GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oprez na azijskim tržištima, analiziraju se kineski podaci

Oprez na azijskim tržištima, analiziraju se kineski podaci
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2020 / 07:37
Autor: SEEbiz / H
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno dok ulagači analiziraju gospodarske pokazatelje iz Kine, prema kojima je industrijska proizvodnja porasla, a potrošnja u maloprodaji pala više nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon tri dana pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto.

Podršku tržištima pružio je jutros objavljeni podatak da je industrijska proizvodnja u Kini u travnju porasla 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njezin prvi rast u ovoj godini, s obzirom da su od početka godine mnoge kompanije bile zatvorene zbog strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Rast od 3,9 posto veći je u odnosu na 1,5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Međutim, promet u trgovini na malo pao je u travnju 7,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec i više od očekivanja analitičara od 7 posto, što ukazuje na slabost potrošnje zbog rasta nezaposlenosti i suzdržanosti potrošača.

Investicije u fiksni kapital pale su, pak, u prva četiri mjeseca ove godine 10,3 posto, što ipak predstavlja usporavanje pada, s obzirom da je u prva tri mjeseca pad iznosio 16 posto.

Podaci iz Kine u fokusu su ulagača jer je tamošnje gospodarstvo prvo koje je bilo na udaru koronakrize i prvo koje se počelo postupno otvarati nakon strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

A svi novi podaci ukazuju na postupan oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva od snažnog udara koronakrize.

No, ulagači su suzdržani zbog napetosti između SAD-a i Kine jer predsjednik Donald Trump svako malo proziva Kinu i prijeti joj zbog izbijanja koronavirusa.

Stoga se ulagači plaše ponovnog rasta napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, kao što je bilo lani za njihova trgovinskog rata.

„Američko-kineski trgovinski rat bio je lani glavna tema na tržištu. Nesigurnost na tržištima znatno će porasti ako sukob eskalira i u drugim područjima osim trgovine“, kaže Takeo Kamai, direktor u tvrtki CLSA.

Zbog toga azijske ulagače nije impresionirao jučerašnji rast Wall Streeta. Tim više što su jutros američki terminski indeksi u blagom minusu.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago ojačao drugi dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,34 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,23 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 106,90 na 107,30 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0805 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0810 dolara.

Cijene se nafte, pak, porasle drugi dan zaredom, nakon procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da bi u drugoj polovici godine zalihe mogle početi padati.

Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 1,5 posto, na 31,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 27,80 dolara.

Tagovi: Azijska tržišta, MSCI Asia Pacific Index, Nikkei 225, Shanghai Composite Index, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE