GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opatija kreće s pet hotela, Crikvenica s kampovima

Opatija kreće s pet hotela, Crikvenica s kampovima
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 21:33
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Hrvatska od idućeg tjedna ulazi u treću fazu popuštanja protupandemijskih mjera kada će s radom moći početi i ugostiteljski objekti, ali samo s terasama. Smještajni dio je cijelo ovo vrijeme i mogao raditi, no jasno je da su gotovo svi kapaciteti bili zatvoreni s obzirom da gostiju nije bilo. S popuštanjem mjera i približavanjem glavnoj sezoni, očekuje se i početak aktivnosti u turističkom sektoru.

Ovaj tjedan u tijeku su dogovori predstavnika turističkog sektora s epidemiolozima s obzirom da zadnje smjernice kako raditi još nisu objavljene. Mnogo toga još ostaje za definirati, pa tako i odluke o datumima otvaranja.

Pitanja je još puno, mnogi ukazuju kako je upitno hoće li uopće otvarati objekte. Ugostitelji će moći početi s radom, međutim, ako ne proradi smještaj, dakle ako nema gostiju, upitno je koliko će restorana, konoba i sličnih ugostiteljskih objekata naći računicu da krene s poslom.

Svi ističu da je pitanje otvaranja granica je jedno od najvažnijih. S 1. lipnja kreće Cro kartica pa se dade zaključiti kako se najprije računa na domaće goste, no i dalje se razgovara o otvaranju granica za turiste iz susjednih zemalja, piše Novi list.

Najviše pozitivnih signala ima po pitanju otvaranja koridora za slovenske državljane. S druge strane, u Njemačkoj se vrlo oprezno govori o mogućim otvaranjima granica, odnosno odlascima njemačkih državljana izvan granica njihove zemlje te je tako i ovih dana njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u medijima ponovio kako ne smije biti preuranjenih odluka, kao i da se Njemačkoj ne smije dogoditi scenarij da država ljeti mora vratiti kući 250 tisuća Nijemaca.

- Kada postane moguće da putnici ne samo sigurno otputuju u inozemstvo, nego se isto tako sigurno i vrate, tada bismo mogli postupno povući preporuke o odgađanju putovanja, kazao je Maas za njemačke medije.

Iako, dakle, svi još čekaju točne upute koje će biti objavljene ovaj tjedan, od idućeg ponedjeljka polako se počinje s radom. Kako sada stvari stoje, u prvom »điru« kreću u pravilu manji, mali obiteljski hoteli, dok veliki hotelski sustavi najprije otvaraju terase kavana i slično, a otvaranje smještaja slijedi tek nakon toga. Jasno, ne u starom obimu i u etapama, ovisno, kažu mnogi, o situaciji, prije svega sa stranim gostima.

Kako doznajemo u Turističkoj zajednici grada Opatije, idućeg tjedna u planu je otvaranje pet hotelskih objekata, i to manjih. Među njima su objekti hotelijera Krune Kapetanovića koji je najavio kako s idućim tjednom, odnosno 11. svibnja počinje raditi i terasa restorana Navis, kao i Laurus koji će, pak, biti specijaliziran za konferencijska događanja. Govoreći o očekivanjima, kaže kako je optimist, ali i kako će mnogo ovisiti o mogućnosti stranaca da dođu na Jadran.

- Optimist sam. Mislim da bi ipak granice do kraja lipnja, do početka srpnja najkasnije, trebale biti protočne. Mi se pripremamo i sada je najvažnije da svi zaposlenici budu svjesni da je njihovo odgovorno ponašanje u smislu zaštite od virusa jako važno. Činjenica je, ako se poštuju mjere zaštite, posao može funkcionirati.

U Turističkoj zajednici grada Raba doznajemo kako otvaranje u svibnju predviđa integralni hotel Ville Arbia, dok u lipnju otvaranja predviđa hotel International, te možda i hotel Arbiana. Službenih informacija o tome kada će Imperial početi otvarati objekte za sada nema, no čini se da će se otvaranje njihovih kapaciteta odvijati sukladno otvaranju granica glavnih emitivnih tržišta.

- Na otvaranje kapaciteta će definitivno najviše utjecati otvaranje naših najbližih tržišta i njihovih granica, kazala je Ivana Matušan, direktorica TZG-a Rab.

Veseli me i dobra epidemiološka situacija u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj. Što se tiče gostiju, interes za dolazak postoji, gosti nas zovu i vidi se da žele doći, kazao je Kapetanović.

Idućeg tjedna s radom kreće i opatijski hotel Paris. Mia Josić, direktorica ovog hotela s 90 soba, kazala je kako su zadržali sve zaposlenike tako da će otvoriti i smještajni dio i restoranski, kao i kazino.

- Kao i svi ostali, ovisimo o mjerama države, o otvaranju granica, kao i propusnicama. Ovaj tjedan još čekamo točne preporuke i smjernice o postupanju. Pripremili smo se, nabavili dezinfekcijska sredstva, rukavice za djelatnike, maskice za djelatnike, a maskice će biti na raspolaganju i gostima.

Tu je i dezinfekcija aparata za igru, stolova i ostalog iza svakog gosta. Dodatne upute, dakle, još svi čekamo, no sve što smo mogli odraditi oko priprema smo odradili i u ponedjeljak krećemo. Što se, primjerice, tiče najavljene obveze razmaka među stolovima, naša je prednost što doista imamo veliku terasu, kao i unutarnji dio restorana, pa ako nakon ove prve faze dozvole kozumacije i u unutrašnjem prostoru, imamo dovoljno prostora i za metar i dva razmaka među stolovima. A pansionski dio za goste hotela je ionako odvojen od restoranskog dijela, pojasnila je direktorica opatijskog hotela.

U opatijskim Amadria Park hotelima, potvrdili su, pak, kako će od 11. svibnja s radom krenuti terase kavana hotela Milenij i Continental, dok će hoteli zasad još ostati zatvoreni.

Crikvenički Jadran, kao i opatijski hoteli, također će u prvom krugu otvoriti kavanu. U ponedjeljak tako otvaraju kavanu Inter na glavnom gradskom trgu u Crikvenici koja na raspolaganju ima veliku otvorenu terasu koja će svoje goste dočekati spremna, također, sukladno svim preporukama i eventualnim naknadnim propisima mjera zaštite.

Što se tiče smještajnog dijela, među prvim objektima koje otvaraju su kampovi, i to, doznajemo, kamp Selce i kampiralište Kačjak koji s radom kreću 22. svibnja. Potom je u planu hotel Esplanade kojeg planiraju otvoriti tjedan dana kasnije, odnosno 29. svibnja. U najvećoj crikveničko-vinodolskoj turističkoj tvrtki ističu kako su, sukladno činjenici da je najveći prioritet zdravlje te dobrobit gostiju i zaposlenika, uz sve postojeće standardne i operativne procedure, uveli i nove procedure sukladno preporukama nadležnih institucija za poštovanje svih mjera zaštite od COVID-19.

- Odradili smo trening osoblja kako bi svi bili upoznati s procedurama poput pranja i dezinficiranja ruku, nošenja obavezne zaštitne opreme, odnosno rukavica, maski i po potrebi zaštitnih odijela, pripreme i pakiranja hrane u jednokratna pakiranja, te procedure u slučaju prijave zaraze.

U hotelu ćemo gostima pružiti mogućnost besplatnog posluživanja doručka i večere u sobu prema unaprijed ponuđenom izboru nekoliko vrsta menija, kao i besplatan room service za bilo koje druge vrste narudžbi. Gostima ćemo predlagati obavljanje online check-ina kako bi to odradili u miru svog doma.

U Jadranovim hotelima i kampovima u Crikvenici na recepcijama će biti postavljene pregrade od pleksiglasa kako bi se osiguralo dovoljnu udaljenost gosta i osoblja hotela i kampa, bit će dostupna sredstva za dezinfekciju na nekoliko točaka, obavljat će se konstantna dezinfekcija i provjetravanje prostora i sve ostale preporuke.

Također, potencirat ćemo beskontaktno plaćanje ili plaćanje putem predračuna, pojasnila Lucija Jukić, direktorica marketinga koje se sve novosti uvode u poslovanje.

- Kontinuirano pratimo razvoj cijele situacij te ćemo naše hotele i kampove otvarati u skladu sa svim propisima koje bi ovih dana trebali definirati nadležna tijela, ističu u Jadranu.
Hotelijeri, također, čekaju i razvoj situacije po pitanju granica.

Maistra, primjerice, u ovom trenutku ima otvorene hotele The Westin u Zagrebu, Adriatic u Rovinju te Hilton u Dubrovniku. U ovoj turističkoj kompaniji najavljuju kako će kampovi u Rovinju i Vrsaru započeti s radom po otvorenju granica nakon čega će uslijediti i postepeno otvaranje preostalog dijela hotela i resorta u svim destinacijama. U Valamaru su, pak, samo naveli da se pripremaju za otvaranje hotela i kampova tijekom svibnja i lipnja, što će prvenstveno ovisiti o otvaranju granica i stvaranju mogućnosti da gosti dođu.

Objekti Lošinj hotels&villas, odnosno hoteli Jadranka grupe, s obzirom da su produljene mjere kojima se ograničavaju putovanja, ostaju zatvoreni barem do druge polovice svibnja. U lošinjskoj hotelskoj tvrtki kažu kako time žele osigurati adekvatnu opremljenost i spremnost za nastavak rada u skladu sa svim zdravstvenim smjernicama. Ipak, kroz navedeno vrijeme planiraju postupno otvaranje određenih objekata za goste.

- Sigurnost i dobrobit naših gostiju i zaposlenika i dalje ostaju naš najveći prioritet te nastavljamo podržavati napore stručnjaka u suzbijanju epidemije COVID-19. Strogo se pridržavamo svih sigurnosnih standarda i poduzimamo sve potrebne mjere opreza kako bismo na siguran i promišljen način pružili ono najbolje našim cijenjenim gostima.

Naši preliminarni planovi su da inicijalno otvorimo restorane Veli žal i Silver Bay te Borik Mediterranean Bar, i to samo za pića i užine, od 11. svibnja, a zatim da djelomično otvorimo Hotel Aurora od 20. svibnja kako bismo našim gostima ponudili uslugu reguliranu prema sigurnosnim standardima. Nadamo se da će povoljna epidemiološka situacija i otvaranje granica omogućiti nastavak poslovanja ostalih smještajnih objekata, poput kampova, počevši od 29. svibnja, kažu u Lošinj hotels&villas.

Na Lošinju, inače, kao i u ostalim destinacijama na Kvarneru, osnova su upravo bliža tržišta. Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja, kazao nam je kako su Lošinjanima najvažnija tržišta Slovenija, Austrija i južni dio Njemačke. S obzirom na epidemiološku situaciju u Italiji ne računa se na veći broj dolazaka talijanskih gostiju, a tu su i domaći gosti, međutim, u malom obimu.

- Za sada još ne možemo reći koliko će objekata na našem području raditi. Sigurno je da će, što se hotela tiče, biti otvoren manji broj nego inače, prema sadašnjim informacijama 11. svibnja otvara se hotel Televrin, 20. svibnja hotel Aurora i 29. svibnja hotel Manora, dok je otvaranje ostalih hotela u fazama zavisno o razvoju epidemiološke situacije i otvaranju granica.

Kampovi su također više-manje spremni, međutim, još ima puno nepoznanica te se čekaju točne upute i pravila rada, rekao je direktor lošinjskog TZ-a, dodajući kako se akcije i odluke na otoku donose koordinirano s epidemiolozima na razini gradskog Gospodarskog savjeta te kako ljudi moraju biti svjesni rizika.

Tagovi: Opatija, Crikvenica, Lošinj hotels&villas, Jadranka grupa, Jadranka d.d., otok Rab, Cro kartica, Jadran Crikvenica, Kruno Kapetanović, Hotel Aurora, Lošinj, hrvatski turizam,
PROČITAJ I OVO
Udar na pušače: Kutija cigareta mogla bi poskupjeti za čak deset kuna
TROŠARINE
Udar na pušače: Kutija cigareta mogla bi poskupjeti za čak deset kuna
ZAGREB - Europska unija odlučila je zadati novi porezni udarac duhanskoj industriji kroz prijedlog povećanja najniže moguće trošarine. Ovaj potez EU značajno će povećati ukupnu cijenu cigareta u istočnoeuropskim članicama, gdje se dio cigareta i dalje može kupiti po cijeni ispod 3 eura.
Blago porasla očekivanja za njemačko tržišta rada
RAST
Blago porasla očekivanja za njemačko tržišta rada
BERLIN - Očekivanja za njemačko tržište rada pomaknula su se u pozitivno područje u studenom nakon šest mjeseci koji su pokazivali negativne izglede, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.
BlockFi bankrotirao; novi težak udarac za tržište kriptovaluta
KRIPTO SCENA
BlockFi bankrotirao; novi težak udarac za tržište kriptovaluta
NEW YORK - Kripto tvrtka BlockFi podnijela je zahtjev za zaštitu od stečaja u skladu s Poglavljem 11 na Stečajnom sudu Sjedinjenih Država za okrug New Jersey.
Zagrebačka burza: Mršav promet, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Mršav promet, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobexi pali za otprilike 0,3 posto, prateći smjer svjetskih burzovnih indeksa, a vrlo skroman promet od svega 2,3 milijuna kuna ukazuje na pojačani oprez investitora.
Za Crni petak u trgovini na malo potrošeno gotovo pola milijarde kuna
RAST
Za Crni petak u trgovini na malo potrošeno gotovo pola milijarde kuna
ZAGREB - Na ovogodišnji "Crni petak", 25. studenoga, trgovci su u Hrvatskoj ispostavili 3,96 milijuna računa, 11 posto više no na isti taj dan lani, a vrijednost im je dosegnula 493 milijuna kuna, što je skok na godišnjoj razini od 16 posto, podaci su Porezne uprave iz sustava fiskalizacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE