazduha u Slavonskom Brodu.

U saopštenju se navodi da je rafinerija već nekoliko mjeseci u redovnom remontu, zbog čega ne radi, pa ne može biti odgovorna za onečišćenje.

"Posebno ističemo činjenicu da su postrojenja Rafinerija nafte Brod zaustavljena i ne rade od 16. 12. 2015. godine, a s radom nastavljaju 27.01.2016. godine. Uzimajući u obzir da Rafinerija nafte Brod ne radi u periodu u kojemu u kontinuitetu pristižu izvještaji o zagađenosti vazduha u Slavonskom Brodu, evidentno je da su pritužbe usmjerene na rad Rafinerije nafte u Brodu neosnovane i neutemeljene", navodi se u saopštenju Optima grupe.

Iz "Optime" podsjećaju da je na nivou ministarstva Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Ministarstva ekologije Republike Hrvatske formirana radna grupa koja zasjeda dva puta godišnje u cilju unapređenja životne sredine, te da Rafinerija nafte u Brodu redovno provodi sve ekološke procedure i ispunjava sve ekološke standarde.
Iz Optime dodaju da zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu česticama PM-10 i PM-2.5 u iznosima većim od graničnih i tolerantnih vrijednosti nastaje za vrijeme sezone grijanja, kada na području Broda i Slavonskog Broda počinju da rade kotlovnice i individualna ložišta građana. Pored toga, tvrde iz Optima grupe, na povećanje koncetracije čestica utiče emisija izduvnih gasova iz automobila, izazvanih većim saobraćajem zbog praznika, kao i povećana upotreba soli i pijeska pri održavanju saobraćajnica.

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula zatražio od Evropske komisije reakciju na zagađenje vazduha u Slavonskom Brodu, optuživši za to rafineriju nafte u Brodu.

Tagovi: Optima, Rafinerija nafte, Slavonski Brod, Tonino Picula
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
PREPORUKE
Goldman Sachs: Ulažite u euro, zaboravite dolar
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa preporučuju investitorima da ulažu dugoročno u euro u trenutku kad je dolar dotaknuo najniže razine u mjesec i pol dana.
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Povećan promet, u fokusu akcije Dinare
BEOGRAD - Ukupna vrednost trgovanja na Beogradskoj berzi iznosila je danas 23,7 miliona dinara (201,8 hiljada evra), pri čemu su akcije beogradskog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Dinara" odnele tri četvrtine prometa.
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet, Atlantska plovidba dobitnica dana
ZAGREB - Početak tjedna donio je blagi rast indeksa Zagrebačke burze, ali i nastavak slabog prometa.
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
POTEZI
Grčka ukida karantenu za građane EU-a i još pet zemalja
ATENA - Grčka uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je u ponedjeljak da ukida obveznu karantenu od sedam dana za građane Europske unije i još pet zemalja.
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
RAST
Imovina investicijskih fondova u 2021. porasla za milijardu i pol kuna
ZAGREB - Ukupna neto vrijednost imovine (NAV) svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondovi) u Republici Hrvatskoj krajem ožujka 2021. iznosila je 19,3 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE