GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oprez kod prodaje stanova: Prijeti plaćanje poreza na dohodak

Oprez kod prodaje stanova: Prijeti plaćanje poreza na dohodak
ZAMKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2013 / 11:04
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Osječanin koji nije bio dobro informiran bio je zaprepašten kada je nakon prodaje kuće u središtu grada od Porezne uprave dobio rješenje da je dužan platiti porez na dohodak za prodanu nekretninu, i to u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna.
Osnovni razlog zašto bi trebao platiti porez na dohodak jest činjenica da se kuća i dvorište iza kuće, koje je prodao, nalaze na četiri katastarske čestice, iako su bile u jednom ZK ulošku. Čak i nakon žalbe, potvrđena mu je obveza plaćanja razrezanog iznosa, piše Glas Slavonije.

Ovo je primjer koji pokazuje što mogu očekivati osobe koje prodaju nekretnine i pri tome nisu dobro pravno informirane. No što kaže zakon? Prema brošuri Oporezivanje prometa nekretnina, koju je Porezna uprava izdala u srpnju ove godine, detaljno su pojašnjene zakonske odredbe.

'Porez na dohodak od imovine po osnovi otuđenja nekretnina plaća se kad je nekretnina otuđena unutar tri godine od dana njezine nabave i kad se u razdoblju od pet godina proda, zamijeni ili obavi neki drugi oporezivi prijenos vlasništva nad više od tri nekretnine iste vrste', navodi se u brošuri. Nadalje se pojašnjava kako se 'istovrsnim nekretninama smatraju poljoprivredna zemljišta, građevinska zemljišta, šumska zemljišta ili druga zemljišta, a kod građevina stambene zgrade (stan, kuća, apartman i sl.), poslovne zgrade, druge zgrade ili dijelovi zgrada (garaže ili spremišta i sl.)'.

Građani o ovim zakonskim odredbama nemaju pojma, tako da je lako moguće da se u slavonskim selima seljaci nađu u velikom problemu ako odluče prodati svoju zemlju. Primjerice, ako prodaje dvadesetak, tridesetak ili više hektara zemlje, koja može biti jedna površina, bez međa, ali je u katastru ucrtana kao više od tri katastarske čestice, prodavatelj te zemlje obvezan je platiti porez na dohodak u visini 25 posto od ukupnog iznosa. Za 50 hektara zemljišta, u slučaju sličnom ovom navedenom, koji vrijede približno 320 tisuća eura, prodavatelj bi trebao platiti čak 80 tisuća eura poreza.
Tagovi: prodaja stanova, porez na dohodak, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
PUSTOŠ
Dubrovnik: Iznajmljivači spustili cijene 50-60 posto, ali gostiju nema
DUBROVNIK - Prema podacima sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor, na dan 5. srpnja 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2145 gostiju, što je tek 13 posto od ukupnog broja gostiju prošle godine na isti datum, kad su ostvarena 24.824 noćenja.
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
GOSTI
U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
ZAGREB - Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.
Kamperi postali hit u doba pandemije
NOVI TREND
Kamperi postali hit u doba pandemije
LONDON - Pandemija koronavirusa izmijenila je turističke navike, a čini se kako je jedan od pobjednika tih promjena putovanje kamperima.
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
POPUNJENOST
Istra: Gostiju sve više, prednjače Nijemci
PULA - U petak i u subotu do podne granične prijelaze na području PU istarske prešlo je 77.894 putnika, od čega je u Hrvatsku ušlo 45.841 osoba, odnosno 41.737 stranih državljana. Među njima najviše je državljana Slovenije, Njemačke, Italije i Austrije.
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Dukat dobitnik tjedna, indeksi pali
ZAGREB - Uz nastavak skromnog obujma trgovanja, na Zagrebačkoj burzi protekloga su tjedna indeksi pali, a nešto veći interes investitora privukla je dionica Dukata zbog najave istiskivanja manjinskih dioničara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE