GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opatija: Značajan odljev turista, posebno Austrijanaca i Slovenaca

Opatija: Značajan odljev turista, posebno Austrijanaca i Slovenaca
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2020 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Koliki je odljev turista iz destinacija, govore i podaci iz eVistora. Uspoređujući subotu 22. kolovoza sa subotom 15. kolovoza, u Opatiji je vidljiv značajan pad u broju noćenja gostiju iz Austrije (78 posto), Italije (68 posto) i Slovenije (68 posto).

Od trenutka kada su zemlje iz okruženja Hrvatsku stavile na listu crvenih zemalja, kao rizičnu zemlju za putovanje zbog pandemije koronavirusa, u Opatiji su relativno dobra ostvarenja iz prve polovice kolovoza donekle splasnula. Naime, u prvih 20 dana kolovoza u Opatiji je boravilo 23.000 gostiju, koji su ostvarili 108.000 noćenja, što je ostvarenje od 62 posto turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najviše gostiju evidentirano je s njemačkog tržišta, čiji su dolasci i noćenja na razini prošle godine. Porast u dolascima i noćenjima u odnosu na proteklu godinu bilježi se s domaćeg tržišta (9 posto više dolazaka te 20 posto više noćenja), zatim s poljskog tržišta (23 posto više dolazaka te 19 posto više noćenja), Srbije (30 posto više dolazaka te 19 posto više noćenja), a najveći porast u dolascima i noćenjima ostvaren je s češkog tržišta (99 posto više dolazaka te 118 posto više noćenja).

Slovenski gosti također bilježe rast broja noćenja, i to za 9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

"Nakon što je Austrija Hrvatsku stavila na crvenu listu, evidentiran je pad broja austrijskih gostiju, pa je u prvih 20 dana kolovoza s austrijskog tržišta realizirano 42 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu", istaknula je Suzi Petričić, direktorica opatijskog turističkog ureda koja na dosadašnjoj godišnjoj razini (od 1. siječnja do 20. kolovoza) ima evidentirano da je u Opatiji boravila 101.000 gostiju koji su ostvarili nešto više od 370.000 noćenja, što je ostvarenje turističkog prometa od 44 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Na hrvatskim graničnim prijelazima jučer gotovo da i nije bilo gužvi, za razliku od subote kad je zabilježen masovan odlazak turista, uglavnom Nijemaca. Za izlazak iz Hrvatske čekalo se maksimalno pola sata do sat vremena.

Velik broj turista proteklog je vikenda ispratila i Istarska županija, pa je tijekom petka i subote granicu prešlo više 100 tisuća turista koji su boravili u Istri. Samo u petak Istru je napustilo više od 38 tisuća putnika, a u subotu gotovo 43 tisuće gostiju. Takav scenarij bio je očekivan pa su tako u petak masovno iz Istre odlazili britanski turisti zbog odluke britanske Vlade da je za sve koji se vraćaju iz Hrvatske obavezna samoizolacija.

Zbog ogromnih gužvi, ljudi su na slovensko-austrijskoj granici Karavankama bez vode čekali u kolonama i po 14 sati. Naime, Austrija je u subotu uvela striktne kontrole na slovenskoj granici zbog koronavirusa, što je stvorilo nepregledne kolone koje se nisu raščistile ni u nedjelju prijepodne. Austrija je zaustavljala svako vozilo koje iz Slovenije ulazi na njezin teritorij, bilo da je u tranzitu ili ide u Austriju, kako bi pokušala spriječiti širenje koronavirusa, piše Novi list.

Austrija je, podsjetimo, još prošloga tjedna uvrstila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja i upozorila da se u nju ne putuje, a od 17. kolovoza povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske morali su pokazati negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju, a u međuvremenu biti u samoizolaciji.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog situacije na slovensko-austrijskoj granici te pozvalo austrijske vlasti na žurni pronalazak rješenja. Ministar Gordan Grlić Radman kontaktirao je austrijskog kolegu Alexandera Schallenberga, hrvatsko veleposlanstvo u Beču od jutarnjih sati u kontaktu je s austrijskim ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova, a pomoćnica hrvatskog ministra telefonski je razgovarala s austrijskim veleposlanikom u Hrvatskoj, stoji u priopćenju MVEP-a.

Hrvatski dužnosnici pritom su izrazili zabrinutost zbog situacije na slovensko-austrijskoj granici i pozvali na žuran pronalazak rješenja za brži protok vozila i putnika kako bi se skratilo "zabrinjavajuće dugo čekanje" na ulazak u Austriju, uključujući za potrebe tranzita. Veće gužve na prijelazu Karavanke očekuju se i danas, s obzirom da u ponedjeljak u 24 sata nastupa rok do kojega se slovenski turisti moraju vratiti kući kako ne bi morali u 14-dnevnu karantenu.

Tagovi: Opatija, hrvatski turizam, Suzi Petričić, austrijski turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Euro u šest mjeseci ojačao osam posto u odnosu na dolar
VALUTE
Euro u šest mjeseci ojačao osam posto u odnosu na dolar
ANALIZA - Unatoč europskim slabostima, američki je dolar oslabio prema euru, uglavnom zahvaljujući snažnoj monetarnoj ekspanziji koju je predvodila Američka centralna banka (FED), za kojom Europska središnja banka (ECB) nažalost ponovno zaostaje.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli peti uzastopni tjedan
ZAGREB - I početak prosinca donio je optimizam na Zagrebačkoj burzi. Indeksi su u plusu već peti uzastopni tjedan, a ovoga se puta rast dogodio uz veći volumen prometa.
Kataklizma na Adi Bojani
RUŠENJE
Kataklizma na Adi Bojani
ULCINJ - Erozivni proces na zapadnom delu ostrva Ada Bojana ugrozio je smeštajne kapacitete HTP "Ulcinjska rivijera". Nepovoljni vremenski uslovi i veliki talasi počeli su da urušavaju apartmane koji su se usled erozije našli na prvoj liniji do mora.
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
SAVJET
Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje, navodi se u priopćenju medijima.
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
PUTOVANJA
Europljani spremni za inozemna putovanja, posebno Nijemci
BERLIN - Europljani se više zanimaju i spremni su za putovanja u inozemstvo u idućih 12 mjeseci, posebno Nijemci, pri čemu od odredišta najviše traže visoke sigurnosne standarde i pozitivne epidemiološke slike, no i dalje se suočavaju s ograničenjima putovanja čije se ukidanje, kao i porast putovanja, očekuje s dostupnošću cjepiva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE