GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak Wall Streeta nakon oštrog pada

Oporavak Wall Streeta nakon oštrog pada
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2021 / 07:25
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle nakon prošlotjedne najoštrije korekcije još od veljače, pri čemu je tehnološki Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu.

Dow Jones indeks porastao je 215,63 bodova ili 0,61 posto, na 35.335 bodova, S&P 500 ojačao je 0,85 posto, na 4.479 bodova, a tehnološki Nasdaq za 1,55 posto, na 14.942 boda.

Većina sektorskih indeksa je porasla, a najviše naftnog, koji je dosegnuo najvišu razinu u zadnjih otprilike dva mjeseca, zahvaljujući oporavku cijena sirove nafte.

"Cijelo vrijeme imamo isti scenarij. Indeksi dosegnu vrhunac, uslijedi korekcija cijena dionica, i zatim ponovno krene utrka. To mi govori da su fundamenti dobri. Postoje zabrinutosti, ali teško je ovo tržište držati dolje", kaže Peter Cardillo, glavni ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) dala je potpuno odobrenje Pfizerovog i BioNTechovog cjepiva protiv Covida-19, što bi moglo ubrzati cijepljenje u SAD-u. Dionice Pfizera i BioNTecha, kao i njihova rivala Moderne znatno su porasle.

"Potpuno odobrenje znači da će biti više obveznog, odnosno više kompanija će uvjetovati da se ljudi moraju cijepiti kako bi se vratili u urede. Ne smatram da će to sve one koji sumnjaju nagnati da se sada cijepe, no ta vijest vjerojatno će podignuti stopu procijepljenosti bliže 75 posto", navodi Cardillo.

Cijena Microsofta, pak, dosegnula je novu rekordnu razinu od 304,65 dolara nakon što je ta softverska kompanija najavila podizanje cijene pretplate na svoj Office 365. Tržišna kapitalizacija te kompanije time se približila 2.300 milijardi dolara, a cijena njezine dionice od početka godine u plusu je 37 posto, premašivši po dobitku većinu tehnoloških rivala.

I na europskim burzama cijene dionica ponešto su se oporavile nakon prošlotjednih gubitaka. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,3 posto, na 7.109 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,28 posto na 15.852 boda, a pariški CAC za 0,86 posto, na 6.683 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Pfizer, BioNTech, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE